Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Τζίνα Μιτάκη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Τζίνα Μιτάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Το κοραλλί τετράδιο''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''/''Νουβέλα''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                               Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΤΖΙΝΑ ΜΙΤΑΚΗ


                                                    Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή;


T.M. Είναι ανάγκη για δημιουργία,είναι ξεδίπλωμα του μέσα μου επομένως ελευθερία,είναι πρόκληση για ένα ταξίδι που ξεκινάει μοναχικό αλλά όταν ολοκληρωθεί απαιτεί να μοιραστεί και να γίνει τρόπος επικοινωνίας με ανθρώπους,πέρα από το περιβάλλον σου,που δεν γνωρίζεις και δεν σε γνωρίζουν.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος εκδοτική το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Το κοραλλί τετράδιο’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


T.M. Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Με αυτό το βιβλίο συνέβει το «Έμεις για αλλού κινήσαμε και αλλού η γραφή και η ζωή μας πήγε». Ξεκίνησε σαν ένα παιδικό βιβλίο με θέμα την προσφυγιά,μια σειρά όμως από «ατυχήματα» του υπολογιστή μου και πρακτικής φύσης δυσκολίες της καθημερινότητας,με ανάγκασαν να το αφήσω για λίγο στην άκρη και να το ξαναπιάσω σχεδόν από την αρχή μετά από αρκετό διάστημα. Όταν συνέβη αυτό,το ίδιο το βιβλίο που γραφόταν μέσα μου με οδήγησε σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που του είχα χαράξει αρχικά με αποτέλεσμα να συμπεριλάβω και άλλους ήρωες και άλλα γεγονότα. Να πάω πιο βαθιά. Να μιλήσω μέσα από τις σελίδες του για το πως βιώνουν και αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι,τις δυσκολίες και τις ανατροπές της ζωής στην καθημερινότητα τους,τους φόβους και τα όνειρα τους,αλλά και προβλήματα διαχρονικά που αφορούν τους ανθρώπους,μεγάλους και μικρούς,σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη όπως η οικονομική κρίση,η μετανάστευση,ο πόλεμος και η προσφυγιά,ο φασισμός και ο ναζισμός. 



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολλοί οι συγγραφείς που επιλέγουν να θίξουν ζητήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία και να τα παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό όπως ακριβώς είναι. Διαλέγουν, κυρίως, πιο ήπια κι ανάλαφρα θέματα. Εσείς μέσα από την νουβέλα σας ‘’Το κοραλλί τετράδιο’’ τολμάτε και μιλάτε για όλα αυτά και σας συγχαίρω γι’ αυτήν σας την κίνηση. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή;


T.M. Μπορεί να θεωρηθεί μεγαλοστομία μα η επιλογή μου έχει να κάνει με την ανάγκη να «σπρώξω» τον αναγνώστη να κοιτάξει όλα εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε κάτω από το χαλί,είτε από αδιαφορία,είτε από φόβο,είτε από άγνοια. Να θυμήσω πως ακόμα και αν σε μας δεν συμβαίνουν ή δεν μας επηρεάζουν άμεσα όσα συμβαίνουν δίπλα μας,δεν είναι καθόλου δύσκολο να χτυπήσουν την πόρτα μας.    


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το βιβλίο σας είναι από τα πιο ουσιαστικά καί επίκαιρα αντιρατσιστικά βιβλία που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό. Στην σελίδα 164 υπάρχει η φράση ‘’Για να αγαπάς την πατρίδα σου, δεν χρειάζεται να μισείς τις πατρίδες των άλλων’’,που κατ’ εμέ περιέχει όλο το νόημα του βιβλίου. Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος τείνει να δείχνει ρατσιστικές διαθέσεις; 


T.M. Η άγνοια,η ημιμάθεια,οι προκαταλήψεις,η ανασφάλεια και ο φόβος,η εξαχρείωση των δημοκρατικών ιδεωδών,η διάβρωση των ηθικών αξιών,η μετάθεση και προβολή των κοινωνικών προβλημάτων στο διαφορετικό και στις μειονότητες και ο αποπροσανατολισμός από τα κοινά για όλους τους ανθρώπους,ουσιώδη,ο εθνικισμός που σκοπίμως ταυτίζεται με την αγάπη για την πατρίδα και μόνο την πατρίδα δεν εξυπηρετεί,αλλά εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς,οι επεκτατικές σκοπιμότητες  των ισχυρών που με προπαγανδιστικό και παραπλανητικό λόγο διαιρούν τις κοινωνίες και τους λαούς,είναι τα αίτια που που επιτρέπουν σε φασίζουσες πεποιθήσεις και τα απότοκα τους όπως ο ρατσισμός να θεριεύουν. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί, δυστυχώς, βρίσκουν έστω και αυτό το λίγο πρόσφορο έδαφος για να ‘’γεννηθούν’΄ αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις; Ποιά η ευθύνη εμάς των ίδιων;


T.M. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη,η ιστορική άγνοια και λήθη-γιατί ο ρατσισμός και όσα τον γεννάνε και όσα αυτός γεννάει με την σειρά του,δεν είναι πρωτόφαντα- η αδιαφορία μας και η ανοχή στην βία,την μισαλλοδοξία,την επιβολή του ισχυρού προς κάθε αδύναμο,στην απανθρωπιά και την παλιανθρωπιά,επωάζουν τα γεννήματα κάθε λογής «φιδιών» που έρπουν και παραφυλάνε να αδράξουν την ευκαιρία να μπολιάσουν με το δηλητήριο τους όσο περισσότερους μπορέσουν.   


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέξατε η εξιστόρηση των γεγονότων του βιβλίου να γίνει μέσα από την φωνή ενός έφηβου αγοριού; Σε τί αποσκοπούσατε με αυτήν σας την επιλογή;


T.M. Τα παιδιά έχουν το μειονέκτημα της απειρίας,της άγνοιας,της ανωριμότητας και της μη ολοκληρωμένης κριτικής ικανότητας,όλα αυτά ευνοούν στο να παρασυρθούν. Η καθαρή τους ψυχή όμως,η αθωότητά τους,η ευαισθησία τους,η δίψα να μάθουν είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ενήλικες ώστε να αναγνωρίσουν και να ανατρέψουν το κακό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να κρατήσουν οι αναγνώστες από την επαφή τους με το βιβλίο σας; 


T.M. Επιθυμία και στόχος είναι να υπενθυμίσω πως στην ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να έρθει η ανατροπή. Πως για να αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει πως πρέπει να μισώ τις πατρίδες των άλλων,και πως ο πόλεμος,ο πραγματικός πόλεμος,είναι θάνατος,καταστροφή και φρίκη και δεν αξίζει σε κανέναν. Πως ο καθένας μας έχει μια θέση στον κόσμο και τα αγαθά του,αφού όλοι χωράμε σε αυτόν και πως η συνύπαρξη μας και εφικτή είναι και μαγική μέσα από την φιλία,το μοίρασμα,την αλληλεγγύη,την φροντίδα,την αποδοχή,την κατανόηση,την συνεργασία και την αγάπη. Όλα αυτά μαζί με την ιστορική γνώση και μνήμη είναι τα ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσουμε και να ορθοποδήσουμε από τις δυσκολίες και να προστατευτούμε από το σκοτάδι,την βία,τον φασισμό και τον ναζισμό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: ‘’Το κοραλλί τετράδιο’’ ο τίτλος του βιβλίου καί ήθελα να σας ρωτήσω πως έγινε η επιλογή του και τι συμβολίζει.


T.M. Το κοραλλί χρώμα είναι το αγαπημένο μου. Κοραλλένια ονόμασα και αποκαλώ-αν και τυπικά έχει το όνομα μου- την εγγονή μου γιατί όταν την πρωτοείδα στο μαιευτήριο είχε,ή έτσι την είδα εγώ,η επιδερμίδα της ένα απαλό κοραλλί χρώμα. Όταν χρειάστηκε να δώσω έναν επιθετικό προσδιορισμό στο τετράδιο που ο Ιορδάνης κατέγραψε την περιπέτεια του ίδιου και των άλλων παιδιών,επέλεξα να αφορά το χρώμα του τετραδίου και το χρώμα αυτό να είναι το κοραλλί. Αυτές τις μέρες όμως ανακάλυψα κάτι που με προβλημάτισε πολύ,άκουσα πως το όνομα της καφετέριας που βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας το βράδυ λίγο πριν την δολοφονία του από τους ναζιστές,ονομαζόταν Κοράλλι. Δεν ξέρω αν το είχα ακούσει ή διαβάσει τότε αλλά το είχα ξεχάσει και υποσυνείδητα έπαιξε το ρόλο του ή αν δεν το είχα ακούσει και το κοραλλί προέκυψε από την Κοραλλένια μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Υπάρχει,άραγε,ελπίδα για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα δεινά και να έχουμε μπροστά μας ένα καλύτερο μέλλον;


T.M. Αν θωρακιζόμαστε με γνώση,αν καλλιεργούμε την κριτική μας ικανότητα,αν κρατάμε την μνήμη μας ζωντανή και την ψυχή μας ανοιχτή,τότε,ναι έχουμε ελπίδα να πολεμάμε και να κερδίζουμε τις μάχες με το κακό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;


T.M. Δεν είναι ένα και αν αρχίσω να απαριθμώ αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς φοβάμαι πως θα χρειαστούν σελίδες πολλές. Θα μπορούσα να σας πω ενδεικτικά μερικά ονόματα συγγραφέων αλλά πάλι θα αδικούσα όσους θα μείνουν εκτός. Θα περιοριστώ να πω μόνο πως αγαπώ να διαβάζω παραμύθια,είτε τα λεγόμενα λαϊκά -παραδοσιακά παραμύθια,είτε σύγχρονα και βιβλία στα οποία ο συγγραφέας πλαισιώνει την μυθοπλασία του με  στοιχεία της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της εποχής στην οποία την τοποθετεί. Χωρίς αυτά τα στοιχεία νοιώθω πως είναι λειψό αυτό που διαβάζω.  

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


T.M. Η παραίνεση προς όλους τους νέους είναι να διαβάζουν,να διαβάζουν και να διαβάζουν,να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους,να αφουγκράζονται -τις βαρετές ίσως- ιστορίες παπούδων και μεγαλυτέρων,όταν έχουν την αγαθή τύχη να τους έχουν στο περιβάλλον τους,να ακούνε την ψυχή τους και τέλος (πάλι) να διαβάζουν. Αυτή η παραίνεση ισχύει και για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή.


                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                               

                               Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


                                                    T.M. Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή.




                          


Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Τζίνα Μιτάκη Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Τζίνα Μιτάκη Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.