Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   ''Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ'' από την συγγραφέα κυρία Μαρία Κιβιδιώτου,είναι το βιβλίο που διάβασα καί θα σας μιλήσω σήμερα. Η αλήθεια είναι πως παραξενεύτηκα στην αρχή εξαιτίας του τίτλου του καί του ιδιαίτερου εξωφύλλου του. Κι αυτό με έκανε να θέλω να το διαβάσω με ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.
    Το βιβλίο είναι αρκετά καλογραμμένο,με ωραίο πλούσιο λεξιλόγιο κι ένα λόγο χειμαρρώδη που μας παρασύρει μέσα στις σελίδες του καί κρατάει αμείωτη την αγωνία καί το σασπένς από την αρχή έως το τέλος της ιστορίας. Οι δε περιγραφές είναι άκρως παραστατικές καί μοιάζει λες καί οι εικόνες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Βρήκα ευρηματική κι ευφυέστατη την κίνηση της συγγραφέως να αποτυπώσει την ιστορία στο χαρτί σαν μία μορφή εξομολόγησης-γράμματος. Πάντα ειπωμένη από τον άνδρα πρωταγωνιστή της ιστορίας. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που ''μίλησε'' μέσω ενός άνδρα κι όχι μέσω μίας γυναίκας καί το πως προσέγγισε την ανδρική ψυχολογία καί σκέψη. Είναι εμφανής η ενασχόλησή της με την ψυχολογία. Κάτι,που είμαι σίγουρη,ότι την βοήθησε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου.
     Στο βιβλίο,δύο είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές,ένας άνδρας καί μία γυναίκα. Υπάρχουν βέβαια καί δευτεραγωνιστές οι οποίοι βοηθούν από την μεριά τους στην ομαλή ροή κι εξέλιξη της ιστορίας. Όμως,η υπόθεση στηρίζεται στην σχέση που είχαν αναπτύξει από νεαρή ηλικία οι δύο πρωταγωνιστές. Η εξιστόρηση γίνεται αποκλειστικά από τον άνδρα πρωταγωνιστή καί βλέπουμε την δική του οπτική γωνία για όσα συνέβησαν. Θα μπορούσα να τον παρομοιάσω σαν έναν ακροβάτη του τσίρκου που προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί καί να περάσει από την μία πλευρά στην άλλη. Μόνο που εδώ,δείχνει να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρεαλισμό καί στην φαντασία.
    Διέκρινα μία φανερή τραγικότητα στους ήρωες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σίγουρα μπορεί να ένιωσα θυμό αρχικά για τις πράξεις τους αλλά κατέληξα να νιώσω μια συμπόνοια. Προσπάθησα να ''δικαιολογήσω'' πράξεις καί συναισθήματά τους καί τα κατάφερα έως έναν βαθμό. Είμαι σίγουρη πως κι εσείς θα νιώσετε το ίδιο κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
    Τελειώνοντας την κριτική μου,θα ήθελα να σας μιλήσω για τον τίτλο καί το εξώφυλλο του βιβλίου. Άν καί με μία πρώτη ματιά,μπορεί να μην σας είναι τόσο αρεστό,αφού τελειώσετε την ανάγνωση του κειμένου,θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα πιο ταιριαστά από αυτά. Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία Έλενα Χρυσάνθου για την εξαιρετική εικονογράφηση του εξωφύλλου. Αποδίδει στον μέγιστο βαθμό την ουσία του κειμένου. Ναι,ένα βιβλίο μπορεί να κριθεί κι από το εξώφυλλό του ως ένα σημείο.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία μου και πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τη δική σου κι ας ακούγεται μόνο μια φτηνή δικαιολογία». Τι άλλο μπορεί κανείς να κάνει, όταν είναι κλεισμένος μες στη σιωπή του μυαλού του, από το να γράψει για να βρει την άκρη; Χάρη σ’ ένα αστείο περιστατικό, που γίνεται η αφορμή να γνωριστούν τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που μπερδεύεται ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Ένα γέλιο που μοιάζει γουρουνίσιο γίνεται αφορμή ώστε να φορέσει εκείνος τη μάσκα ενός ζώου και να πορευτεί μ’ αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής του. Το θέμα της λεπτής ισορροπίας του μυαλού, της σκέψης που αιώνια θα τρώει τον άνθρωπο και της θλίψης που προκαλεί το κανονικό ή το μη κανονικό –όπως αυτό ορίζεται από τον καθένα− διαπερνούν το κείμενο που κινείται διαρκώς ανάμεσα σε σκηνές ρεαλισμού και φαντασίας. Η τραγικότητα των ηρώων είναι ο ίδιος ο εαυτός τους, που μέσα στην ανάγκη τους να ζήσουν στερούνται εν τέλει τα πάντα. Ακόμα κι αυτό όμως είναι η αλήθεια; Ίσως ναι ίσως και όχι, δεν παύει όμως να είναι μια εκδοχή της με το αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο. Μια δολοφονία με έναν ένοχο ή περισσότερους; Η αλήθεια μου στηρίζεται σε σένα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΙΒΙΔΙΩΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.