Selfie… Είσαι και Φαίνεσαι!


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Selfie… Είσαι και Φαίνεσαι!

Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου

Η εποχή μας διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος καί η ανάγκη της αποδοχής από το λοιπό κοινωνικό σύνολο μας κάνουν να αφιερώνουμε πολύ χρόνο από την καθημερινότητάς μας στην δόμηση της τέλειας εικόνας, εκείνης που συνάδει με τα όποια κοινά ( ; ) αποδεκτά πρότυπα ομορφιάς, παραγκωνίζοντας την αλήθεια του ''είναι'' καί του εσωτερικού εαυτού έναντι του εκτυφλωτικού, πομπώδους ''φαίνεσθαι''. Σε αυτό, κατά πολύ, έχουν συμβάλλει καί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την άμεση, ή, έμμεση επιρροή τους στην ζωή μας. Όχι, δεν μπορώ να ρίξω όλη την ευθύνη σε εκείνα, με δεδομένο πως εμείς οι ίδιοι/ες τα χρησιμοποιούμε με ανάλογο, ή μη, τρόπο. Μπορούμε να ''θυσιάσουμε'', δυστυχώς, πολλά καί κυρίως την ψυχική μας υγεία καί αυτοεκτίμηση στον βωμό των likes κάτω από κάθε φωτογραφία μας που αναρτούμε. Ξεχνάμε να αγαπάμε καί να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, όπως ακριβώς είναι. Αναζητάμε μανιωδώς καινούργια εφέ καί φίλτρα που υπόσχονται -ω του θαύματος!- να δείξουν μία πιο καλή εκδοχή του εαυτού μας. Κι εδώ ελλοχεύει ένας ακόμη κίνδυνος. Αυτός της προσποίησης. Ναι, καλά ακούσατε. Προσποιούμαστε κάτι άλλο απ'αυτό που είμαστε, δείχνοντας μία ψεύτικη εικόνα που θα αποσπάσει αρκετά likes μέχρι να βρεθεί η επόμενη. Έτσι, ''πέφτουμε'' σε έναν φαύλο κύκλο, που δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε ( ; )... Για πόσο, όμως, θα επιλέγουμε να ζούμε μέσα σε αυτό το υποκριτικό σκηνικό; Τί είναι αυτό που θα μας κάνει να δούμε την αλήθεια; Ένας άλλος άνθρωπος; Μία συζήτηση με τον εαυτό μας; Ή κάτι άλλο; 

Το ''Selfie… Είσαι και Φαίνεσαι!" είναι το πέμπτο, κατά σειρά, βιβλίο της συγγραφέως Αλέκας Ζωγράφου, που διάβασα καί κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ένα βιβλίο ουσιώδες κι ανάλαφρο (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό) πιο επίκαιρο από ποτέ, καυστικό όπου πρέπει, χιουμοριστικό, αλλά καί πνευματώδες, που διαβάζεται με μία ανάσα, θίγοντας μέσα από την ιστορία του όλα όσα σας προανέφερα. Ένα βιβλίο που αντανακλά το σήμερα καί ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί σε μεγαλύτερο βαθμό, απ'όσο συμβαίνει. Ένα βιβλίο που μας δείχνει τον τρόπο να ζούμε στον πραγματικό κι όχι στον εικονικό κόσμο. Ένα βιβλίο που μιλάει με αλήθειες. Ένα βιβλίο που στοχεύει στην αγάπη καί αποδοχή της αληθινής μας εικόνας. Να ξέρετε πως όταν συμβεί αυτό, θα μας αγαπήσουν κι οι άλλοι/ες γύρω μας.

Περιγραφή:

Πόσες πιθανότητες έχεις σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου που κρατάς να βρεις εσένα, τις σκέψεις σου ή ανομολόγητα μυστικά σου; Πίστεψέ με, πολλές! Πόσες φορές μπήκες στον πειρασμό να ανεβάσεις την τέλεια selfie, έστω και αν χρειάστηκε να την περάσεις από χίλια φίλτρα; Έλα, παραδέξου το! Πότε ήταν η τελευταία φορά που έμεινες κολλημένη σε μια ανάρτηση, μετρώντας τα like; Η Μαρίκα, ή Μαρικάκι ή Μαριλού, πιστεύει ότι η ζωή τής ανήκει. Μόνο που της λείπει το σχέδιο, η εμπειρία, το θάρρος και η αυτοεκτίμηση. Τα βάζει με τις καμπύλες της και τα παραπανίσια κιλά της, παίζει με την υγεία της, κάνει λάθος επιλογές, αλλά στο τέλος μαθαίνει να επιβιώνει εκτός θερμοκοιτίδας και να βαδίζει με θάρρος. Χάνει αλλά δεν χάνεται. Τολμά, ακόμα κι αν πέφτει. Σηκώνεται και συνεχίζει να κυνηγάει τα όνειρά της. Συνειδητοποιεί ότι η αληθινή ζωή βρίσκεται έξω και μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως τελικά μπορούμε να είμαστε οι επιλογές μας. Και, όταν αποφασίζει να ζήσει χωρίς φίλτρα, στις φωτογραφίες της και στην καθημερινότητά της, τότε είναι που συναντά τον έρωτα… Λοιπόν, τι ώρα αρχίζουν τα θαύματα; Ρώτα το Μαρικάκι. Αυτή ξέρει! Όταν οι δείκτες στο ρολόι δείξουν Ζωή ακριβώς! 

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.




Selfie… Είσαι και Φαίνεσαι! Selfie… Είσαι και Φαίνεσαι! Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.