Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Είναι αλήθεια πως τα βιβλία που ανήκουν στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας γίνονται όλο καί πιο σκληρά, ακολουθώντας -σχεδόν κατά κόρον- το τρίπτυχο '''αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας'', όπως ερμηνεύει στο ομότιτλο λαϊκό άσμα ο γνωστός αοιδός Σάκης (ο Ρουβάς ντε!). Καί αν σας φαίνεται πως έχω την επιθυμία να διακωμωδήσω τα εν λόγω βιβλία, κάνετε μεγάλο λάθος. Εγώ αγαπώ να διαβάζω ανάλογα βιβλία, αλλά να που υπάρχουν φορές που δεν θέλω να μαυρίσει η ψυχή μου απ'αυτά που διαβάζω (αρκετά ακούμε καθημερινά γύρω μας) καί ναι, επιθυμώ να γελάσω. Να νιώσω πως ψυχαγωγούμαι, όχι με σαχλό τρόπο, μα διαβάζοντας κάτι εύθυμο κι έξυπνο με ταυτότητα. Αυτό το βρήκα μέσα στο βιβλίο της συγγραφέως Ελ Κοσιμάνο (Elle Cosimano), με τίτλο ''Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει" (Finlay Donovan is killing it), που κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της κυρίας Νοέλα Ελιασά.

Για να είμαι ειλικρινής, τα πρώτα στοιχεία, που μου τράβηξαν την προσοχή καί με έκαναν να εκφράσω την επιθυμία να διαβάσω το βιβλίο, ήταν ο τίτλος του καί το εύστοχο παιχνίδισμα γύρω απ'αυτόν, μα καί το εξώφυλλό του που εξέπεμπε μία διαφορετική αίσθηση μυστηρίου. Το αίνιγμα γύρω από το ποια είναι η Φίνλεϊ Ντόνοβαν καί τι ακριβώς σαρώνει στο πέρασμά της στριφογύριζε σαν σβούρα στο μυαλό μου καί δεν με άφηνε σε ησυχία. Άραγε, θα ικανοποιούνταν οι όποιες προσδοκίες μου από την υπόθεση του βιβλίου, ή, θα ήταν υποδεέστερη αυτών; Έπρεπε να ανακαλύψω το τι συνέβαινε. 

"Εκείνο το συγκεκριμένο πρωινό η ζωή της Φίνλεϊ, μιας διαζευγμένης μητέρας δύο μικρών παιδιών, θυμίζει πραγματικά χάος: έχει καθυστερήσει ήδη στο ραντεβού με την ατζέντισσά της, η οποία την απειλεί με ακύρωση συμβολαίου, ο πρώην άντρας της έχει απολύσει την μπέιμπι σίτερ εν αγνοία της, και η πεντάχρονη κόρη της ξαφνικά αποφασίζει να κουρευτεί μόνη της με το ψαλίδι της κουζίνας. Όταν λίγο αργότερα την ίδια μέρα μια γυναίκα ακούει τη Φίνλεϊ να συζητάει την πλοκή του καινούριου της μυθιστορήματος με την ατζέντισσά της όσο τρώνε σε ένα εστιατόριο, νομίζει ότι πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο. Τότε η Φίνλεϊ μπλέκεται εντελώς τυχαία και άθελά της σε μια πραγματική υπόθεση ανθρωποκτονίας όπου θα ανακαλύψει ότι ο πραγματικός φόνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι στα μυθιστορήματα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Διαβάζοντας τόσο το βιογραφικό της συγγραφέως, όσο καί το βιβλίο, διαπίστωσα πως υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία ανάμεσα στην δημιουργό καί στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Εσκεμμένα επιλέγω να την αποκαλέσω πρωταγωνίστρια κι όχι ηρωϊδα (ένα ακούσιο λάθος που κάνω συχνά είναι να αποκαλώ ως ήρωες/ηρωϊδες τα πρόσωπα των βιβλίων ενώ δεν φέρουν αυτά τα ιδανικά χαρακτηριστικά), καθώς μιλάμε για ένα πρόσωπο που εκπέμπει μία οικειότητα καί μία αληθοφάνεια που την καθιστά όμοια με εμάς. Συνεπώς, δεν θεωρώ διόλου απίθανο, να υπάρξουν αναγνώστριες που στο πρόσωπό της θα βρουν μία μεγαλύτερη, ή, μικρότερη αντανάκλαση των εαυτών τους καί θα ταυτιστούν μαζί της. Άλλωστε, παράλληλα με την βασική ιστορία, η συγγραφέας θα μιλήσει για το θέμα της μητρότητας καί το πως αυτό διαμορφώνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το βιβλίο ''Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει" είναι το πρώτο βιβλίο που ''ανοίγει'' την σειρά με βασική πρωταγωνίστρια την Φίνλεϊ Ντόνοβαν. Ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο, με μπόλικη δόση οξυδερκούς χιούμορ, ανατροπές αναμενόμενες καί μη, μυστήριο, γρήγορη καί συνεχόμενη πλοκή, ακατάπαυστη δράση καί έναν ρεαλισμό από εκείνους, που για μένα επιβάλλεται να υπάρχει μέσα στις υποθέσεις ανάλογων βιβλίων. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα καί πετυχαίνει άψογα τον σκοπό του. Εγώ πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντάς το. Γέλασα με την ψυχή μου. Προβληματίστηκα τόσο κι όπου έπρεπε. Καί κυρίως, με ''κάλυψε'' στον βαθμό που επιθυμούσα, καθώς μιλάμε για ένα βιβλίο φρέσκο κι ''αναζωογονητικό''. Ένα βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.



Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει Reviewed by Dominica on Απριλίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.