ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ- ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ


ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

 

«Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου φιλοδοξεί να καταλάβει μια καλή θέση στο είδος αυτό της πνευματικής δημιουργίας, με το εγχείρημά της να επανέλθει στον “Δρόμο του Μεταξιού” υπό μια σύγχρονη οπτική και με την επιστράτευση των μέσων επικοινωνίας της εποχής μας. Στην απόδοσή της συνδυάζει την αφήγηση του πραγματικού, που συνάντησε στον δρόμο της, με τις ιστορικές μαρτυρίες και τις αποτυπώσεις που χάραξαν βαθιά στο έδαφος της ανθρώπινης παρουσίας οι αιώνες που πέρασαν.

 

»Στο κλίμα αυτό η συγγραφέας επέλεξε να ακολουθήσει τις διαδρομές των αρχαίων ταξιδευτών με τα μέσα επικοινωνίας που προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός. Αναζήτησε ό,τι έχει απομείνει στις σπηλιές και τα μοναστήρια, που δεν τα χάλασε ο χρόνος και οι άνθρωποι. Γεύτηκε φαγητά παράξενα και φρούτα συμπυκνωμένης γλύκας κάτω από πλατύφυλλες κληματαριές σε πόλεις-οάσεις της ερήμου, είδε στα πρόσωπα των ανθρώπων να καθρεφτίζονται περάσματα λαών, άκουσε ερείπια αποσαθρωμένων ξενοδοχείων να σιγοψιθυρίζουν ιστορίες από το Μεγάλο Παιχνίδι, διέκρινε στα τοπικά μουσεία να ζωντανεύει η Ιστορία με οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, ενώ στις προθήκες τους παρελαύνει η προϊστορία του πανάρχαιου δρόμου με αινιγματικές μούμιες με κόκκινα μαλλιά και δυτικά χαρακτηριστικά.


»Το οδοιπορικό στον “Δρόμο του Μεταξιού” της Παπαθανασίου-Φωτοπούλου αποτελεί μια γοητευτική περιδιάβαση στην Ιστορία αρχαίων πολιτισμών, στην επιβίωσή τους στην εποχή μας, στις πραγματικότητες που συνθέτουν οι αντιθέσεις που ύφανε η συνάντηση της Ιστορίας με την εποχή μας στην ασιατική ενδοχώρα. Η διήγησή της είναι γλαφυρή, αυθεντικά παραστατική, πλημμυρισμένη από τα συναισθήματα που προκαλεί στον “οδοιπόρο” η διαρκής εναλλαγή των παραστάσεων του δρώντος κόσμου με τον κόσμο της Ιστορίας».


Από τον πρόλογο του βιβλίου

Γιώργος Κοντογιώργης


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:Η Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Διοικητικό Δίκαιο. Από τα νεανικά της χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με προτίμηση σε διαδρομές που δεν γνωρίζουν σύνορα και σε μέρη όπου ψάχνει τους πολιτισμούς και τα περάσματα λαών πίσω από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Συνηθίζει να καταγράφει τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες και η πρώτη της ταξιδιωτική εκδοτική εμφάνιση υπήρξε το βιβλίο Μογγολία-Υπερσιβηρικός, Ημερολόγια, το οποίο ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2023 ακολούθησε η ποιητική συλλογή της Σκιρτήματα της νιότης και τον ίδιο χρόνο το βιβλίο της Ελληνικά ίχνη στην Κεντρική Ασία, Ουζμπεκιστάν - Το σταυροδρόμι των πολιτισμών από τις Εκδόσεις Κάκτος.


ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες

ISBN: 978-618-215-206-5

Τιμή: 21,20 με ΦΠΑ

Σελίδες: 440
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ- ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ- ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.