Συνέντευξη με την συγγραφέα Φωτεινή Γιαννίτση - Κυριακίδου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Φωτεινή Γιαννίτση - Κυριακίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Εκεί στα 20.000 πόδια". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κεφάλαιο ''Συγγραφή''. Τί σημαίνει για εσάς; Πώς ''εισχώρησε'' στην ζωή σας;

Φ. Γ.-Κ. Φλέρταρα με την συγγραφή από την εφηβεία μου. Έγραφα μικρά διηγήματα, τα οποία έκρυβα επιμελώς από όλους. Ωστόσο τα χρόνια περνούσαν και η συγγραφή παρέμενε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ένας ανεκπλήρωτος στόχος, ένα απωθημένο. Έφτασα στο τέλος του εργασιακού μου βίου, συνταξιοδοτήθηκα, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκε να ενσκήψει η πανδημία και το συνακόλουθο lockdown για να καθίσω μπροστά στον υπολογιστή και να αρχίσω να γράφω. Σήμερα η συγγραφή αποτελεί μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου, συναισθηματικά ανταποδοτικό και μια ανάταση ψυχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Φυλάτος το βιβλίο σας με τίτλο ''Εκεί στα 20.000 πόδια''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι΄αυτό;

Φ. Γ.-Κ. Σας ευχαριστώ πολύ! Το «Εκεί στα 20.000 πόδια…» είναι το δεύτερο πόνημά μου και συνέχεια του πρώτου κατά το ήμισυ. Είναι κι αυτό ένα ταξίδι μετανάστευσης ή ακριβέστερα δύο. Οι δύο ήρωες βρίσκονται να κάθονται σε διπλανές θέσεις σε μια πτήση Αθήνα - Ν. Υόρκη. Είναι ο Χαμίτ, γιατρός λοιμωξιολόγος με καταγωγή από το Σουδάν και η γνωστή μας ηρωίδα από το «Άλλο και τούτο!» η Ουρανία, Ελληνίδα μηχανικός. Ο Χαμίτ προτείνει να διηγηθούν τις ζωές τους κατά το πρότυπο των «ανθρώπινων βιβλιοθηκών» και αρχίζουν να ξετυλίγουν τις όλο ανατροπές, απώλειες και απρόοπτα ζωές τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;

Φ. Γ.-Κ. Όλα ξεκίνησαν όταν την περίοδο που ανακοινώνονται οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ, διάβασα κάπου τυχαία για έναν νεαρό από το Σουδάν που είχε καταφέρει να περάσει στη Φαρμακευτική Αλεξανδρούπολης. Και έτσι κάπως γεννήθηκε η αρχική ιδέα και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ο Χαμίτ για να καταλήξει να κάθεται στο αεροπλάνο δίπλα στη θρυλική Ουρανία. Χρειάστηκε βέβαια να προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα για το Σουδάν, τον μακροχρόνιο εμφύλιο, τις συνθήκες διαβίωσης καθώς και για τους δρόμους των προσφύγων και τον ρόλο των διακινητών.

Επίσης πηγή έμπνευσης στάθηκε και ένα δημοσίευμα που έτυχε να διαβάσω για τις «ανθρώπινες βιβλιοθήκες», ένας καινοτόμος θεσμός που ξεκίνησε από τη Δανία, Ήταν κάτι καινοφανές για μένα και πυροδότησε την περιέργειά μου. Έμαθα λοιπόν ότι μπορεί κάποιος να δανειστεί έναν άνθρωπο, αντί για βιβλίο και να του διηγηθεί τη ζωή του. Θα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε τίτλους, όπως «ομοφυλόφιλος», «διπολικός», «κακοποιημένη γυναίκα», «νοικοκυρά», «οπαδός της αντίθετης ομάδας», «θύμα bulling» κ.α. Η ιδέα αυτή των ανθρώπινων βιβλιοθηκών λειτούργησε ως ένα είδος σκηνοθετικού ευρήματος πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η διήγηση των ηρώων μου.

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ολοκληρώσω το δεύτερο αυτό πόνημά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τι θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Φ. Γ.-Κ. Μέσα από την ιστορία του Χαμίτ, θα ήθελα να γίνει σαφές ότι ακόμη και ο πιο δύσκολος στόχος ζωής μπορεί να επιτευχθεί κόντρα σε όλα τα προγνωστικά μοντέλα. Αρκεί να υπάρχει ακλόνητη η δύναμη της θέλησης, η επιμονή και η στοχοπροσήλωση, ακόμη και όταν όλα τα εμπόδια μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Επίσης σχετικά με τη μετανάστευση, μιας και οι δυο ήρωες είναι μετανάστες, καλό είναι να μπαίνουμε στα παπούτσια των μεταναστών και να τους αντιμετωπίζουμε με ενσυναίσθηση και όχι με προκατάληψη και ξενοφοβία. Κανείς δεν ξεριζώνεται από τον τόπο του, κανείς δεν παίρνει το ρίσκο ενός επικίνδυνου ταξιδιού, αν έχει λυμένα όλα του τα προβλήματα. Θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας μας στη θέση τους σε κάποια απευκταία φάση της ζωής του.

Τέλος θα ήθελα να αναδείξω την καταλυτική δύναμη της τυχαιότητας με την οποία ανατρέπονται τα σχέδια και οι ζωές των ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το φινάλε το ορίσατε εσείς, ή, οι ήρωές σας;

Φ. Γ.-Κ. Οι ήρωες και κάποιες συγκυρίες με οδήγησαν εκεί. Αρχικά υπήρχε διαφορετικό τέλος στο μυαλό μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Φ. Γ.-Κ. Αγαπημένος συγγραφέας είναι ο Βρετανός Τζόναθαν Κόου και αγαπημένο βιβλίο το «Τι ωραίο πλιάτσικο!», ένα παλιό βιβλίου του ιδίου, το οποίο και αναφέρω μέσα στο βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Φ. Γ.-Κ. Θα ήθελα το «Εκεί στα 20.000 πόδια..» να φτάσει σε πολλά χέρια, να περάσει στο ευρύ κοινό και να δημιουργήσει πολλά συναισθήματα. Οι ήρωές του να αγγίξουν τις ψυχές των αναγνωστών/στριών και να αγαπηθούν από αυτούς.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/11/20000.html





Συνέντευξη με την συγγραφέα Φωτεινή Γιαννίτση - Κυριακίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα Φωτεινή Γιαννίτση - Κυριακίδου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.