Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Το μακρύ σοκάκι''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας ο συγγραφέας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Γ.Γ. Καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία σου αγαπητή Κυριακή. Χαρά να μιλάμε μαζί.  Λοιπόν, αρχισα να γράφω συμπτωματικά. Έπειτα, έπεσα στην παγίδα να συνεχίσω να γράφω για απόλαυση, και μετά στην άλλη παγίδα, ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο που να μου αρέσει περισσότερο από το να γράφω... Δεν τα λέω εγώ, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές τα λέει. Έτσι όπως το νιώθω η συγγραφή ήρθε ακάλεστη στη ζωή μου, μια σκέψη ενός ηλιόλουστου πρωϊνού καθώς γυρνούσα κουρασμένος από νυχτερινή βάρδια. Η έμπνευση με βρήκε εκεί. Ως Γιώργος απλά συμφώνησα και έκτοτε υπηρετώ την Μούσα με πάθος και αγάπη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τότε κύλησε αρκετός χρόνος και τώρα πόσα βιβλία έχετε γράψει που έχουν εκδοθεί;

Γ.Γ. Από εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό πέρασαν ήδη έντεκα χρόνια. Απίστευτο!.. Νιώθω ευλογημένος καθώς όσα βιβλία έγραψα, τα αγκάλιασαν εκδότες που ανέλαβαν την έκδοση τους οι ίδιοι με πίστη και όραμα, και τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν όλα από εκδοτικούς με σημαντική ιστορία και συνεισφορά στο χώρο του φανταστικού αλλά και του βιβλίου γενικότερα. 

Το μυθιστόρημα “Εκ Νεκρών” (2015) και οι συλλογές διηγημάτων “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά” (2012 α' έκδοση, 2013 β' έκδοση, 2021 νέα έκδοση), “Κάτω από το κρεβάτι” (2018), “Εκείνοι που επιστρέφουν” (2019, μαζί με την αγαπημένη φίλη Αγνή Σιούλα) καθώς και η νουβέλα “Το μακρύ σοκάκι” (2021), όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ακόμα το μυθιστόρημα “Το κουτί” (2020) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL. Θα βρείτε και πολλές συμμετοχές σε ανθολογίες φανταστικού και κοινωνικού. Είναι μια διαδρομή στο χώρο του βιβλίου για την οποία είμαι ευτυχισμένος. Μια πορεία προς τα μπροστά, που συνεχίζεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Σε αυτήν τη διαδρομή πόσο έχετε εξελιχθεί ως συγγραφέας;

Γ.Γ. Πολύ. Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει από βιβλίο σε βιβλίο, από ιστορία σε ιστορία. Όταν κολυμπάς στη θάλασσα δεν μπορείς να διασχίσεις δύο φορές τα ίδια νερά. Αυτά μετακινούνται συνεχώς, είναι μια άγρια, αυθεντική ομορφιά της ζωής. Ανακάλυψα μέσα στα χρόνια που υπηρετώ τα βιβλία, πως η γραφή μου αλλάζει, το συνειδητοποιώ αυτό με κάθε βιβλίο. Και χαίρομαι για αυτήν την πολυπλοκότητα, αυτήν την ευελιξία στις λέξεις και τα συναισθήματα, το απολαμβάνω και ως συγγραφέας και ως αναγνώστης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Και με ποια από αυτά έχετε φτάσει στα δέκα καλύτερα βιβλία στην ψηφοφορία κοινού για τα βραβεία Public;

Γ.Γ. Με τα “Κάτω από το κρεβάτι”, “Εκείνοι που επιστρέφουν” (κατηγορία ΔΙΗΓΗΜΑ αυτά) και με “Το κουτί” (Κατηγορία Ηρωίδα, για τη Ζένια). Τρία συνεχόμενα βιβλία, τρεις συνεχόμενες επιτυχίες με την διάκριση τους μέσω πανελλήνιας ψηφοφορίας στους τελικούς των βραβείων Public! Μιλάμε για έναν πανελλήνιο διαγωνισμού με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων, όχι κάτι που ψηφίζουν “συγγενείς και φίλοι”. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που αποτελώ τον μοναδικό Έλληνα συγγραφέα του φανταστικού με ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα. Το οποίο φυσικά είναι αποτέλεσμα κινήτρου και αγάπης. Πάντα έχω κίνητρο και αγαπώ στ' αλήθεια τα βιβλία. Το ταλέντο είναι η βάση για κάθε συγγραφέα. Αλλά πάνω σε αυτό οφείλεις να χτίσεις, αν το αγαπάς και το βλέπεις σοβαρά. Να αποκτήσεις ποιότητα και εμπειρίες, εμπειρίες που να μπορείς να διαχειριστείς και να χρησιμοποιήσεις για το καλύτερο. Μαζί με έναν καλό συνεργάτη (όπως ο μακροχρόνιος εκδότης μου Αβέρκιος Λουδάρος και πάνω από όλα φίλος) είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχίσουμε της υψηλές πτήσεις. Ως Γιώργος έχω και υψηλό το αίσθημα του συναγωνισμού, θέλω και προσπαθώ να βελτιώνομαι καθημερινά. Γιατί λατρεύω να διηγούμαι ιστορίες, να τις μοιραζόμαστε μαζί, είναι στιγμές αυθεντικής μαγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς προέκυψε το διήγημα «Το μακρύ σοκάκι»;

Γ.Γ. Λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2018 ο εκδότης Αβέρκιος Λουδάρος μου μίλησε για ένα όραμα που είχε, με μια σειρά ιστοριών, γραμμένες από ταλαντούχους συγγραφείς. Άρχισε να μου λέει ποιοι θα συμμετείχαν μέχρι που τον διέκοψα. «Θέλω να είμαι μέρος της παρέας», είπα και υποσχέθηκα πως θα το κάνω. Αργότερα, σε μια ανύποπτη στιγμή πάνω σε συζήτηση μας με καφεδάκι, μου ανέφερε για το χωριό του στην Κρήτη και ένα στενό δρόμο που ένωνε την πλατεία του χωριού με το νεκροταφείο, ένα “πέρασμα” που οι ντόπιοι ονόμαζαν “Το μακρύ σοκάκι”. Και μόλις το άκουσα σκέφτηκα: Και εάν κάποιος έβλεπε μια άδικα χαμένη ψυχή να διαβαίνει το σοκάκι αυτό; Αν το πέπλο μεταξύ των δύο κόσμων σηκωνόταν για λίγο;



ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να σας αποδεχτεί το πάντα επιφυλακτικό αναγνωστικό κοινό απέναντι στους νεότερους συγγραφείς;

Γ.Γ. Με το αναγνωστικό κοινό τα βρήκαμε από την πρώτη στιγμή. Πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που υποστηρίζουν με θέρμη πως το αγαπημένο τους βιβλίο είναι το πρώτο με το οποίο συστήθηκα στους αναγνώστες, το “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά” (νέα έκδοση, Λυκόφως, 2021). Tο ότι επίσης ένα βιβλίο στο οποίο άλλαξα λογοτεχνική κατεύθυνση όπως “Το κουτί” (εκδ. Bell, 2020) έγινε best seller με πάνω από 1.000 αντίτυπα δείχνει πολλά για την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και για το κριτήριο που έχουν. Πέρα από αυτά τα δύο, σε κάθε έκδοση υπάρχουν εκδηλώσεις αγάπης, σχόλια γεμάτα έμπνευση, ευαισθησία και αγάπη από ανθρώπους που διάβασαν τα εκάστοτε βιβλία. Με κάθε βιβλίο οι αναγνώστες αυξάνονται και αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ευγνώμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τι να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον από τον Γιώργο Γιώτσα;

Γ.Γ. Πολλά! (γέλια) Ήδη υπάρχουν δύο ανθολογίες που συμμετέχω (ανάμεσα σε εξαιρετικούς συναδέλφους και αξιέπαινες εκδοτικές προσπάθειες) και οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά, έχω γράψει την εισαγωγή σε μια ποιητική συλλογή ενός νέου δημιουργού που πιστεύω αληθινά και θα τη διαβάσουμε το φθινόπωρο, ενώ δουλεύω αυτό τον καιρό το νέο μου μυθιστόρημα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά σεμνά και ταπεινά όπως ξέρουμε. Άλλωστε όσο και αν αγαπώ τα βιβλία, η ζωή μου είναι η οικογένεια που έχουμε χτίσει με τη σύζυγο μου, τα παιδιά μας και το πιο σημαντικό από όλα η ψυχική υγεία. Φέτος απόλαυσα τέσσερις μήνες μακριά από τα social media και θεωρώ σίγουρο ότι θα απέχω ξανά όποτε και για όσο χρειαστεί. Έτσι θα συνεχίσω να γράφω, να δημιουργώ και να μοιραζόμαστε τα ταξίδια, με το ρυθμό που θα μου επιτρέψει να το κάνω σωστά, με ειλικρίνεια και με πάθος.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2021/10/1.html

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.