Η Παναγία των Παρισίων

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη το μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Βίκτωρος Ουγκώ με τίτλο ''Η Παναγία των Παρισίων''. Σήμερα,λοιπόν,έχω την δυνατότητα να σας το παρουσιάζω μέσα από το blog μου. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες από όταν ήμουν ακόμα μικρή. Αντιλαμβάνεστε,συνεπώς,την χαρά μου όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο για να το διαβάσω. Είναι ένα αριστούργημα που αξίζει να διαβαστεί από όλους κι όλες.

    ''Η Παναγία των Παρισίων'' είναι ένα από τα πιο γνωστά καί πολυδιαβασμένα έργα του παγκοσμίου φήμης σπουδαίου άνδρα της λογοτεχνίας Βίκτωρος Ουγκώ. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιος/α που να μην γνωρίζει την ιστορία που διαδραματίζεται στην πόλη του Παρισιού καί να έχει μείνει ασυγκίνητος/η. Ακόμη κι αν δεν έχει διαβάσει κάποιος/α το βιβλίο,σίγουρα θα έχει δεί κάποια θεατρική παράσταση,ή,κινηματογραφική ταινία που να βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο καί την υπόθεσή του. Άλλωστε,υπάρχουν πολλές διασκευές του έργου που απευθύνονται σε μεγάλη ηλικιακή γκάμα καί προσαρμόζονται στην οπτική του κάθε σκηνοθέτη. Από κινούμενα σχέδια έως μεγάλες υπερπαγωγές με καταξιωμένους ηθοποιούς. Πάντα με γοητεύει ο τρόπος που ένας σκηνοθέτης,ή,σεναριογράφος θα προσπαθήσει να προσεγγίσει καί να αναδείξει την ιστορία. Το πως έχει φανταστεί τους ήρωες καί το ποιοι ηθοποιοί θα ενσαρκώσουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

   Η πλοκή του βιβλίου εκπέμπει έναν ακατάπαυστο ρομαντισμό που παραμένει διαχρονικός με το πέρασμα των ετών καί τα μηνύματα που επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Αν καί μεγάλο σχετικά σε όγκο,το μυθιστόρημα είναι άκρως ευανάγνωστο καί προσιτό. Ο λόγος του συγγραφέα καθηλωτικός μοιάζει σαν τα νερά ενός ορμητικού χειμάρρου που παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο καί παντρεύεται άψογα με την σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων καί των ''ζωντανών'',περιγραφικών εικόνων. Μας καθιστούν κι εμάς μέρος του συνόλου. Γινόμαστε αυτόπτεις μάρτυρες των γεγονότων. Γεννιούνται ποικίλα συναισθήματα στην ψυχή μας καί ερχόμαστε κοντά με κάποιους ήρωες. Άλλους τους συμπαθούμε καί νοιαζόμαστε για εκείνους,ενώ κάποιους άλλους όχι.

   Ο συγγραφέας όντας ένας από τους πιο σημαντικούς καί προβεβλημένους εκπροσώπους του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού καταγράφει πάνω στο χαρτί μία ιστορία που ο ρομαντισμός είναι διάχυτος καί ταυτόχρονα θίγει τα κακώς κείμενα της τότε εποχής,που ταλανίζουν μεγάλο ποσοστό του κόσμου μέχρι καί τις μέρες μας. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,ούτε είναι αιθεροβάμων. Τα τοποθετεί όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις καί προσαρμόζει ανάλογα το ύφος καί τον τόνο του.

   Ο συγγραφέας θα μιλήσει για την αξία της φιλίας,τον αγνό έρωτα,την αγάπη,την προσφορά,τις προκαταλήψεις,την αποδοχή της διαφορετικότητας καί την αδικία. Μέσα από την πλοκή του βιβλίου,επίσης,θα καταδικάσει την στάση καί τον ρόλο της εκκλησίας μέσα στην κοινωνία. Το πως επηρέαζε,ως έναν βαθμό,αρνητικά τις αντιλήψεις καί το θυμικό των απλών πολιτών. Τον σκοταδισμό που επέβαλε παντού καί τον υποβιβασμό κάποιων ανθρώπων. Βρήκα εξαιρετική την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος συμβολισμός πίσω από τον καθένα καί την καθεμία. Τίποτα δεν περιέχεται τυχαία μέσα στο βιβλίο. Όλα έχουν την θέση τους καί συμπληρώνουν ένα παζλ,που αν τυχόν έλειπε ένα κομμάτι,η εικόνα θα ήταν ημιτελής.

   Ο συγγραφέας δεν μένει μόνο εκεί. Χάρη στην υπόθεση του βιβλίου του θα μιλήσει στους αναγνώστες για την πανέμορφη καί επιβλητική Νοτρ Νταμ,την πολεοδομία του Παρισιού εκείνης της εποχής καθώς καί τις λανθασμένες παρεμβάσεις των ανθρώπων σε πολλά πολιτιστικά μνημεία του Μεσαίωνα. Θα γίνει τρόπο τινά καταγγελτικός καί δεν θα χαϊδέψει αυτιά. Θα κάνει σαφές πως έχει λόγο καί φωνή. Όπως,άλλωστε,οφείλει να είναι κάθε σύγχρονος,πολιτισμένος άνθρωπος,είτε ασχολείται με τις τέχνες,είτε όχι.

   Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Φαντάζει μαγικό το γεγονός πως ενώ το βιβλίο έχει γραφτεί σχεδόν πριν από δύο αιώνες,καταφέρνει να διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον καί προσοχή μέχρι καί σήμερα. Η αξία του είναι τεράστια,όπως είναι καί η διαχρονικότητά του. Αναζητήστε το!

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η όμορφη τσιγγανούλα Εσμεράλδα αγαπάει τον λοχαγό Φοίβο ντε Σατοπέρ. Όμως ο αρχιδιάκονος Κλαύδιος Φρόλλο, που θέλει να κάνει δική του την όμορφη τσιγγάνα, μην μπορώντας να ελέγξει το σκοτεινό του πάθος, μαχαιρώνει τον λοχαγό. Στη συνέχεια, κατηγορεί την Εσμεράλδα για τον φόνο, επειδή εκείνη τον απορρίπτει, και το δικαστήριο την καταδικάζει σε θάνατο πιστεύοντας ότι ο Φοίβος είναι νεκρός. Ωστόσο, ο Κουασιμόδος, ο καμπούρης και άσχημος κωδωνοκρούστης της Παναγίας των Παρισίων, που είναι στα κρυφά ερωτευμένος με την όμορφη τσιγγάνα, την αρπάζει και την κρύβει μέσα στην πολυδαίδαλη εκκλησία, αλλά τελικά ο αρχιδιάκονος καταφέρνει να την πάρει από τα χέρια του και να την παραδώσει στον δήμιο. Η τραγική ιστορία αγάπης τελειώνει με την Εσμεράλδα στην κρεμάλα και τον Κουασιμόδο να τιμωρεί τον Φρόλλο, ρίχνοντάς τον από τον ναό, και να εξαφανίζεται.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ(Victor Marie Vicomte Hugo)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Notre-Dame de Paris


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δ.Π. ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ





  

Η Παναγία των Παρισίων Η Παναγία των Παρισίων Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 29, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.