Νέμεσις η κόρη της νύχτας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Νέμεσις η κόρη της νύχτας
Καί η αλήθεια είναι πως όλοι κι όλες έχουμε συνδέσει την νέμεση,-από το άκουσμα της λέξης καί μόνο-με κάτι πολύ άσχημο. Σαν την χείριστη τιμωρία όλων των λανθασμένων πράξεων καί αποφάσεών μας. Όμως,η νέμεσις δεν είχε μόνο τον ρόλο της τιμωρού,αλλά απέδιδε καί την ανάλογη επιβράβευση σε όποιον άνθρωπο την άξιζε. Φυσικό καί επόμενο,-κατ'εμέ-,καθώς στα πάντα γύρω μας πρέπει να επικρατεί μία κοινώς αποδεκτή ισορροπία για να διαφυλάσσεται η όποια αρμονία.
Άραγε,πώς συνδέεται η νέμεσις με την παρούσα ιστορία;
Ποιο από τα δύο πρόσωπά της θα επιλέξει να δείξει στα πρόσωπα της ιστορίας;
Στην πένα η συγγραφέας Ελευθερία Ακμούτσου που θα μας πιάσει από το χέρι καί θα μας αφηγηθεί τα όσα σημάδεψαν άρδην τις ζωές των ηρώων καί των ηρωϊδων της.

 Ξέρετε ποιος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχω αποφασίσει το τελευταίο διάστημα να μην διαβάζω τόσα πολλά κοινωνικά μυθιστορήματα; Η ανακύκλωση των ίδιων καί των ίδιων μοτίβων από τους/τις συγγραφείς. Ενώ η κοινωνία κι όσα συντελούνται μέσα σε αυτήν μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για πολλά καί διαφορετικά,τουλάχιστον ως προς την θεματική τους,παρατηρώ οι δημιουργοί να εμμένουν σε συγκεκριμένα θέματα,τα οποία από ένα σημείο κι έπειτα μας κάνουν να χάνουμε ως αναγνωστικό κοινό το ενδιαφέρον μας γι'αυτά. Πλέον,είμαι πιο επιλεκτική,ή,αφήνω την τύχη να φέρει μπροστά μου βιβλία που θα μου πρόσφεραν κάτι άλλο. Ανάμεσα,λοιπόν,στο πακέτο που έλαβα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο (τους οποίους ευχαριστώ πολύ) υπήρχε καί το παρόν βιβλίο. Ένα βιβλίο που με ιντρίγκαρε τόσο από τον τίτλο του,όσο καί από την περιγραφή. Θα ήταν αυτό που αναζητούσα,ή,όχι;

 "Στα Κατοχικά αλλά και στα μετέπειτα χρόνια, το σκηνικό της πείνας και της φτώχιας στάθηκε ιδανικό περιβάλλον για να καταπατηθούν αρχές και ηθικοί κανόνες. Μιαρές σκέψεις ξέφυγαν από το πλαίσιο της φαντασίωσης κι έγιναν πραγματικότητα και βρόμικα σχέδια πραγματώθηκαν σε βάρος των ανθρώπινων ζωών και αξιών. Ο Νικόλας, αν και ένιωσε την ατίμωση στην παιδική του ηλικία, κατάφερε να βρει διαφυγή και να συνεχίσει τη ζωή του, ενώ η Ευτέρπη οδηγείται μετά από ένα τραγικό γεγονός σε έναν εξωπραγματικό κόσμο. Είναι εφικτή η επαναφορά του μυαλού και η ίαση της ψυχής της; Κρυμμένα μυστικά θα αποκαλυφθούν, το σημάδι του φεγγαριού θα ανατρέψει τα δεδομένα, παράλληλοι δρόμοι θα ανταμώσουν και η Νέμεσις, η κόρη της Νύxτας, θα είναι εκεί…"(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ξεκινώντας την ανάγνωση με χαρά αντιλήφθηκα πως η συγγραφέας,από την μία μεριά θα μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα με βαθειά κοινωνικές προεκτάσεις,αλλά από την άλλη επιλέγει να μας τις μεταδώσει μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Κι αυτό δεν σας το κρύβω πως με έκανε να είμαι περισσότερο δεκτική προς το βιβλίο. Ένα βιβλίο βασισμένο στις επιλογές,επιθυμίες,λάθη,όνειρα καί πολλά ακόμα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα καί την πορεία ζωής όλων των προσώπων που θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του. Μία πολυπρόσωπη ιστορία όμοια με τις εκφάνσεις της ζωής. Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων γεμάτες από αδικία,πόνο,τιμωρία,εκδίκηση,μα καί δεύτερες ευκαιρίες καί λύτρωση. Άνθρωποι γεννημένοι σε μία άλλη εποχή με πολλά κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα με εμάς. Χάρη δε στην σκιαγράφησή τους,από την συγγραφέα,μπορούμε να αναπτύξουμε πληθώρα συναισθημάτων για εκείνους/ες,να ταυτιστούμε,ή,όχι μαζί τους καί να δούμε τα πάντα μέσα από τα δικά τους μάτια.

   Για μένα το βιβλίο είναι καλογραμμένο όσον αφορά τον τρόπο που αναφέρονται όλα τα γεγονότα,την παρουσία των προσώπων σε καίριες χρονικές στιγμές καί χώρους,το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται,τους ρεαλιστικούς διαλόγους,ακόμη καί το πως η μοίρα ύστερα από ένα δικό της καπρίτσιο επέλεξε να παίξει εις βάρος των ηρώων καί των ηρωϊδων καί τους/τις έφερε αντιμέτωπους/ες καί άρρηκτα συνδεδεμένους/ες μεταξύ τους. Η εξιστόρηση ξεκινά,-κατ'εμέ-,με έναν πιο ήπιο κι αργό τρόπο,αλλά ευτυχώς λίγο πριν την μέση μέχρι καί το φινάλε η συγγραφέας αυξάνει σε ταχύτητα παραθέτοντάς μας τα πάντα,χωρίς να υπάρχουν επαναλήψεις,ή,κάτι το οποίο παραμένει αναπάντητο. Καί κάπως έτσι καταλήγουμε ώστε η νέμεσις να αποκαλύψει ποιο από τα δύο πρόσωπά της αναλογεί στον καθένα καί στην καθεμία. Εσείς θα θελήσετε να μάθετε περισσότερα;
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΚΜΟΥΤΣΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ



  
Νέμεσις η κόρη της νύχτας Νέμεσις η κόρη της νύχτας Reviewed by Dominica on Ιουνίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.