Συνέντευξη με την ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη


Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Άρωμα ginger". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας η συγγραφή και δη ποιητικών συλλογών;

Μ.Β. Ξεδιπλώνεται η ψυχή μου όταν γράφω. Λυτρώνεται. Αναπνέει ο εσωτερικός μου κόσμος. Παίρνει χρώμα το συναίσθημα.
Βρίσκω στις λέξεις ποίηση και θέλω να φτιάξω ιστορίες που να έχουν κάτι να μου πουν, ιστορίες που να με κάνουν να ταξιδέψω.
Επαναφέρω στη μνήμη πράγματα που είχα ξεχάσει. Ενίοτε επινοώ. 
Δημιουργώ για να μην πεθαίνει η σιωπή μου. Για να μην πεθαίνουν αυτά που υπάρχουν μέσα μου. Αυτά που νιώθω.
Δημιουργώ για να αποτυπώνονται κάπου. Για να ζουν κάπου τα συναισθήματά μου. 
Ψάχνω το ανεξήγητο. Ίσως και το ανέφικτο. 
Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω και να γράφω ποιήματα. Να μαθαίνω και να αφουγκράζομαι. Να νιώθω και να ψυχανεμίζομαι. Να εξελίσσομαι και να ελίσσομαι. Να στοχάζομαι και να ρεμβάζω. «Να φεύγω» και να χάνομαι. Να θυμάμαι και να σκέφτομαι. Να σκέφτομαι και να θυμάμαι. Να εμπνέομαι και να γράφω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί η ποιητική σας συλλογή με τίτλο ''Άρωμα ginger''. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτήν;

Μ.Β. Το «Άρωμα ginger» αποτελείται από 21 ποιήματα. Είναι μια συλλογή η οποία πήρε τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου για ένα περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (τύπου bar-theatre) στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2022).
Το έργο απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο και αυτό υπήρξε για μένα η αφορμή να το εκδώσω.
Τα ποιήματα της συλλογής τα συνέδεσα με κάποια τραγούδια μου κι έπλεξα μια ιστορία.
Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Βιωματική.
Είναι μια ποιητική συλλογή που έρχεται κατάματα με αλήθειες, μακριά από φόβους και αναστολές. Όπως ακριβώς πρέπει να εκφράζεται ο έρωτας. Με θάρρος, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό, επαναστατικότητα και αυθεντικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης των ποιημάτων σας;

Μ.Β. Εμπνέομαι από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει και να προσκαλέσει τις αισθήσεις μου, τα συναισθήματά μου. Οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει τον εσωτερικό μου κόσμο. Οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει την ψυχή μου παρατηρώντας τη ζωή και τους ανθρώπους μέσα σε αυτή.
Εμπνέομαι από μια εικόνα. Μια σκέψη. Μια συζήτηση. Μια μυρωδιά. Ένα χαμόγελο. Από την σιωπή. Την ποίηση. Μια όμορφη μελωδία. Τον έρωτα. Την αγάπη. Τη χαρά. Από τον πόνο και τις πληγές. Από ένα ταξίδι. Μια βόλτα στη θάλασσα. Το διάβασμα. Μερικές φορές «πιάνω» τον εαυτό μου να ακούει ξανά και ξανά ένα τραγούδι. Να διαβάζει ξανά και ξανά ένα ποίημα. Να κοιτάει ξανά και ξανά μια φωτογραφία. Και μετά σκέφτομαι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να σε αγγίξει κάτι και να γίνει η αφορμή να δημιουργήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θα μας προτείνατε να στραφούμε προς την ανάγνωση ποιητικών συλλογών;

Μ.Β. Ποίηση είναι η ίδια η ζωή. Ό,τι ζούμε και ό,τι είμαστε είναι ποίηση. Είναι τρόπος ζωής. Ένας τρόπος να στραφούμε προς τον εσώτερο εαυτό, προς τα βαθύτερα κομμάτια μας. Ένα τρόπος να ανακαλύψουμε αυτό που είμαστε.
Η ποίηση δεν έχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Όχι γιατί ως λογοτεχνικό είδος θεωρείται δύσκολο, απλά διότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν της έχουν δώσει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα που της αξίζει. Δεν την προωθούν και για αυτό δεν «πουλάει».
Πιστεύω πως οφείλουμε να της δώσουμε το χώρο που της αξίζει μέσα στην λογοτεχνική φαρέτρα.
Ο Γιώργος Σεφέρης είχε πει κάποτε: «πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;»

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση των ποιημάτων σας;

Μ.Β. Να βρουν κομμάτια του εαυτού τους. Να ανακαλύψουν κάτι καινούριο. Να ταυτιστούν. Να τους αγγίξει και να τους ταξιδέψει μία εικόνα, ένα συναίσθημα. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινές ανάγκες, επιθυμίες, αισθήματα, ευαισθησίες. Η μνήμη, τα συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν, τα ανείπωτα λόγια, ο πόνος, οι πληγές, οι εκδοχές τις ευτυχίας, τα βιωματικά στοιχεία, είναι αρκετά από τα θέματα στα οποία επικεντρώνομαι.
Αυτό που επιθυμώ είναι οι αναγνώστες/στριες να δουν την αλήθεια μου, να δουν τρόπο που σκέφτομαι και το πώς αισθάνομαι μέσα από την τέχνη μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Μ.Β. Αγαπημένο βιβλίο: Τσιμάρας Τζανάτος: [αγνώστου] η βία του βίου. Αγαπημένος συγγραφέας: Fernando Pessoa.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από την ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη;

Μ.Β. Είναι ήδη έτοιμη η τρίτη ποιητική μου συλλογή κι ένας νέος μουσικό-θεατρικός ποιητικός μονόλογος που έχω γράψει.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/03/ginger.html






Συνέντευξη με την ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη Συνέντευξη με την ποιήτρια Μαρία Βούλγαρη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.