Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Σοφρώνη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΦΡΩΝΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ευαγγελία Σοφρώνη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Άρωμα κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια υπήρξε η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Ε.Σ. Γύρω στα οχτώ μου άρχισα να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Το πρώτο μου βιβλίο μου έχει μείνει χαραγμένο βαθιά στο μυαλό μου. Από εκείνη τη στιγμή το διάβασμα έγινε η αγαπημένη μου συνήθεια. Το ένα συνεπώς έφερε το άλλο κι έτσι, απρόσμενα άρχισα να καταγράφω τις σκέψεις μου επάνω στο χαρτί. Στην εφηβεία μου έγραφα στιχάκια, ποιηματάκια και μικρές αυτοτελείς ιστορίες και με αυτόν τον τρόπο εκφραζόμουν. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Η απόπειρα συγγραφής του βιβλίου μου αρχικά, κάλυπτε τη δική μου ανάγκη για έκφραση και μόνο. Δε ξεκίνησα να γράφω για βιοποριστικούς λόγους απλά γιατί αγαπώ να εκφράζομαι έτσι. Έγραψα το βιβλίο μου για να εκφραστώ αργότερα αποφάσισα πως όλο αυτό δεν έπρεπε να μείνει κλεισμένο σε ένα συρτάρι γραφείου αλλά έπρεπε να ταξιδέψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρωμα το βιβλίο σας, με τίτλο ‘’ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ’’. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Ε.Σ. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την όμορφη κουβέντα που κάνουμε αλλά και την ευκαιρία που μου δίνετε να σας παρουσιάσω το έργο μου, το λογοτεχνικό παιδί μου όπως το λέω εγώ. Επίσης, να ευχαριστήσω και τον εκδοτικό μου οίκο Άρωμα που έχω το βιβλίο μου ανά χείρας και μιλάω τώρα για εσάς για αυτό. Το βιβλίο μου πραγματεύεται τον έρωτα, τον υπέρμετρο έρωτα, τον υπερμεγέθη έρωτα που βιώνει μια κοπέλα πάνω στο άνθος της ηλικίας της, όντας δεκαοχτώ χρονών. Μέσα από μια σειρά από γεγονότα θα δούμε πως ο έρωτας μπορεί τελικά να σε βυθίσει στην άβυσσο ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σε κάνει να πετάς ανάμεσα στα αστέρια. Αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό τότε να σας πω ότι όταν τον μοιράζεσαι τότε μπορεί μέχρι και να σε σκοτώσει! Το έργο όμως δε μένει εκεί. Μέσα του θα βρούμε πολλά γεγονότα που θα μας δημιουργήσουν πολύ δυνατά συναισθήματα κι αυτό σας το εγγυώμαι. Υπάρχει μια μεγάλη αγάπη που δε ζητά ανταλλάγματα, δολοπλοκίες, μυστήριο και πάνω από όλα συγκίνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Άραγε,οι μεγάλοι έρωτες πάντα τιμωρούνται;

Ε.Σ. Δε χρειάζεται ένας έρωτας να είναι μεγάλος για να τιμωρηθεί απλά όσο μεγαλύτερος τόσο περισσότερο πονάει. Κι ένας όχι τόσο δυνατός έρωτας μπορεί να τιμωρηθεί απλά θα ξεπεραστεί ευκολότερα. Το να μη μπορείς να είσαι με το άτομο που είσαι ερωτευμένος ή αγαπάς είναι η μεγαλύτερη τιμωρία δε νομίζετε;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Ε.Σ. Η έμπνευση είναι το σπουδαιότερο κομμάτι της δημιουργικής γραφής. Αν δεν υπάρχει έμπνευση και τις καλύτερες σπουδές να έχεις κάνει επάνω σε αυτόν τον τομέα δε θα αποδώσεις. Η δική μου πηγή έμπνευσης είναι ο έρωτας γι' αυτό και τα βιβλία μου πάντα θα συνδέονται με αυτόν. Είναι σαν να πλέκω το δικό μου εγκώμιο σε εκείνον όπως οι πρόγονοί μας είχαν κάνει. Με αυτόν τον τρόπο τον τιμώ και κάθε φορά θα λέω πως αυτός είναι το ανώτερο συναίσθημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Ε.Σ. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να τους χαρίσω ένα μαγευτικό ταξίδι σε μια θάλασσα γεμάτη συναισθήματα. Να τους κάνω να θέλουν να τελειώσουν το βιβλίο απνευστί και να το θυμούνται για πολύ καιρό. Έπειτα, θέλω να τους φυτέψω ερωτήματα και να τους βάλω να σκεφτούν τι θα έκαναν εκείνη αν ήταν στη θέση της πρωταγωνίστριάς μου, της Ανδριάνας. Να ταυτιστούν, να αποστασιοποιηθούν, να την κρίνουν, να την επικροτήσουν, να συμμετάσχουν σε όλο το έργο σαν να το ζουν εκείνοι. Θέλω απλά να το κάνουν δικό τους. Αν το πετύχω αυτό τότε το βιβλίο μου θα είναι επιτυχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Ε.Σ. Μπορώ να εμπνευστώ από το καθετί. Κυρίως, η εικόνα του φεγγαριού είναι αυτή που μου δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα. Ό,τι πρέπει να γραφτεί το βλέπω σαν εικόνα να περνάει μπροστά στα μάτια μου και έπειτα το καταγράφω. Ακόμη και μια τυχαία συζήτηση ή εικόνα μπορεί να μου ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας και έπειτα, η πένα παίρνει φωτιά. Σαφώς, όλες οι μέρες δεν έχουν την ίδια παραγωγή η έμπνευση δεν έρχεται κατά παραγγελία. Σε βρίσκει μόνη της σε ανύποπτο χρόνο ενώ περπατάς, ενώ ακούς ένα τραγούδι, ενώ βλέπεις μια ταινία ή όταν απλά κοιτάς τον ουρανό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Ε.Σ. Το δεύτερο βιβλίο μου ήδη έχει τελειώσει και έχω αρχίσει ήδη το τρίτο μου. Η έμπνευση βλέπετε δε περιμένει αλλά απαιτεί να έχει ένα κομμάτι από τον χρόνο σου όσο περιορισμένος και αν είναι αυτός. Το επόμενο βιβλίο μου, λοιπόν, θα κάνει και πάλι μνεία στον απόλυτο έρωτα αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Διαδραματίζεται στο όμορφο νησί της Λήμνου και η ιστορία ξεκινάει από το 1922 κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και των διωγμό των χριστιανών που κατοικούσαν εκεί. Θα είναι ρομαντικό μυθιστόρημα αλλά μέσα του θα έχει ιστορικά στοιχεία άρτια δεμένα με την ιστορία. Δε θέλω να σας προκαταβάλλω μα, θα είναι πολύ δυνατό βιβλίο και νομίζω θα είναι γροθιά στο στομάχι.  

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Σ. Ως αναγνώστρια λατρεύω τα μυθιστορήματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να σου πουν για μεγάλες αγάπες. Λατρεύω το συναίσθημα που σου αφήνουν και τα προτιμώ από αστυνομικά ή τρόμου και αγωνίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Ε.Σ. Αν ένας συγγραφέας έχει γράψει κάτι που αξίζει να διαβαστεί αργά ή γρήγορα θα πετύχει την αναγνώριση που του πρέπει. Ίσως να χρειάζεται χρόνος δε γίνεσαι αυτό που θες σε μια νύχτα. Θέλει δουλειά, θυσίες, κόπο. Είναι λογικό ένα ήδη γνωστό πρόσωπο να αποκτήσει αναγνώστες πιο εύκολα αυτό όμως δε σημαίνει πως έχει γράψει κάτι τόσο καλό. Οι αναγνώστες χρειάζονται χρόνο να μας γνωρίσουν και εμάς και το έργο μας και έπειτα θα καταλάβουν αν τους ταιριάζουμε ή όχι. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να τους ταξιδέψουμε και να επενδύσουν σε εμάς. Υπάρχουν διαμάντια συγγραφείς που δε τους δόθηκε η ευκαιρία να λάμψουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ε.Σ. Να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αρκεί να το αγαπούν. Ότι γίνεται με αγάπη δύσκολα αποτυγχάνει. Να προσπαθήσουν ,να βάλουν στόχο , να παλέψουν και θα το καταφέρουν. Πρέπει να κάνουμε ότι μας ευχαριστεί και αν αυτό πραγματικά θέλουν να το αρχίσουν τώρα χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, χωρίς αν και πως. Να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις υπέροχες απαντήσεις.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Το όνομά μου είναι Σοφρώνη Ευαγγελία και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χαλκίδα. Μένω στην Παλιουριά Γρεβενών και είμαι παντρεμένη με τρια παιδάκια. Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών, έχω σπουδάσει μετάφραση και υποτιτλισμό και τώρα είμαι φοιτήτρια φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Άρχισα να διαβάζω βιβλία από όταν ήμουν 8 χρονών και από τότε έγινε η αγαπημένη μου συνήθεια. 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

«Θα σε αγαπώ για πάντα, είσαι η ζωή μου» του είπε και βυθίστηκε στο καταπράσινο των ματιών του που τόσο λάτρευε να ταξιδεύει.
Ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι που ζει μια ήρεμη ζωή στην έπαυλή της στο Διόνυσο μαζί με την
οικογένειά της γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της μέσα από μια μοιραία συνάντηση. Ενώ όλα μοιάζουν τόσο παραμυθένια εκείνη πρέπει να τον μοιραστεί με ένα πρόσωπο που ποτέ δε φαντάστηκε ότι θα
χρειαζόταν να μοιραστεί κάτι μαζί του, πόσο μάλλον τον πρίγκιπα του παραμυθιού που δεν ήρθε να τη
πάρει πάνω στο άσπρο άλογο αλλά τη μετέφερε σε ένα κόσμο που είτε μαζί είτε χώρια εκείνη
αργοπέθαινε. Σε ένα κόσμο που οι καλές στιγμές βάλθηκαν να τη στοιχειώνουν και να την πονούν πιο
πολύ από τις κακές.
Ένας απρόσμενος έρωτας που την έκανε να μάθει να πονά και να της αποδείξει πως όλα στη ζωή
είναι δανεικά ακόμη και ο μεγαλύτερος έρωτας. Λάθη, πάθη, σκοτεινές συνομωσίες, αθεράπευτο μίσος,
αγιάτρευτη αγάπη και ένας ωκεανός συναισθημάτων που την έπνιξε μέσα του κι εκείνη ούτε να σωθεί
ήθελε, ούτε διαμαρτυρόταν. Αυτό που ζητούσε ήταν η ένωση, η ταύτιση, η θέληση για ζωή που μόνο
εκείνος ήξερε να της προσφέρει.
Μια αγάπη που πέρασε από σαράντα κύματα για να φτάσει στην απόλυτη λύτρωση. Μια
αθεράπευτη αγάπη που σε ταξιδεύει σε άλλο κόσμο εκεί που όλα είναι δυνατό να συμβούν. Μια αγάπη
που ενώ είναι παραδεισένια σε βουτάει στην άβυσσο της κόλασης. Η αγάπη
τους.










Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Σοφρώνη Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Σοφρώνη Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.