Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μπάμπη Δρουκόπουλο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Μπάμπης Δρουκόπουλος.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Φαίδρα''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας ο συγγραφέας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Μ.Δ. Λοιπόν, διαβάζω βιβλία από πολύ μικρός, αλλά το πρώτο μου ολοκληρωμένο διήγημα το έγραψα το 2015. Τότε ξεκίνησε το ΦantastiCon και υπήρχε ένας διαγωνισμός που ονομαζόταν come write in. Έπρεπε να γράψει κάποιος ένα διήγημα μέσα σε 2-3 ώρες, δεν θυμάμαι ακριβώς. Πήγα με ένα τετράδιο και ένα στυλό. Και, το πρώτο μου διήγημα ήταν γεγονός. Ένα εντελώς ερασιτεχνικό διήγημα. Πήγε άπατο. Αλλά με πείσμωσε. Συνέχισα να γράφω. Το 2017, στο ίδιο φεστιβάλ, βραβεύτηκα. Από τότε δεν έχω σταματήσει. Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση, ξεκίνησα να γράφω στην τρυφερή ηλικία των 35 ετών…

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε προς τους αναγνώστες μέσα από τα βιβλία σας; 

Μ.Δ. Χμμμ. Ερώτηση παγίδα. Δεν γράφω για να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Γράφω, όταν νομίζω ότι έχω μια καλή ιδέα την οποία θέλω να υλοποιήσω. Γράφω αυτό που νοιώθω εκείνη τη στιγμή, ακολουθώντας ένα πλάνο που βρίσκεται στο μυαλό μου. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα εμπειρίες και βιώματα του συγγραφέα βρίσκουν τον δρόμο τους σε αυτό που γράφει. Ωστόσο, αυτό γίνεται ασυναίσθητα στη δική μου περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να περάσω κάποιο, οποιοδήποτε μήνυμα ηθελημένα. Αυτά που γράφω είναι προϊόν μυθοπλασίας. Σίγουρα πολλά από αυτά δεν με αντιπροσωπεύουν σαν άνθρωπο, σαν χαρακτήρα. Η συγγραφή είναι ένα είδος ελευθερίας, πάνω από όλα από τα δεσμά που θέτουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Όπα, νομίζω ότι μόλις πέρασα κάποιο μήνυμα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο με τίτλο «Φαίδρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;

Μ.Δ. Καταρχήν, στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Λυκόφως και συγκεκριμένα τον εκδότη μου Αβέρκιο Λουδάρο που με εμπιστεύτηκε. Κοινότυπη απάντηση, το καταλαβαίνω, αλλά έτσι νοιώθω. Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα εκδοτικό για να εκδώσω τα διηγήματά μου. Βρήκα αρκετούς εκδοτικούς οίκους, αλλά… Ζητούσαν χρήματα. Χρήματα τα οποία δεν μπορούσα να στερήσω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να κάνω το κομμάτι μου ή για τους πιο ρομαντικούς, να εκπληρώσω το όνειρό μου. Μιλάμε για τετραψήφιο νούμερο. Έχοντας γνωριστεί με τον εκδότη μου στο ΦantastiCon, αλλά και στο Fantasmagoria, τον είχα προσεγγίσει. Πάνω στην έναρξη της πανδημίας, μου ζήτησε ένα κείμενο. Όχι κάτι πολύ μικρό. Όχι κάτι πολύ μεγάλο. Μια νουβέλα στην ουσία. Η «Φαίδρα» ήταν αυτό που έστειλα. Ένα κείμενο που ξεκίνησε να γράφεται χρόνια πριν, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί παρά μόνο στο μυαλό μου. Μέσα σε ένα βράδυ, έκατσα και έγραψα σαν τρελός. Το ολοκλήρωσα και το έστειλα. Νομίζω ήταν κοντά πέντε το πρωί. Το κείμενο έγινε δεκτό και το βιβλίο κυκλοφορεί.
Λίγα λόγια ζήτησες και ήδη υπάρχει ένα ολόκληρο κατεβατό χωρίς ούτε μία λέξη για το ίδιο το βιβλίο. 
Η «Φαίδρα» σχηματίστηκε στο μυαλό μου αρκετά χρόνια πριν. Πρόκειται για μια ιστορία σκοτεινού ερωτισμού και μυστηρίου. Στην πλοκή συμπεριλαμβάνονται αρκετές «πικάντικες» στιγμές. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας η οποία έχει διαβεί την πρώτη της νεότητα και είναι απεγνωσμένη. Είναι η ιστορία ενός άντρα που κυνηγάει το ανέφικτο, να έρθει σε επαφή με τη Μεγάλη Μητέρα, ένα Ον που η ύπαρξή του και μόνο ψιθυρίζεται σε αρχέγονες θρησκείες. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται. Η Φαίδρα διαθέτει υποτακτικό, μειλίχιο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον Μάνο. Η συνέχεια στο βιβλίο…

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Μ.Δ. Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω. Η σκληρή καθημερινότητα του καθενός από εμάς στέκεται εμπόδιο σε αρκετά από τα θέλω μας. Πρέπει να σπουδάσουμε, να εργαστούμε, να εκπληρώσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις μόνο και μόνο για να συντηρηθούμε. Πολλές φορές η κούραση δεν μας επιτρέπει να δούμε καν ένα επεισόδιο μιας αγαπημένης σειράς ή να ακούσουμε μουσική ή να διαβάσουμε έστω και μια σελίδα από ένα βιβλίο. Μας παίρνει ο ύπνος και η επόμενη μέρα μοιάζει ίδια με την προηγούμενη. Ελάχιστος χρόνος και όρεξη υπάρχει για πράγματα που αγαπάμε. Το δικό μου όνειρο, το δικό μου όραμα είναι να είμαι σε θέση να γράφω. Το άπιαστο όνειρο θα ήταν να μπορώ να συντηρώ τον εαυτό μου και την οικογένειά μου μέσα από τη συγγραφή. Γνωρίζω ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Μ.Δ. Βασικά το έχω έτοιμο! Βρίσκομαι στο στάδιο των διορθώσεων. Πρόκειται για μια ιστορία που ανήκει καθαρά στη λογοτεχνία Τρόμου. Βασίζεται στο πασίγνωστο παραμύθι του Πινόκιο, αλλά με μια πολύ πιο σκοτεινή πλοκή. Δεν είναι όμως παραμύθι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Μ.Δ. Νομίζω ότι, όπως και ο κάθε συγγραφέας, εμπνέομαι από την καθημερινότητα, από βιβλία που διαβάζω, από στιγμές που βιώνω, από ερωτηματικά που ξαφνικά εμφανίζονται στο κεφάλι μου με τον τίτλο «Τι θα γινόταν αν;» Και από κάποια όνειρα, εφιάλτες βασικά. Τη στιγμή που πετάγομαι σχεδόν έτοιμος να πάθω συγκοπή από την τρομάρα, ταυτόχρονα, υποσυνείδητα ο εφιάλτης καταγράφεται σαν υλικό δημιουργίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Μ.Δ. Γιατί η ανάγνωση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ακονίζει το μυαλό μας. Διευρύνει τους ορίζοντες. Ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές απόψεις. Το διάβασμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιον κόπο από τον αναγνώστη σε αντίθεση με την τηλεόραση. Ο εγκέφαλος δουλεύει εντελώς διαφορετικά. Υπάρχει η ανάγνωση και ταυτόχρονα η ενδόμυχη απεικόνιση του αναγνώσματος. Και, υπάρχει και η ευχαρίστηση που προκύπτει μέσα από μια καλή ιστορία. Νομίζω ότι κατά κάποιον τρόπο γινόμαστε πάλι παιδιά, μέσα από το διάβασμα.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Ως αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Δ. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία. Η λογοτεχνία του Φανταστικού είναι η αγαπημένη μου. Αυτή περιλαμβάνει τον Τρόμο, τη Φαντασία και την Επιστημονική Φαντασία καθώς και κάθε υποείδος που πηγάζει από τις παραπάνω κατηγορίες του Φανταστικού. Μου αρέσουν όλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω μια αδυναμία στην Φαντασία, καθώς είναι και η πιο δύσκολη, κατά τη γνώμη μου, να προσφέρει ένα όμορφο κείμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Μ.Δ. Πολύ δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί. Αν με ρωτούσες πριν τριάντα χρόνια θα σου απαντούσα «Χόμπιτ» και «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Πρόκειται για τα βιβλία που με οδήγησαν στο μονοπάτι του Φανταστικού. Αν με ρωτούσες πριν είκοσι πέντε χρόνια, θα σου απαντούσα ο H.P. Lovecraft και σχεδόν κάθε του διήγημα. Ή ο Moorcock και ο Έλρικ. Ή βιβλία από κόσμους Dungeons & Dragons. Πριν δέκα χρόνια θα απαντούσα Wheel of Time του Robert Jordan. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για μένα. Κάθε βιβλίο που διαβάζω και με κερδίζει, αυτόματα «καταχωρείται» στα αγαπημένα, ομοίως και ο συγγραφέας. Για παράδειγμα, από Έλληνες συγγραφείς, ο αγαπημένος μου είναι ο Ελευθέριος Κεραμίδας. Μέχρι το επόμενο βιβλίο. Στο μεταξύ η ερώτηση θα κατέληγε σε κατάλογο αν καθόμουν και απαριθμούσα τα βιβλία και τους συγγραφείς που λατρεύω!

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Μ.Δ. Νομίζω ότι δύσκολα ο μέσος Έλληνας θα εμπιστευτεί κάποιο ανάγνωσμα από συγγραφέα που δεν γνωρίζει. Από την άλλη πλευρά είναι λογικό, μιας και ο μέσος Έλληνας διαβάζει ελάχιστα. Και αυτά που διαβάζει του προσφέρονται μέσα από διαφημίσεις ή κοινωνικά δίκτυα. Καλώς ή κακώς τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με νεότερους συγγραφείς. Επίσης, εξαιτίας αυτού, μπορεί να προβληθούν συγγραφείς των οποίων τα βιβλία είναι μέτρια ενώ βιβλία που αξίζουν, δεν τα μαθαίνει σχεδόν κανένας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη;

Μ.Δ. Νομίζω ναι. Από τη στιγμή που έχω διαβάσει διάφορα λογοτεχνικά είδη, πιστεύω ότι θα μπορούσα και να γράψω. Τώρα αν θα το έκανα καλά ή όχι, είναι εντελώς άλλο θέμα. Ποιος ξέρει; Μπορεί να έχω ταλέντο στο κοινωνικό, ερωτικό μυθιστόρημα και απλά να μην το ξέρω (γέλια).

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Μ.Δ. Θα τους έλεγα να διαβάζουν βιβλία. Η ανάγνωση πάντα σε κάνει καλύτερο συγγραφέα. Να έχουν γερό στομάχι και τεράστια αποθέματα υπομονής. Να γράφουν και να διαβάζουν ξανά και ξανά όσα έγραψαν. Να έχουν δεύτερους αναγνώστες που θα πουν ειλικρινά τη γνώμη τους (beta readers). Να πιστέψουν στο όνειρο και να το κυνηγήσουν. Συγγραφέας γίνεται κάποιος με κόπο και μεράκι. Όχι με το πορτοφόλι του.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2021/10/7.html








Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μπάμπη Δρουκόπουλο Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μπάμπη Δρουκόπουλο Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 18, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.