Αντάρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Άν υπάρχει ένα λογοτεχνικό είδος,το οποίο μπορεί να εκφράσει στον απόλυτο βαθμό όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην ψυχή των ανθρώπων,αυτό είναι η ποίηση. 
Γι'αυτό αγαπώ να χάνω καί να βρίσκω τον εαυτό μου μέσα σε ποιητικές συλλογές... 
Γι'αυτό,όσο μεγαλώνω,την εκτιμώ όλο καί περισσότερο...
Γι'αυτό δεν δύναμαι να κατανοήσω τον λόγο που το αναγνωστικό κοινό έχει τόσο λανθασμένη άποψη για εκείνη καί την φοβάται. 
Ναι,ο /η εκάστοτε αναγνώστης/στρια την φοβάται μήπως δει μέσα στα ποιήματα όλα όσα αισθάνεται,τον/την προβληματίζουν,ή,του/της προκαλούν πόνο. 
Φοβάται την σαρωτική της αλήθεια.
Όμως,υπάρχει ελπίδα,καθώς νέοι/ες ποιητές/τριες με αξιόλογες πένες συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό που δειλά-δειλά δείχνει να αφουγκράζεται αυτήν την δυναμική της ποίησης,καθώς καί τον τρόπο σκέψης των νέων δημιουργών.

Μία εκ των πιο διαδραστικών κι ενδιαφέρουσων ποιητικών συλλογών,που έχω διαβάσει έως σήμερα,είναι η πρώτη ποιητική συλλογής της ανερχόμενης καί πολλά υποσχόμενης ποιήτριας Ανδρομάχης (Άντας) Μασούρου,με τίτλο ''Αντάρα'',η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Μία ποιητική συλλογή που είχα την ευκαιρία αρχικά να την ''γνωρίσω'' μέσα από την πρώτη επίσημη παρουσίαση της στο κοινό κι έπειτα διαβάζοντάς την ολοκληρωμένη. Προφανώς καί το αρχικό θετικό συναίσθημα που γεννήθηκε στην ψυχή καί στο μυαλό μου θα παρέμενε,ή όχι,μόνο αφού θα είχα ολοκληρώσει την ανάγνωση όλων των ποιημάτων.

''Αντάρα'',ο τίτλος που επιλέγει η ποιήτρια για την ποιητική της συλλογή καί κατ'εμέ δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πιο ταιριαστός. Άλλωστε,ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός τίτλου που είτε δεν ''καλύπτει'' την βαθύτερη ουσία καί αίσθηση που μας αφήνουν τα ποιήματα,είτε δεν μας προσφέρει ένα σημαντικό στοιχείο γι'αυτά; Ναι,λοιπόν,αντάρα! Αντάρα όμοια με την ένταση της σφοδρότητας όλων εκείνων των συναισθημάτων που γεννούν στην ψυχή μας άνθρωποι καί εμπειρίες ζωής...

Περιγραφή:

Οι γέφυρες φτιάχνονται για να ενώνουν.
Ενώνουν τις στεριές και δένουν τους ανθρώπους.
Τους κάνουν δυνατούς, τους επιτρέπουν να διασχίζουν
τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες.
Οι γέφυρες εξυπηρετούν.
Πλέκουν δυο κομμάτια μαζί.
Δεν είναι για να γκρεμίζονται, παρά μόνο σε περίπτωση
πολέμου, μην περάσει ο εχθρός.
Η γέφυρα που έχτισα εγώ, απ’ όλες η πιο όμορφη.
Ξύλινη αλλά και πέτρα μαζί, μπετό χοντρό στα θεμέλια
και βουκαμβίλιες πλεγμένες σε όλο το μήκος της.
Μεγάλη και γερή, δυνατή και εντυπωσιακή.
Να ενώνει εσένα κι εμένα μαζί.
Απ’ όλες τις γέφυρες του κόσμου αυτή βρήκες να τινάξεις;

Αυτό που κάνει την συλλογή ''Αντάρα'' να ξεχωρίζει είναι η πολυεπίπεδη καί εύστοχη φύση των νοημάτων των ποιημάτων. Γραφή μοντέρνα που ρέει άκοπα σαν το νερό μέσα από τα χέρια μας καί που ξεδιψά την ψυχή μας. Λόγος δωρικός,απαλλαγμένος από έμμετρο στίχο καί ομοιοκαταληξία,μα τόσο ευθύς καί πλούσιος από εικόνες,χειμαρρώδη συναισθήματα,ρεαλισμό καί ανάγκη για ενσυναίσθηση,κατανόηση καί αγάπη του εσωτερικού μας εαυτού. Τα ποιήματα πραγματεύονται το ζήτημα του έρωτα,του χωρισμού,της απώλειας,του πόνου,της αποδοχής της διαφορετικότητας,των ψυχικών τραυμάτων,της βίας καί πολλών ακόμη. Μία ποιητική συλλογή που παρεισφρύει στα φύλλα της καρδιάς καί της ψυχής μας. Αναζητήστε την!
Καλή ανάγνωση!

ΠΟΙΗΤΡΙΑ: ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΑΝΤΑ) ΜΑΣΟΥΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΑΚΧΙΚΟΝ


Αντάρα Αντάρα Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.