Ούγκα Οστικοί Ιστορισμοί


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ούγκα 
Οστικοί Ιστορισμοί

Ποιητής: Χρίστος Ρ. Τσιαήλης

Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά που ''δύει'',αν καί ήταν πλούσια όσον αφορά τις αναγνωστικές μου εμπειρίες,μπορώ να πω πως δεν ένιωσα το ίδιο έντονα συναισθήματα όλες τις φορές. Ναι,διάβασα αρκετά καλά βιβλία,μα νομίζω πως πλέον έχω γίνει ακόμη πιο απαιτητική,σε σχέση με πριν,προς τα βιβλία τα οποία διαβάζω. Γι'αυτόν τον λόγο,αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το πoιο βιβλίο θα είναι το τελευταίο,που θα διάβαζα,γι'αυτήν την χρονιά,ενώ δεν έχω καταλήξει με ποιο θα με βρει συντροφιά το νέο έτος. Ήθελα κάτι αλλιώτικο καί θεωρώ πως το βρήκα μέσα στην νέα ποιητική συλλογή του ποιητή Χρίστου Τσιαήλη,με τίτλο ''Ούγκα Οστικοί Ιστορισμοί",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Έχοντας διαβάσει αρκετά έργα του δημιουργού,μπορώ να πω πως ειλικρινά εκτιμώ τον τρόπο έκφρασης καί γραφής του,που δεν περιορίζεται σε στεγανά,ή,προκαθορισμένες νόρμες. Δεν μας προσφέρει αναμασημένη τροφή,αλλά διαρκώς εξελίσσεται. Καί αυτό κάνει καί μέσα από την παρούσα ποιητική συλλογή. Μία συλλογή χωρισμένη σε τρία άνισα μέρη,που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν την πορεία του ανθρώπου από την αρχή του στο παρελθόν,την μετάβαση στο παρόν,αλλά καί στο μέλλον. Κι όλο αυτό να ακολουθεί μία κυκλική αέναη πορεία. 

Ξεκινώντας να διαβάζουμε τα ποιήματα,θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα η αρχική αντίστροφη αρίθμησή των (τουλάχιστον στο πρώτο μέρος) ενώ στην συνέχεια θα ξεκινούν από την αρχή με ορθή σειρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία ''καρκινική'' ποιητική συλλογή,έναν χειμαρρώδη μονόλογο σε ελεύθερο στίχο που θέτει προβληματισμούς καί ποικίλες σκέψεις. Πλημμυρισμένα τα ποιήματα από εικόνες,άφθονο λεξιλόγιο,αλλά καί μία εύστοχη,κυνική καί με σαρκιστικές τάσεις ματιά του συγγραφέα αναφορικά με το πως εξελίσσεται (ή καί όχι) το ανθρώπινο είδος,μου κράτησαν πολύ όμορφη παρέα καί μπορώ να πω πως το πρόσημο,σχετικά με το πως ολοκληρώνεται η χρονιά (σε επίπεδο αναγνώσεων),είναι θετικό.

Περιγραφή:

«άνθρωπε, μην τα παρατάς

κάποτε θα ξεχάσουμε τους μαζικούς θανάτους

όταν όλοι μαζί ενώσουμε τα σώματα

−χωρίς αιδώ−»


Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!


Κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Γκοβόστη.


Υ.Γ. Έργο εξωφύλλου: ''Κόκκινα μυρμήγκια'', Maurits Cornelis Escher


Ούγκα Οστικοί Ιστορισμοί Ούγκα Οστικοί Ιστορισμοί Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.