Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νίκο Τσουρλάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΡΛΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Νίκος Τσουρλάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Η Πτώση". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Ν.Κ. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε, μέσα από το blog Dominica Amat, να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. 
   Το ενδιαφέρον της συγγραφής εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα, πριν από λίγα χρόνια και παρουσιάστηκε ως ανάγκη. Ως φανατικός αναγνώστης-βιβλιόφιλος, πολλές φορές  απογοητευόμουν από το τέλος ενός βιβλίου. Επρόκειτο για όμορφα έργα, τα οποία είχα απολαύσει, όμως, το τέλος της ιστορίας δε με ικανοποιούσε. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου βιβλίο με το δικό μου φινάλε. Τελικά, η συγγραφή με κατέκτησε και πλέον, της έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Η Πτώση’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Ν.Κ. Σας ευχαριστώ! ‘’Η Πτώση’’ είναι το δεύτερο βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, ύστερα από την έκδοση ενός κατασκοπικού μυθιστορήματος με τον τίτλο η ‘’Ανταλλαγή’’. Πρόκειται για ένα έργο ‘’σκοτεινό’’, με την έννοια της αποδεκτής ανθρώπινης ηθικής, όπου ο αναγνώστης θα αναγκαστεί να συνδεθεί, αναπόφευκτα, με την τραγική μοίρα ηρώων οι οποίοι κινούνται στον κόσμο του εγκλήματος και της εκδίκησης, καθώς οι αγαπημένοι λογοτεχνικοί χαρακτήρες των μεγαλοφυών αστυνομικών ή των δαιμόνιων ντεντέκτιβ-ρεπόρτερ, απουσιάζουν εντελώς. 
   Η πλοκή του μυθιστορήματος εξελίσσεται μέσα από τρείς διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες συνδέονται διαχρονικά μέσα σε μια χρονική περίοδο εβδομήντα ετών. Ο αναγνώστης θα ακολουθήσει τους κεντρικούς ήρωες στην πτωτική τους πορεία προς το έγκλημα, την αμαρτία και την ωμή εκδίκηση. Θα γίνει μάρτυρας ανεξιχνίαστων και ατιμώρητων εγκλημάτων τα οποία λαμβάνουν χώρα μέσα σ’ έναν ανελέητο και δυστοπικό κόσμο, όπου η μόνη ελπίδα για επιβίωση είναι η ανταπόδοση. Κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης, οι πρωταγωνιστές των τριών ιστοριών εμφανίζονται ως χαρακτήρες ηθικά διφορούμενοι, μέσα από την αμφισημία της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στον θηρευτή και το θήραμα του. Οι σκέψεις, οι φόβοι, οι ανάγκες και τα πάθη τους, τους εξωθούν προς τη μοναδική λύση που τους έχει απομείνει, το έγκλημα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; 

Ν.Κ. Η έμπνευση για τη συγγραφή της ‘’Πτώσης’’, ξεπήδησε μέσα από τους φοβίες, τις ανησυχίες, αλλά και την αποστροφή που ένιωθα κάθε φορά που ερχόμουν αντιμέτωπός με το έγκλημα, κάποιες φορές ως αναγνώστης και άλλες ως θεατής των ειδήσεων. Αναπόφευκτα, όπως οι περισσότεροι από εμάς, άρχισα να αναρωτιέμαι τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος ακολουθεί την πτωτική πορεία προς το έγκλημα. Γιατί ένας άνθρωπος εγκληματεί; Γιατί σκοτώνει, ληστεύει, εκμεταλλεύεται βάναυσα άλλους συνανθρώπους του; Γιατί νιώθει την απόλαυση μέσα από τον πόνο των άλλων; Έχει άλλες επιλογές; Υπάρχει γυρισμός για έναν στυγνό εγκληματία; Δικαιούται στο τέλος της ζωής του να ζητήσει τη συγχώρεση; Εν κατακλείδι, με βομβάρδιζαν  ατελείωτα ερωτήματα, ίδια με αυτά που απασχολούσαν τον κάθε έναν από εμάς. Αποφάσισα, λοιπόν, να μπω μέσα σε αυτόν τον κόσμο, συγγραφικά, μέσω της φαντασίας μου, να τον αναπλάσω και να τον αναπτύξω.  Ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο εξωραϊσμός ή η ωραιοποίηση του εγκλήματος, πάρα μόνον η απεικόνιση  της σκληρής πραγματικότητας μέσα στην οποία ζουν εκατομμύρια συγκάτοικοι μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ν.Κ. Πριν από τέσσερα χρόνια, συνέλαβα την ιδέα καθώς και το αρχικό σχέδιο πάνω στο οποίο ήθελα να κινηθώ συγγραφικά. Πράγματι, έναν χρόνο αργότερα το μυθιστόρημα τελείωσε πάνω σε αυτήν την πρώτη ιδέα και πάντα βάσιν του σχεδίου που είχα τότε στο μυαλό μου. Αρχικά, συμφώνησα να εκδοθεί από έναν εκδοτικό οίκο στην Αθήνα, όμως εν τέλει, η συμφωνία δεν ευδοκίμησε κι έτσι, απογοητευμένος, αποφάσισα να το αφήσω στην άκρη και αφοσιωθώ στην συγγραφή της ΄΄Ανταλλαγής΄΄.  Έναν χρόνο μετά, έχοντας πλέον αποκτήσει μια μικρή συγγραφική εμπειρία, εμπλουτισμένη από τις θετικές αλλά και τις αρνητικές κριτικές που έλαβα από την ανατροφοδότηση των αναγνωστών της ΄΄Ανταλλαγής΄΄ και σε συνδυασμό με  την αμέριστη υποστήριξη κι εμπιστοσύνη που μου παρείχαν οι εκδόσεις Ελκυστής, αποφάσισα να το ξαναγράψω, κάτω από διαφορετική οπτική αυτήν τη φορά. 
   Εύχομαι, ο κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια που θα επενδύσουν τον χρόνο τους στην ανάγνωση ενός αρκετά μεγάλου μυθιστορήματος, όπως ‘’Η Πτώση’’, να απολαύσουν το αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς συγγραφικής προσπάθειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που να ανήκει στο είδος του θρίλερ; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία, τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Ν.Κ. Όντως, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την ‘’ Πτώση’’ ως ένα κοινωνικό δράμα-θρίλερ. Στον ίδιο χώρο κινούνται κι άλλα έργα μου, διηγήματα και νουβέλες, κάποια από τα οποία έχουν αναρτηθεί σε αρκετές ελεύθερες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.  Παρόλα αυτά, θεωρώ πως το πρώτο μου μυθιστόρημα, ‘’Η Ανταλλαγή’’, κινείται σε διαφορετικό χώρο καθώς είναι μια περιπέτεια κατασκοπίας, χωρίς βέβαια να στερείτε κάποια στοιχεία του θρίλερ, αλλά και του κοινωνικού δράματος.  
   Δυστυχώς, δε γνωρίζω να σας πω εάν στο μέλλον θα έχω την έμπνευση αλλά και το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με άλλα λογοτεχνικά είδη. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει η φαντασία μου κι όχι θέληση μου.

EΡΩΤΗΣΗ 6: Σαν αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ν.Κ. Διαβάζω σχεδόν τα πάντα. Φυσικά, δείχνω ιδιαίτερη προτίμηση σε κατασκοπικά, αστυνομικά και ιστορικά βιβλία, χωρίς όμως να περιορίζομαι σ’ αυτά.
  Πιστεύω, πως η επιλογή ενός βιβλίου αντικατοπτρίζει τη διάθεσή μας κατά τη δεδομένη στιγμή στην οποία αποφασίσαμε να το αγοράσουμε ή να το δανειστούμε. Εάν λοιπόν, το συγκεκριμένο βιβλίο διαβαστεί πολύ αργότερα, καθώς θα περιμένει για μήνες τη σειρά του δίπλα στα υπόλοιπα αδιάβαστα βιβλία της βιβλιοθήκης, κάτι που συμβαίνει σε πολλούς βιβλιόφιλους όπως και σε μένα, τότε ίσως, το βιβλίο να μην καταφέρει να συμβαδίσει με την διάθεση που θα έχουμε εκείνη τη χρονική στιγμή. Συλλαμβάνω λοιπόν τον εαυτό μου, να αφήνει στην άκρη ένα αστυνομικό ή κάποιο μυθιστόρημα-θρίλερ και να τρέχει να προμηθευτεί ένα κοινωνικό, ή κάποιο μυθιστόρημα αγάπης καθώς τη δεδομένη στιγμή επιζητώ το συναίσθημα και όχι την έντονη, περιπετειώδη δράση.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Ν.Κ. Σίγουρα, η αποδοχή των νέων συγγραφέων από το κοινό είναι δύσκολή. Αρχικά, ένας νέος δημιουργός καθώς και το έργο του θα πρέπει να γίνουν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο κοινό, όπως γνωρίζεται είναι περιορισμένο καθώς είναι η μειοψηφία στο σύνολο του γενικού πληθυσμού. Στη συνέχεια, όταν ο νεοεμφανιζόμενος συγγραφέας αποκτήσει κάποια αναγνωρισιμότητα από τους αναγνώστες, το έργο του θα πρέπει να συναγωνιστεί ανάμεσα σε ένα πλήθος από έργα άλλων δημιουργών, τα οποία πιθανώς να είναι ισάξια ή ακόμη και καλύτερα από το δικό του. Τέλος, θεωρώ, πως η αποδοχή του συγγραφέα από το αναγνωστικό κοινό εξαρτάται από τη γραφή του ίδιου του δημιουργού και από την ειλικρινή προσπάθεια που κάνει να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη, μέσα από τον γραπτό του λόγο. 
  Καθώς, τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη και τη χαρά να επικοινωνώ με  ομότεχνους μου, αντιλαμβάνομαι πως οι περισσότεροι από τους δημιουργούς, συγγραφείς ή ποιητές, γραφούν ορμώμενοι από την  έντονη ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας. Πιστεύω, πως ο συγγραφές που θα καταφέρει να επικοινωνήσει ειλικρινά με τον αναγνώστη του, τελικά, θα κερδίσει την αποδοχή του κοινού προς το οποίο απευθύνεται. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat







Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νίκο Τσουρλάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νίκο Τσουρλάκη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.