Συνέντευξη με την συγγραφέα Έφη Αργυροπούλου
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΦΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στη στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Έφη Αργυροπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Μαμά, θέλω κάτι να σου πω''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος το βιβλίο σας με τίτλο ''Μαμά, θέλω κάτι να σου πω''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Ε.Α. Το «Μαμά, θέλω κάτι να σου πω» είναι το τρίτο μου βιβλίο, πρώτο ενηλίκων και πραγματεύεται τη λεκτική και σωματική βία που ασκούν κάποιοι γονείς στα παιδιά. Είναι βιωματικό, η μικρή Έφη εξηγεί στη μαμά της πώς νιώθει όταν της ασκεί λεκτική και σωματική βία.
Το βιβλίο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για γονείς, φροντιστές παιδιών, εκπαιδευτικούς, θείους, γιαγιάδες, παππούδες, γενικά όποιον έρχεται σε επαφή με παιδιά αλλά ακόμα και για όσους δεν είναι γονείς ή όλα τα παραπάνω και θέλουν να ανακαλέσουν το μικρό παιδί μέσα τους.
Εκτός από τη βιωματική μου αφήγηση, το βιβλίο περιλαμβάνει και συμβουλές από ειδικούς ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικό, parent coaches και ειδικό παιδαγωγό.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πότε ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και μάλιστα με ένα πρωτότυπο παραμύθι για ενήλικες;
Ε.Α. Η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου πριν περίπου 10 χρόνια και ήταν μια εσωτερική μου ανάγκη, μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα, να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους που ζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Δεν είμαι εμπορική συγγραφέας, δε γράφω κατά παραγγελία ή αναγκαστικά επειδή πρέπει να βγάλω ένα βιβλίο, όλα τα βιβλία μου είναι βιωματικά και πραγματεύονται προσωπικές μου εμπειρίες. Όντως το «Μαμά, θέλω κάτι να σου πω» είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι για ενήλικες που δεν έχει ξανά κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο, και γράφτηκε σε αυτή τη μορφή για να απεικονίσει όσο πιο παραστατικά γίνεται το πώς νιώθει ένα παιδί όταν το κακοποιούν λεκτικά και σωματικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς προέκυψε ο τίτλος ''Μαμά, θέλω κάτι να σου πω'';
Ε.Α. Εγώ σε πρώτη φάση είχα εμπνευστεί το «Λόγια και χέρια που πονάνε», αλλά επειδή ήταν αρκετά σκληρός τίτλος, σε συνεννόηση με τον εκδοτικό μου αναζητούσαμε έναν τίτλο πιο «αγκαλιά» και γεμάτο ενσυναίσθηση. Τον συγκεκριμένο τίτλο τον οραματίστηκε η φίλη μου Μαίρη Καλδή, η οποία είναι Nlp coach, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και με φοβερές ιδέες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Ε.Α. Η έμπνευση προήλθε από τη ζωή μου, είναι κομμάτι της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής μου. Είναι η αληθινή μου ιστορία! Μεγάλωσα με ένα πατέρα άκρως κακοποιητικό λεκτικά, που με ακύρωνε, μείωνε, ειρωνευόταν, δεν με υποστήριξε ποτέ σε τίποτα και με διαπαιδαγώγησε με βία και απόρριψη.
Μόλις αποφάσισα ότι θέλω να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο, που εννοείται είχα όλη μου τη ζωή στο μυαλό μου, η συγγραφή του ολοκληρώθηκε σε ούτε σε ένα μήνα. Η συγγραφή του πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Θηρασιά Σαντορίνης, έναν τόπο που έζησα κάποιους μήνες της ζωής μου και έχει χαραχτεί για πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο δεκτικοί/ες είμαστε, ως ενήλικες, στο να ακούσουμε;
Ε.Α. Δεν είμαστε καθόλου δεκτικοί και ειδικά αυτοί που έχουμε μεγαλώσει με λανθασμένη διαπαιδαγώγηση. Νομίζουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι ο σωστός και προσπαθούμε να τον επιβάλλουμε και στο παιδί μας, χωρίς να κατανοούμε τις δικές του ανάγκες, χωρίς να σεβόμαστε το γεγονός ότι είναι ένας άλλος άνθρωπος με δική του κριτική σκέψη, ιδιοσυγκρασία και dna.
Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας εγωιστές, το πιο οικείο, το πιο γνώριμο είναι να μιλάμε, αλλά δεν είμαστε δεκτικοί στο να ακούμε!
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τέλος, τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;
Ε.Α. Αυτό που επιθυμώ και ονειρεύομαι είναι να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις της λεκτικής και σωματικής βίας, τόσο στην παιδική τους ηλικία αλλά ακόμα περισσότερο πως θα εξελιχθεί στην ενήλικη ζωή τους.
Αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με θετική διαπαιδαγώγηση και ενσυναίσθηση, λόγω ότι και οι ίδιοι ανατράφηκαν με κακοποιητική διαπαιδαγώγηση, να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να σπάσουμε επιτέλους τον κύκλο της βίας.
Σκοπός του βιβλίου είναι να αφυπνίσει, ώστε όποιοι ασκούν λεκτική ή σωματική βία στα παιδιά, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, να το κατανοήσουν άμεσα και να το σταματήσουν.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με την συγγραφέα Έφη Αργυροπούλου
Reviewed by Dominica
on
Ιουλίου 11, 2025
Rating:

Δεν υπάρχουν σχόλια: