Μετά βίας φωνές


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Μετά βίας φωνές"

"Μετά Βίας Φωνές. Φωνές που παλεύουν να δραπετεύσουν, αλλά μένουν πάντα «φυλακισμένες» πίσω από τοίχους ή, ακόμα χειρότερα, πίσω από σκέψεις και δεν βγαίνουν ποτέ προς τα έξω. Και από την άλλη, σιωπηλές κραυγές από μάτια που μαρτύρησαν, αντικρίζοντας τη βία, αλλά σιώπησαν."

Αγαπώ να διαβάζω συλλογικά έργα. Ειδικά εκείνα που γράφονται με το σκεπτικό πως έχουν πραγματικά κάτι να πουν. Να θίξουν ένα ζήτημα που μπορεί να μας ταλανίζει ως κοινωνία,είτε για να καταστήσουν σαφές ένα δηκτικό κι ευφυές σχόλιο γύρω απ'αυτό,κάτι που πιθανότατα θα παρακινήσει κι εμάς για να ασκήσουμε πιο έντονη καί σωστή κριτική. Γύρω,λοιπόν,από το θέμα της βίας καί τις όποιες μορφές μπορεί εκείνη να λάβει στην καθημερινή μας ζωή καί κατ'επέκταση μέσα στην κοινωνία,οι συγγραφείς Άντρεα Λαζαρίδου,Βάνα Μέγα,Βασιλική Πανδή,Γεωργία Χαρίτογλου,Εύα Γκουντάρα,Έφη Ποτηράκη,Ζωή Κυνηγοπούλου,Μάρθα Χουστουλάκη,Μαρία Κατσαρού,Μαριάννα Αγγελάκη,Μαριάννα Χριστοπούλου καί Νίκος Μανιώτης συνυπογράφουν το συλλογικό έργο,με τίτλο ''Μετά βίας φωνές'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

''Μετά βίας φωνές'',λοιπόν,ο τίτλος καί αυτομάτως σκέφτομαι πως όλες αυτές οι φωνές των συγγραφέων,όχι μόνο μιλούν για την βία,αλλά εναντιώνονται κατά κάποιον τρόπο προς εκείνη. Το παρόν έργο αποτελείται από ποιήματα καί πεζά κείμενα με κοινό παρανομαστή την ανάγκη να βγουν προς τα έξω όλες εκείνες οι ιστορίες πόνου καί δυστυχίας που περιστοιχίζονται από την βία. Ιστορίες αποκύημα της φαντασίας των δημιουργών,μα τόσο αληθοφανείς που όσοι/ες διαβάσουμε το βιβλίο,θα νιώσουμε πως τις έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής μας. Διότι,η βία έχει αποδειχθεί πως δυστυχώς μας αφορά όλους κι όλες. Από την ενδοοικογενειακή βία,την σχολική,την φυλετική,την θρησκευτική,την εργασιακή έως την βία προς τα ζώα,την φύση,ακόμη καί προς οτιδήποτε μοιάζει διαφορετικό από το γενικό σύνολο,εκείνη δηλώνει έντονα καί σταθερά παρούσα....

Πλημμυρισμένα από εικόνες,έντονα συναισθήματα,λοιπά εκφραστικά μέσα καί έναν λόγο ρέοντα από το σύνολο των δημιουργών,το παρόν έργο διαβάζεται με μία ανάσα. Καί ξέρετε τί είναι αυτό που με έκανε να το δω με πολύ θετική ματιά; Πως παρ'όλο που έχει ως θέμα την βία,όλα όσα υπάρχουν μέσα στις σελίδες του μας δίνουν δύναμη καί κουράγιο να πούμε όχι στην βία καί σε ό,τι μας καταπιέζει. Να την καταδικάσουμε καί να παλέψουμε να την αποβάλλουμε οριστικά από την ζωή μας. Ναι,είναι εφικτό να γίνει,αρκεί να το προσπαθήσουμε καί να το πιστέψουμε!
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.




Μετά βίας φωνές Μετά βίας φωνές Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.