ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Μέχρι πού θα φτάνατε για να προστατέψετε τους ανθρώπους που αγαπάτε;
Τί θα ήσασταν ικανοί/ς να πράξετε για να πετύχετε τον σκοπό σας;
Θα παίρνατε ποτέ την απόφαση να χαθείτε οριστικά από την ζωή των αγαπημένων σας ανθρώπων,στερώντας τόσο από εσάς,όσο από εκείνους/ες αντίστοιχα την παρουσία τους/σας από την όποια καθημερινότητα βιώνατε μέχρι εκείνη την στιγμή; 
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που γεννήθηκαν στο μυαλό μου ως πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα ''Θα θυσίαζες την ευτυχία σου για χάρη της αγάπης;'',που υπάρχει στο εξώφυλλο του νέου βιβλίου της συγγραφέως Λόρα Ντέιβ,με τίτλο ''ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙΣ", που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της κυρίας Γωγούς Αρβανίτη.

''ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙΣ'' ο τίτλος του βιβλίου καί η αντικειμενική αλήθεια είναι πως όλοι κι όλες νιώθουμε αφόρητο ψυχικό πόνο στην σκέψη καί μόνο πως θα χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Κι έρχομαι να σας ρωτήσω. Ο πόνος της απώλειας είναι πιο διαχειρίσιμος γνωρίζοντας πως ένας δικός μας άνθρωπος έχει φύγει οριστικά από την ζωή καί δεν θα τον/την ξαναδούμε ποτέ,σε σχέση με το να τον/την στερούμαστε,-για χίλιους δυο λόγους-,ενώ είναι ακόμα ζωντανός/η; Να μην μπορείς,δηλαδή,να τον/την έχεις δίπλα σου; Να μοιράζεσαι εμπειρίες,σκέψεις καί συναισθήματα; Να ζείτε μία μισή ζωή αμφότεροι/ες; Όλα αυτά μπορούν να προκύψουν καί να εσωκλειστούν από καί μέσα στο νόημα του τίτλου του βιβλίου.

"Οι απεγνωσμένες κλήσεις στον άντρα της μένουν αναπάντητες. Το μόνο που έχει στα χέρια της από εκείνον είναι ένα σημείωμα: Προστάτεψέ την.
Η νιόπαντρη Χάνα ξέρει τι της ζητάει ο Όουεν: να προστατέψει την έφηβη κόρη του, την Μπέιλι, που έχασε τη μητέρα της με τραγικό τρόπο όταν ήταν μικρή. Αυτό που δεν ξέρει είναι για ποιο λόγο εξαφανίστηκε και ποιος στ’ αλήθεια ήταν, καθώς η ζωή τους εκτροχιάζεται – το αφεντικό του Όουεν συλλαμβάνεται για απάτη και η αστυνομία καλεί τη Χάνα για ανάκριση.
Πρέπει να μάθει την αλήθεια και γι’ αυτό θα αγωνιστεί μαζί με την Μπέιλι, παρόλο που η μικρή δεν την εμπιστεύεται. Όταν τα κομμάτια του παζλ αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους ωστόσο, δε θ’ αργήσουν και οι δυο να καταλάβουν πως οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα..." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εγώ αγαπώ να διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ. Μαθαίνοντας,λοιπόν,πως το παρόν βιβλίο ανήκει στο συγκεκριμένο είδος,από την μία χάρηκα πολύ που θα μου δινόταν η ευκαιρία να διαβάσω ακόμη ένα ανάλογο βιβλίο καί απ΄την άλλη,ένιωθα έναν ενδοιασμό για το αν θα κατάφερνε να με ικανοποιήσει στον βαθμό που θα επιθυμούσα,έχοντας κάποιες υψηλές αναγνωστικές απαιτήσεις. Ξεκινώντας την ανάγνωση,για να είμαι ειλικρινής,δεν ένιωσα αυτό το έντονο σκίρτημα της χαράς. Συνέχισα,όμως,να μπαίνω όλο καί πιο βαθειά στην υπόθεση καί καθώς κυλούσαν οι σελίδες,όλη η διάθεσή μου προς το βιβλίο άλλαξε άρδην με αποτέλεσμα να μου αφήσει αρκετά καλές εντυπώσεις.

Η συγγραφέας επιλέγει να ξεδιπλώνει σταδιακά καί με τον ρυθμό που εκείνη επιθυμεί τις πληροφορίες γύρω από την υπόθεση. Οι όποιες ανατροπές δεν είναι πολλές,μα τοποθετούνται σε καίρια σημεία της υπόθεσης,διατηρώντας το όποιο μυστήριο καί αγωνία,καθώς ακμαίο καί το ενδιαφέρον καί την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. Χτίζει αληθοφανείς,προσιτούς χαρακτήρες με τους/τις οποίους/ες μπορεί κάποιος/α να ταυτιστεί. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι,εύστοχοι καί ρεαλιστικοί. Η δράση γίνεται πιο έντονη καί τα συναισθήματα προσαρμόζονται ανάλογα με το τι βιώνουν τα πρόσωπα της υπόθεσης. Η σκέψη του να μην γνωρίζουμε πραγματικά τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας μαζί με τον πόνο του αποχωρισμού που προκύπτει από την απώλεια είναι ζητήματα που θα μας στιγματίσουν. Ναι,η συγγραφέας μας προσφέρει ένα βιβλίο που επάξια ανήκει στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ,αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Από τα σκοτεινά μυστικά καί στην αποκάλυψη αυτών που μας συγκλονίζει έως καί τον τέλειο,-κατά την άποψή μου-,επίλογο,το βιβλίο αξίζει την προσοχή σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΡΑ ΝΤΕΪΒ (LAURA DAVE)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Last Thing He Told Me

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ






ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙΣ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.