Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.20: Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Την συγγραφέα Παμ Τζενόφ,καί πιο συγκεκριμένα την πένα της,την γνώρισα από το βιβλίο της ''Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού''. Θυμάμαι ακόμη πως μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση η γραφή της καί ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε καί αναδείκνυε το θέμα που πραγματευόταν. Εκτιμώ πολύ αυτόν τον σεβασμό που δείχνουν αρκετοί/ες συγγραφείς γύρω από τόσο σοβαρά ζητήματα. Καί πάνω απ'όλα τον λόγο για τον οποίο γράφουν ανάλογα έργα. Τα αντιμετωπίζουν ως έναν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους καί τα όσα βίωσαν,ενώ παράλληλα περνούν σημαντικά μηνύματα στο αναγνωστικό κοινό χάρη στον αντιπολεμικό καί αντιρατσιστικό τους χαρακτήρα. Μετά,λοιπόν,από μία παύση,ξανασυναντώ την συγγραφέα μέσα από το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι",που κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της κυρίας Αναστασίας Δεληγιάννη.

   Η συγγραφέας για το παρόν βιβλίο έχει ως πηγή έμπνευσης την αληθινή ιστορία μίας ομάδας Εβραίων που κατάφεραν να επιβιώσουν στους υπονόμους της πόλης Λβιβ της Πολωνίας κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το πάει ένα βήμα παραπέρα καί επιλέγει να γράψει μία δική της ιστορία που την διανθίζει με μπόλικη δόση μυθοπλασίας. Μία ιστορία που εξυμνεί την αξία της αληθινής φιλίας,την αυτοθυσία,την αξία της οικογένειας,την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους,την δύναμη της ελπίδας που δεν σβήνει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες,την γενναιότητα,την αγάπη που μας κάνει να συνεχίσουμε,μα πάνω απ'όλα την ψυχική δύναμη καί ευστροφία των ανθρώπων με σκοπό την επιβίωση. Διότι ζώντας μέσα σε όλη αυτήν την παράνοια,είναι επικίνδυνα εύκολο ένας άνθρωπος να χάσει τον εαυτό του καί την λογική του...

   "ΚΡΑΚΟΒΙΑ, 1942. Η Σάντι Γκολτ είναι δεκαοχτώ χρονών και ζει με τους γονείς της μέσα στον τρόμο του γκέτο της Κρακοβίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι ναζί εκκενώνουν το γκέτο, η Σάντι και η έγκυος μητέρα της αναγκάζονται να καταφύγουν στους υπονόμους που εκτείνονται κάτω από την πόλη. Κάποια μέρα η Σάντι βλέπει μέσα από μια σχάρα ένα κορίτσι στην ηλικία της να κρατάει ένα μπουκέτο λουλούδια. Η Έλλα Στέπανεκ είναι μια εύπορη Πολωνή που ζει μαζί με τη μητριά της, η οποία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Γερμανούς κατακτητές. Οι φίλες της την περιφρονούν και νοσταλγεί τον αρραβωνιαστικό της που λείπει στον πόλεμο, έτσι μες στη μοναξιά της συνηθίζει να περιδιαβαίνει στους δρόμους της Κρακοβίας. Όταν πάει για ένα θέλημα στην αγορά, αντιλαμβάνεται κάτι να κινείται κάτω από τη σχάρα του δρόμου. Η Έλλα αποφασίζει να βοη­θήσει τη Σάντι, και ένας δεσμός αρχίζει να σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο κοπέλες. Καθώς, όμως, οι κίνδυνοι του πολέμου αρχίζουν να τις απειλούν όλο και περισσότερο, οι ζωές τους αλλάζουν δραματικά και οι ίδιες έρχονται αντιμέτωπες με τον θάνατο…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Με λόγο συγκροτημένο,ευθύ καί γλαφυρό η συγγραφέας στοχεύει απευθείας στο μυαλό καί στις ψυχές των αναγνωστών/στριων. Σαν να έχει ζήσει η ίδια όλα τα συμβάντα,θα πάρει εναλλάξ την θέση πότε της μίας καί πότε της άλλης πρωταγωνίστριας καί χάρη στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση θα μας πει τα πάντα. Θα νιώσουμε τα ίδια συναισθήματα καί θα παλέψουμε για αυτό που σήμερα όλοι κι όλες θεωρούμε ως δεδομένο. Ένα βαθειά ουσιαστικό μυθιστόρημα που μπορεί επάξια να λάβει τον όρο ''page turner'',αφού σελίδα με την σελίδα,θα ξεπηδήσει η μία ανατροπή μετά την άλλη,το σκηνικό θα αλλάζει καί η αγωνία θα κορυφώνεται ζητώντας επιτακτικά ο κύκλος που άνοιξε στο παρελθόν,-έστω καί τώρα-,να κλείσει με τον έναν,ή,τον άλλον τρόπο,οδηγώντας μας σε ένα λυτρωτικό φινάλε. Ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία που διάβασα φέτος καί σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΜ ΤΖΕΝΟΦ(PAM JENOFF)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Woman with the Blue Star

ΜΕΤΑΦΡΑΣH: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

   

   




Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.20: Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.20: Η γυναίκα με το γαλάζιο αστέρι Reviewed by Dominica on Ιουλίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.