Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Κιβιδιώτου



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Επιστροφή στις συνεντεύξεις,με καλεσμένη μου την κυρία Μαρία Κιβιδιώτου,την οποία ευχαριστώ πολύ που δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Το βιβλίο της ''Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ'' κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο,είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.

                                              Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιά ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

M.K. Δεν υπήρξε ακριβώς αφορμή. Μεγάλωσα διαβάζοντας και γράφοντας και ήταν πάντα κάτι δεδομένο στη ζωή μου αποτελώντας ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Θαύμαζα πάντοτε το μυαλό των μεγάλων συγγραφέων, τους ζήλευα με την καλή έννοια και θεωρούσα μεγάλη ελευθερία το να γράφεις. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για αφορμή, τότε θεωρώ πως αφορμή για να βγω από το καβούκι μου και να το δω πιο επαγγελματικά, ήταν η ανάγκη μου να ζήσω χωρίς να με κρατάω πια πίσω από φόβο και να αφήσω τον εαυτό μου να βγάλει προς τα έξω όσα έχει να πει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί αποτέλεσε για εσάς πηγή έμπνευσης για να γράψετε το βιβλίο σας ''Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ'';

M.K. Πριν από περίπου πέντε χρόνια σε κάποιο από τα μαθήματα θεάτρου έπρεπε να πούμε μια ιστορία που να είναι ή να φαίνεται σαν. Μέσα σε δέκα λεπτά έγραψα αυτή την ιστορία και το βράδυ στο μάθημα την παρουσίασα. Βέβαια ήταν απλά μια παράγραφος και δεν ήταν καν περίληψη του σημερινού βιβλίου. Η ιστορία μετά από μόνη της με συνεπήρε. Δεν με άφηνε να την αφήσω ούτε εγώ. Κι έτσι μεγάλωνε σιγά- σιγά μέχρι που πήρε την σημερινή της μορφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου ή τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ;

M.K. Αρχικά δεν υπήρχε κάποιο πλάνο. Όταν είδα όμως ότι η ιστορία μεγαλώνει, τότε ναι φρόντισα να υπάρξει ένα πλάνο ώστε να μην χαθώ μέσα στις σκέψεις και να μη χάσω όσα ήθελα να πω και δεν προλάβαινα να γράψω στο χρόνο που είχα στη διάθεση μου.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές ψυχολογίας,για να μπορέσετε να προσεγγίσετε το θέμα του βιβλίου σας καί ειδικά από την μεριά του άνδρα;

M.K. Το κομμάτι της ψυχολογίας αποτελεί επίσης μια μεγάλη αγάπη. Σίγουρα η επαφή μου και οι εμπειρίες μου από τις σπουδές μου βοήθησαν και επηρέασαν σημαντικά τον τρόπο σκέψης μου και τον τρόπο που πλέον αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Όσον αφορά την προσέγγιση του βιβλίου εννοείται πως ανέτρεξα ξανά και ξανά σε βιβλία ψυχολογίας, έσβηνα κι έγραφα πολύ συχνά ώστε να πλησιάσω όσο γίνεται τον χαρακτήρα του βιβλίου μου, να τον καταλάβω πρώτα εγώ, να μπορώ να μπω μέσα του και να γράψουμε μαζί το γράμμα αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θα μπορούσατε ποτέ να γράψετε βιβλίο που να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

M.K. Θα μπορούσα εφόσον αυτά δεν ήταν προσωπικά βιώματα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε αρχίσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Άν ναι,μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

M.K. Έχω ήδη ξεκινήσει κάποιες ιστορίες. Τόσο το τελευταίο διάστημα αλλά κι από χρόνια πριν, που είτε τις αφήνω, είτε τις παρατάω για λίγο και μετά επιστρέφω ξανά. Οπότε σύντομα θέλω να ελπίζω πως θα έχω κι ένα δεύτερο βιβλίο ολοκληρωμένο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πόσο σας δυσκόλεψε η διαδικασία να σκιαγραφήσετε έναν χαρακτήρα που να έχει ψυχολογικά προβλήματα; Ειδικά,άτομο του αντίθετου φύλου.

M.K. Προσπάθησα να γνωρίσω το άτομο αυτό, να μπω στην θέση του αλλά και να το δω από μια απόσταση που επιβάλλεται ώστε να μπορώ να παραθέσω και την ιστορία του. Δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε τόσο πολύ το φύλο, όσο η ψυχολογική  κατάσταση αυτού του ανθρώπου γιατί υπήρχε ο φόβος να ξεπεράσω τα όρια και μην σκιαγραφήσω τον χαρακτήρα όπως του αξίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιός ο ρόλος της φιλίας στην νεαρή ηλικία στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας μεγαλώνοντας; Επηρεάζει καί τις σχέσεις μας με το αντίθετο φύλο;

M.K. Η φιλία είναι μια ανάγκη που υπήρχε από ανέκαθεν. Καθορίζει τον χαρακτήρα, το άτομο παίρνει ερεθίσματα, μοιράζεται και αποκτά αναμνήσεις. Έπειτα η φιλία στην ενήλικη ζωή αποκτά μια άλλη διάσταση, διαφορετική σίγουρα. Που είτε παύει να υπάρχει, είτε υπάρχει σε μια άλλη μορφή. Το ενήλικο άτομο είναι πιο θωρακισμένο στις επιρροές μιας φιλίας λόγω των προτεραιοτήτων του όπου αλλάζουν, αυτό όμως δεν είναι και απαραίτητο. Δεν παύει όμως η φιλία να είναι ένα «αναγκαίο κακό» ίσως για τον άνθρωπο. Άρα αναπόφευκτα θεωρώ πως παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μας. Όσον αφορά τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο σίγουρα έως ένα βαθμό τις επηρεάζει, ενώ οι παιδικές μας φιλίες πολλές φορές συνειδητά ή ασυνείδητα αποτελούν το πρότυπο στα άτομα που ψάχνουμε να έχουμε γύρω μας ως ενήλικες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιό το νόημα που θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες,μέσα από το βιβλίο σας;

M.K. Πάντα προσπαθούσα να δω στους ανθρώπους αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που νομίζω ή ακούω ότι είναι. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι την ανθρώπινη ζωή και να δικαιολογείς – όχι την πράξη κάθε αυτήν- αλλά το γιατί ένας άνθρωπος φτάνει σε κάποιο σημείο. Ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος. Είναι πολλά πράγματα. Η αποδοχή των άλλων ανθρώπων ακόμα και μετά το «ξεγύμνωμα τους» είναι πολύ σημαντική για να λεγόμαστε άνθρωποι. Δυστυχώς για την κοινωνία μας είναι ακόμα αρκετά δύσκολο να δεχτεί και να κατανοήσει το άτομο με ψυχική ασθένεια. Οπότε καλό είναι να αρχίσουμε να δίνουμε σημασία και στους γύρω μας και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό νόημα που θέλω να περάσω είναι το πόσο σπαταλάμε τη ζωή μας στο να σκεφτόμαστε- στοχαζόμαστε πράγματα όπου αφήνουμε να μεγαλώνουν τόσο πολύ στο μυαλό μας, που στο τέλος στερούμαστε όλη μας τη ζωή για χάρη μιας ιδέας. Κι αυτό συνέβαινε ανέκαθεν μέσα στους αιώνες στον άνθρωπο και έχει προκαλέσει πολύ πόνο.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;

M.K. Λατρεύω με πάθος την κλασσική ξένη λογοτεχνία αλλά και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και αναρωτιέμαι συχνά αν οι άνθρωποι αυτοί, όταν έγραφαν αντιλαμβανόντουσαν το μέγεθος των δυνατοτήτων της γραφής τους. Επίσης φροντίζω να διαβάζω και σύγχρονη λογοτεχνία, όπου έχει να δείξει επίσης σπουδαία δείγματα γραφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Ποιές οι συμβουλές σας προς τους νέους συγγραφείς καί αναγνώστες;

M.K. Να μην σταματήσουν ποτέ να αγαπάνε το βιβλίο και τα γράμματα. Να μην φοβούνται να εκφραστούν και να μην αφήσουν ποτέ το βιβλίο να μείνει στο περιθώριο, γιατί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Ένας πολιτισμός που μακάρι να μπορούσαμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να μη χαθεί μέσα στο χάος της τεχνολογίας, του χρήματος και της εξέλιξης. 

                              Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
                                Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                        Διαβάστε εδώ την άποψή μου για το βιβλίο:

                        https://dominicamat.blogspot.com/2019/11/blog-post_67.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Κιβιδιώτου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Κιβιδιώτου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.