Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.35: Η κυρά των αγγέλων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Η αγαπημένη συγγραφέας Αλέκα Ζωγράφου επανέρχεται με το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Η κυρά των αγγέλων",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη καί δεν θα μπορούσε να λείπει από τις βιβλιοπροτάσεις μου προς εσάς για το φετινό καλοκαίρι. Εσκεμμένα επέλεξα το παρόν βιβλίο για να ολοκληρώσω την λίστα μου. Τελευταίο,μα όχι αμελητέο,το παρόν βιβλίο με ταξίδεψε στον χρόνο καί στο χώρο φανερώνοντάς μου άγνωστα ιστορικά γεγονότα,όπως καί τα ήθη καί τα έθιμα της νότιας Ιταλίας καί της Σύρου εκείνης της εποχής. Μα καί ο τίτλος του βιβλίου μου μεταδίδει μία στοργή,φροντίδα καί αγάπη που κάλλιστα θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάποιο πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο,ή,στο πιο ιερό πρόσωπο της χριστιανικής πίστης,την Παναγία. Κι αυτό έρχεται να το τονίσει η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο καί δεν αποκαλύπτει όλα τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φιγούρας,ενώ επιτρέπει στην φαντασία μας να την πλάσει με τον τρόπο που επιθυμεί...

   "Μια μοιραία νύχτα του 1917 η νεαρή Γκράτσια βιώνει την απώλεια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται κοινωνός της τέχνης του «γλυκού θανάτου». Με το ξύλινο σφυρί της ακαμπαντόρα και ένα εισιτήριο στο χέρι εγκαταλείπει τη Σαρδηνία και βρίσκει καταφύγιο στο Ατράνι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στο Αμάλφι. Η γνωριμία της με την Τζουζεπίνα, αρχικά της φαίνεται σαν δώρο θεού, όμως γρήγορα μαθαίνει πως η μαυροντυμένη και βλοσυρή γυναίκα, που όλοι αποκαλούν Σεβέρα, είναι μέλος της Καμόρα, του αδίστακτου συνδικάτου του εγκλήματος που λυμαίνεται τη νότια Ιταλία. Το προξενιό που εκείνη της κανονίζει με τον Λουίτζι κρύβει σκοτεινούς σκοπούς. Η Λαβίνια, η μοναδική φίλη της Γκράτσια, γίνεται ο φάρος που αποκαλύπτει την πλεκτάνη της Σεβέρα… Το πραξικόπημα του Μουσολίνι και η Πορεία προς τη Ρώμη δίνουν την ευκαιρία στις δύο φίλες να αναζητήσουν την τύχη τους στη Νάπολη, σε μία προσπάθεια να ξεχάσουν τις πληγές του παρελθόντος και να χαράξουν καινούριους δρόμους. Τα χρόνια περνούν και η Γκράτσια καταφέρνει να χτίσει τη ζωή της από την αρχή. Σπουδάζει, βρίσκει δουλειά και ερωτεύεται έναν Έλληνα γιατρό, τον Τζώρτζη. Το αρρωστημένο όνειρο του Ντούτσε για το “mare nostrum” και ο πόλεμος που ξεσπά στην Ελλάδα, οδηγούν την Γκράτσια και τον σύζυγό της στη Σύρο, όπου με κίνδυνο της ζωής τους συμμετέχουν στην Αντίσταση κατά της ιταλικής Κατοχής. Ο λιμός που μαστίζει το νησί, αλλά και το στίγμα της καθολικής ισοπεδώνουν σχέσεις και δημιουργούν απώλειες… Όταν η Γκράτσια επιστρέφει και πάλι στη Νάπολη, τα μυστικά και οι αλήθειες που την περιμένουν θα τη συγκλονίσουν και θα ταράξουν τις ισορροπίες της. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει είναι οδυνηρές και μόνο η Κυρά των Αγγέλων μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματά της…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Σας έχω ξαναμιλήσει για την μεστή καί γλαφυρή πένα της συγγραφέως που μπορεί να πάρει ακόμα καί την πιο συνηθισμένη καί καθημερινή ιστορία καί να την μεταμορφώσει σε μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί καί να προκύψουν απ'αυτήν σημαντικά διδάγματα για την ζωή μας. Για να το πετύχει αυτό,επιλέγει να ''ντύσει'' την υπόθεση με τις απαραίτητες ανατροπές,μυστικά καί αλήθειες που αποζητούν να φανερωθούν,αφήγηση ιστορικών γεγονότων,λοιπών θεμάτων της κοινωνίας εκείνης της εποχής,αλλά κυρίως με το να εστιάσει στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων καί των ψυχών όλων των προσώπων που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας. Ναι,θα αναπτύξουμε διάφορα συναισθήματα για εκείνους/ες καί πολλές φορές θα βρεθούμε να αναρωτηθούμε τι θα κάναμε εμείς,αν ήμασταν στην θέση τους... Κι όλα αυτά με δεδομένο πως η συγγραφέας έχει κάνει μία ενδελεχή έρευνα,προτού αποτυπώσει πάνω στο χαρτί αυτά που επιθυμεί να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό.

   Όπως καί στα άλλα βιβλία της,έτσι καί εδώ,η συγγραφέας δεν γινόταν να μην μας μιλήσει για την δύναμη της συγχώρεσης. Το πόσο ευεργητική είναι τόσο για εκείνον/η που την λαμβάνει,όσο καί για εκείνον/η που την ζητά. Όσα κι αν έχουμε βιώσει,η συγχώρεση δεν παύει να είναι ένα βήμα που μας οδηγεί πιο κοντά στην λύτρωση. Ένα βιβλίο που το απήλαυσα από την πρώτη έως καί την τελευταία του λέξη. Προσωπικά πάντα περνώ καλά διαβάζοντας βιβλία της Αλέκας Ζωγράφου,οπότε σας προτρέπω να το κάνετε κι εσείς,αν δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΚΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ



   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.35: Η κυρά των αγγέλων Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.35: Η κυρά των αγγέλων Reviewed by Dominica on Ιουλίου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.