Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Σίντου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΣΙΝΤΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ελένη Σίντου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Αδαμάντινα τείχη". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Ε.Σ. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου στην ηλικία των 18 ετών. Όντας φοιτήτρια, αρθρογραφούσα μαζί με μια φίλη, σε μια τοπική εφημερίδα του νομού Ηλείας, όταν ένας καθηγητής μας, που συμμετείχε σε αυτή μας την προσπάθεια, με παρότρυνε να δοκιμάσω να γράψω και κάτι άλλο, γιατί όπως είπε αυτολεξεί «Ακόμη και τα άρθρα σου έχουν μια νότα μυθιστορήματος».  Η αλήθεια είναι πως από μικρή ηλικία η φαντασία μου δεν είχε ταβάνι και συνεχώς έπλαθα ιστορίες. Με αφορμή τα λόγια του ξεκίνησα να γράφω και κατάφερα να ολοκληρώσω μια νουβέλα περίπου εκατό σελίδων. Από τότε έχω συγγράψει δέκα μυθιστορήματα, δίχως να υπολογίζω τα δύο που έχουν εκδοθεί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Αδαμάντινα τείχη’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Ε.Σ. Σας ευχαριστώ πολύ! Το βιβλίο ‘’Αδαμάντινα Τείχη’’ έχει κυριο πεδίο δράσης την Ουκρανική επικράτεια, Κίεβο, Τσερνίχιβ, Οδησσό, Ιρπίν αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι που διαδραματίζεται στην λατρεμένη μου Σαντορίνη. Είναι ένα κατασκοπικό- ερωτικό θρίλερ, με δύο κύριους χαρακτήρες. Η Bell Jefferson, είναι μια ανυπότακτη, αντιδραστική, ευερέθιστη, σκύλα αλλά και κορυφαία κατάσκοπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία στέλνεται στην πρώην Σοβιετική Χώρα για μια πολύ απλή αποστολή. Εκεί όμως θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα συναισθήματα και καταστάσεις και όπως μπορείτε να φανταστείτε ένας άνθρωπος με την δική της ιδιοσυγκρασία σύντομα θα χάσει την απίστευτη ψυχρότητα και υπομονή της. Ο πρωταγωνιστής και μεγάλος της έρωτας είναι ακριβώς το αντίθετο. Κατασκοπικά τερτίπια, ερωτικά τρίγωνα, άφθονη βότκα και πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις χαρακτηρίζουν τα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου. Το τελευταίο μέρος, είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένο στον γενικευμένο πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο πριν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ε.Σ. Η ιδέα για το νέο μου βιβλίο, γεννήθηκε από ένα βίντεο, με πρωταγωνιστή τον Ουκρανό Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι στεκότανε στο κέντρο του πολιορκημένου Κιέβου, μια ημέρα μετά την εισβολή. Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα και η κινητήριος δύναμη μου. Από εκεί κι έπειτα, η ιστορία κύλησε αβίαστα, έως το τέλος. Χρειάστηκαν τρείς μήνες για να το ολοκληρώσω, ενώ ταυτόχρονα έκανα και έρευνα. Διάβασα αμέτρητα βιβλία, πολιτικής, ψυχολογίας, εγχειρίδια κατασκοπείας, τις θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αφιέρωσα μέρες ολόκληρες για να καταφέρω, να συγκεντρώσω τις πληροφορίες που χρειαζόμουν. Σε αυτό το σημείο να σας πω πως ξυπνούσα ακόμη και στη μέση της νύχτας για ν’ αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί κι αυτό συνέβαινε κυρίως γιατί με είχε συνεπάρει η ιδέα, στο να γράψω κάτι τόσο έξω από τα δικά μου ‘’συγγραφικά νερά’’. Θέλω να πω πως θαυμάζω και συμπονώ βαθύτατα, τον κάθε λαό που αντιστέκεται σθεναρά σε τέτοιου είδους ενέργειες και ταυτόχρονα ελπίζω πως η επεκτατική πολιτική δεν θα βρει στο μέλλον μιμητές και στη δική μας γειτονιά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να υπάρχει πίσω απ’αυτόν;

Ε.Σ. Σας διαβεβαιώνω πως επιλέχθηκε μετά κόπων και βασάνων και φυσικά ύστερα από πολύ σκέψη. Υπήρχε μια λίστα με 12 υποψήφιους τίτλους που καθημερινά αφαιρούσα και από έναν. Λίγο πριν φτάσω στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου πήρα την τελική απόφαση. Μόλις οι αναγνώστες το διαβάσουν θα καταλάβουν αμέσως το σκεπτικό αυτής της επιλογής. Υπάρχει όμως και μια κρυφή, ας πούμε ένδειξη, η οποία πριν φτάσουμε στο σημείο όπου είναι ξεκάθαρο πλέον γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος, υπονοεί πως η πρώτη λέξη «ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ» προέρχεται αποκλειστικά από τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή( spoiler alert)!  

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Ε.Σ. Πρωταρχικός στόχος μου είναι οι αναγνώστες/στριες να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, έχοντας στα χέρια τους το βιβλίο μου. Από εκεί κι έπειτα, ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα και νοήματα, μέσα από την ανάγνωση. Ταπεινά λοιπόν να πω πως επιθυμία μου είναι να ταξιδέψουν, ν’ αφουγκραστούν την πληθώρα συναισθημάτων όλων των χαρακτήρων, να θυμώσουν, να ευθυμήσουν, ίσως και κάποιοι να σοκαριστούν. Θέλω να κατανοήσουν πως τελικά ο έρωτας και ο πόλεμος έχουν όμοια πορεία. Ρημάζουν τα πάντα. Είναι αυτό το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων που ο ανθρώπινος νους και η καρδιά μας δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν. Που θα έφτανε και τι θα έπραττε ένας ερωτευμένος άνθρωπος όταν βομβαρδίζεται ψυχή τε και σώματι; Όπως έχει πει η σπουδαία και μοναδική Κική Δημουλά ‘’ο έρωτας δεν θέλει χρόνο, θέλει ταχύτητα’’, έτσι αντιλαμβάνομαι κι εγώ μια ύπουλη πολεμική επίθεση. Να ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο, πως σε καμία περίπτωση δεν παίρνω πολιτική θέση, οι χαρακτήρες είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας και δυνατά καταδικάζω την παράνοια του πολέμου και τη  βία απ’ όπου και αν προέρχεται. 

EΡΩΤΗΣΗ 6: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Σ. Είμαι λάτρης του Τόλκιν. Το λογοτεχνικό του σύμπαν με συναρπάζει κάθε φορά που ξαναδιαβάζω τ’ αριστουργήματα του. Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία που επιλέγω, είναι κυρίως αστυνομικά και σχεδόν πάντα ξένη λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα John Verdon, Jo Nesbo και Ian Rankin από σκανδιναβική λογοτεχνία, έχω διαβάσει τα άπαντα από αυτούς τους τρείς. Από την ελληνική λογοτεχνία ξεχωρίζω τον Κώστα Κρομμύδα, για την σαρωτική του απλότητα και την εξαιρετική πρωτοτυπία του και last but not least, τον τελευταίο καιρό εισήλθα στα συγγραφικά μονοπάτια του εξαιρετικού λογοτέχνη και ανθρώπου Γιάννη Καλπούζου και ειλικρινά μετανιώνω που δεν είχα έρθει σ’ επαφή με τα έργα του νωρίτερα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Ε.Σ. Έχω ολοκληρώσει ήδη τη συνέχεια από τ’ ‘’Αδαμάντινα Τείχη’’, δίχως αυτό να σημαίνει πως εάν κάποιος διαβάσει το πρώτο βιβλίο, υποχρεωτικά πρέπει να διαβάσει και το δεύτερο. Είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές, αλλά ας πούμε ως μια εξέλιξη χαρακτήρων και συγκρούσεων. Είναι αυτοτελή, νομίζω αυτό αρκεί. Αυτή την περίοδο , έχω καταπιαστεί μ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην γενέτειρα μου τα Ιωάννινα κι ένα μικρό μέρος του στην Βαρσοβία, την Πρωτεύουσα της Πολωνίας και βρίσκομαι πολύ κοντά στο να το ολοκληρώσω.  Τέλος, θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat








Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Σίντου Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Σίντου Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.