ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Με θυμάμαι,πριν από κάμποσο καιρό,να τριγυρνώ μέσα στο σπίτι αγκαλιά με τα βιβλία (δανεικά) ''Πριν έρθεις εσύ'' καί ''Μετά από σένα'' της συγγραφέως Τζότζο Μόις καί να που χρόνια μετά βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση,κρατώντας ως κόρη οφθαλμού το νέο της βιβλίο (αυτήν την φορά είναι δικό μου),με τίτλο ''Αστέρια στο σκοτάδι'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της κυρίας Χρύσας Μπανιά. Ναι,μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αυτό που λέω,μα έχουν υπάρξει περιπτώσεις βιβλίων που ήθελα να τα πάρω αγκαλιά καί κάποιες εξ αυτών αφορούσαν βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως. Κι αυτό διότι τα βιβλία της έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο να εκπέμπουν μία στοργή. 

Όσον αφορά το παρόν βιβλίο ''Αστέρια στο σκοτάδι'',προσπάθησα να ''ξεκλειδώσω'' το νόημα πίσω από τον τίτλο του καί γιατί όχι,να μην το συνδυάσω με την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο. Άραγε,αστέρια στο σκοτάδι θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα βιβλία που λειτουργούν σαν φάροι που με το φως τους,όχι μόνο φωτίζουν τις ζωές μας,αλλά μας γεμίζουν γνώσεις διώχνοντας μακρυά λανθασμένες προκαταλήψεις,παγιωμένες πεποιθήσεις καί στάσεις ζωής; Μήπως αστέρια στο σκοτάδι θα είναι τα πρόσωπα της ιστορίες που με τις πράξεις τους θα λάμψουν καί θα ξεχωρίσουν; Ή τελικά θα είναι ένας συνδυασμός καί των δύο; Οι απαντήσεις θα μας δίνονταν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης...

"Η Άλις Ράιτ, ελπίζοντας να ξεφύγει από την ασφυκτική ζωή της στην Αγγλία τη δεκαετία του 1930, παίρνει την παράτολμη απόφαση να παντρευτεί τον όμορφο Αμερικανό Μπένετ Βαν Κλιβ και να τον ακολουθήσει σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι, η οποία, ωστόσο, δεν αργεί να διαψεύσει τις προσδοκίες της. Έτσι, όταν απευθύνεται κάλεσμα στις γυναίκες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Έφιππη Βιβλιοθήκη, μια πρωτοβουλία της Έλινορ Ρούζβελτ, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, για διανομή βιβλίων σε ευάλωτους και απομονωμένους πολίτες, η Άλις λαμβάνει μέρος με ενθουσιασμό. Εκεί θα βρει μια κοινότητα ξεχωριστών γυναικών, ενώ η επικεφαλής της βιβλιοθήκης, η ετοιμόλογη και χειραφετημένη Μάρτζερι, θα γίνει σύντομα η σημαντικότερη σύμμαχός της. Παρόλο που, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, οι Έφιππες Βιβλιοθηκάριοι αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τις προκλήσεις, σ’ ένα τοπίο που κόβει την ανάσα με την ομορφιά του αλλά δε συγχωρεί απροσεξίες, είναι αφοσιωμένες στο έργο τους: να προσφέρουν βιβλία σε όσους δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σ’ αυτά και να αλλάξουν ζωές." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Όπως καί στα δύο προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως που έχω διαβάσει,έτσι καί εδώ,το δραματικό στοιχείο κατέχει την δική του θέση μέσα στην ιστορία,δίχως να γίνεται μονότονο,ή,κλισέ. Η συγγραφέας εμπνέεται την παρούσα υπόθεση από την αληθινή ιστορία γύρω από την ύπαρξη καί δράση του προγράμματος Έφιππων Βιβλιοθηκάριων που διήρκησε από το 1935 έως καί το 1943 με αποτέλεσμα να έχουν δανειστεί χιλιάδες βιβλία σε ανάλογο αριθμό πολιτών. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο εντάσσει η συγγραφέας την δράση του βιβλίου καί οφείλουμε να έχουμε κατά νου πως το ανατολικό Κεντάκι,αν καί ύπαιθρος,δεν παύει να θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους καί φτωχούς τόπους των ΗΠΑ. 

Η συγγραφέας μέσα από τις περιπέτειες της κεντρικής ηρωϊδας,καί όχι μόνο,θα μας μιλήσει για τις δυναμικές γυναίκες που αφοσιώνονται στον σκοπό τους,παρά τα εμπόδια που θα συναντήσουν στον δρόμο τους. Είναι τόσο άρτια σκιαγραφημένες από την πένα της συγγραφέως που έχουμε την αίσθηση πως μιλάμε για υπαρκτά πρόσωπα,που πιθανώς να έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. Επίσης,η συγγραφέας θα αναδείξει την αξία της πραγματικής φιλίας,το θάρρος καί την αποφαστικότητα για την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος,την πάταξη της αδικίας καί των στερεοτύπων που κυριαρχούν στις κοινωνίες,την απόδοση δικαιοσύνης,μα πάνω απ'όλα την ομορφιά της ανθρωπιάς. Τέλος,αναδεικνύει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ανάγνωση στην ζωή μας,που μας βοηθά να βρούμε τον εαυτό μας καί την θέση μας μέσα στην κοινωνία.

Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο καί γλυκόπικρο βιβλίο που μου κράτησε μία πολύ ευχάριστη συντροφιά καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς με την σειρά σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖΟΤΖΟ ΜΟΪΣ (Jojo Moyes)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Giver of Stars

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΝΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ





ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.