ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica_Amat)

    Πάντα με μάγευε η ιστορία καί να μαθαίνω πράγματα για πρόσωπα καί γεγονότα του παρελθόντος. Όμως δεν μου ήταν αρεστός ο τρόπος με τον οποίο ερχόμουνα σε επαφή με αυτά που ήθελα να μάθω. Θεωρούσα κάπως ξύλινο καί στακάτο τον τρόπο που είναι αποτυπωμένες στο χαρτί οι ιστορίες.             
    Βρήκα τελικά την λύση. Πoιά είναι αυτή; Τα ιστορικά μυθιστορήματα που ναι μεν δίνουν σε εμάς τα γεγονότα του παρελθόντος,αλλά από την άλλη μεριά είναι γραμμένα με έναν πιο ενδιαφέρον κι οικείο τρόπο πρός εμάς.
     Διάβασα καί σας προτείνω το βιβλίο από τον συγγραφέα κύριο Σάιμον Τερνι με τίτλο ''Καλιγούλας,Ο καταραμένος αυτοκράτορας''. Όπως προφανέστατα αντιλαμβάνεστε κι από τον τίτλο του,η υπόθεσή του είναι αφιερωμένη στη ζωή καί τα έργα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα.
    Η ανατροπή που υπάρχει στο βιβλίο είναι,πως η μικρή του αδερφή Λιβίλλα είναι εκείνη που θα μας εξιστορήσει τα γεγονότα κι όχι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Αυτό το στοιχείο,για μένα,καθιστά πιο ενδιαφέρον το βιβλίο καί ίσως πιο ''αντικειμενικό'' σε ό,τι αφορά την αποτύπωση του χαρακτήρα καί τις πράξεις του αυτοκράτορα.
    Καταραμένος χαρακτηρίζεται ο Καλιγούλας από τον συγγραφέα κι όχι άδικα,αφού βλέπουμε όλη την οικογένειά του,από τους προγόνους του έως καί τα αδέρφια του,να έρχονται αντιμέτωποι με τα άσχημα παιχνίδια της μοίρας.
     Γραμμένο σε απλή γλώσσα αλλά με πολύ ωραίο λεξιλόγιο,είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο. Επίσης είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη καθένα από τα οποία αναφέρεται ξεχωριστά στην ζωή του Καλιγούλα. Μέσα στις σελίδες του θα νιώσετε ποικίλα συναισθήματα καί θα μάθετε διάφορα πράγματα για την ζωή της οικογένειας του Καλιγούλα,που ίσως μέχρι πρότεινος να μην γνωρίζατε.
    Να μην ξεχάσω να αναφερθώ στις πολλές καί περιγραφικές εικόνες που μας δίνει ο συγγραφέας. Κάποια από τα μέρη που αναφέρει είναι πραγματικά καί κάποια αποκυήματα της φαντασίας του. Δεν θα σας επηρεάσει όμως καθόλου αυτό κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
     Διαβάζοντάς το μου ήρθαν αρκετές σκέψεις. Όπως η δύναμη της αδερφικής αγάπης,η ανάγκη της επιβίωσης πάσει θυσία,το προσωπικό συμφέρον έναντι του γενικότερου καλού καί η προδοσία ακόμη κι ανάμεσα σε άτομα που τα ενώνουν δεσμοί αίματος.
     Είτε διαβάζετε ιστορικά βιβλία ή όχι,διαβάστε το. Θα έρθετε σε επαφή με την Ρώμη στην διάρκεια της ένδοξης εποχής της.
                                                         Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όλοι ξέρουν το όνομά του. Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν την ιστορία του.

Ρώμη, 37 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας είναι στα τελευταία του. Κανένας δε γνωρίζει πόσος χρόνος τού απομένει. Ο αγώνας για την εξουσία ξεκινάει. Όταν ο ασθενής Τιβέριος ρίχνει την οικογένεια του Καλιγούλα στη μάχη για τη διαδοχή, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την τάξη, θα αλλάξει τη μοίρα της αυτοκρατορίας και θα δημιουργήσει έναν από τους πλέον διαβόητους τυράννους της Ιστορίας, τον Καλιγούλα. Αλλά ο τελευταίος ήταν πραγματικά τέρας;


Ξεχάστε όλα όσα νομίζατε ότι ξέρετε. Και αφήστε τη Λιβίλλα, τη μικρότερη αδερφή και έμπιστη του Καλιγούλα, να σας αφηγηθεί τι συνέβη πραγματικά. Πώς ο ήρεμος και τρυφερός αδερφός της έγινε ο πιο δυνατός άνθρωπος στη γη. Και πώς, με ψέματα, φόνους και προδοσίες, η Ρώμη άλλαξε για πάντα….
   
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΑΪΜΟΝ ΤΕΡΝΙ (SIMON TURNEY)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Caligula

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
    
ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 12, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.