Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Κατέχη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Νικόλαος Κατέχης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ενηλικίωση''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''/''Νουβέλα''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                        Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΕΧΗΣ


                                                        Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Ν.Κ. Η συγγραφή μπήκε στην ζωή μου όταν αποφάσισα να αποτυπώσω στο χαρτί όλα αυτά που συνέβαιναν στο μυαλό μου. Ομοίως με πολλούς ομότεχνους,είχα κι εγώ τη συνήθεια να αποδράω από την πραγματικότητα πηγαίνοντας σε πραγματικότητες που εγώ έχτιζα ή υιοθετούσα από κάτι που είχα δει ή διαβάσει. Το μυαλό μου έχτιζε ιστορίες και μέχρι να αποφασίσω να κάτσω να τις αποτυπώσω απλά τις ζούσα μέσα μου. Μετά κατάλαβα ότι μπορούσα να τις μοιραστώ με άλλα κεφάλια και να χαρίσω διαφορετικές πραγματικότητες και σε άλλους ανθρώπους. Αφορμή γι'αυτό στάθηκε βέβαια το Wattpad,η πασίγνωστη πλατφόρμα βιβλίων που πολλά από τα παιδιά της ηλικίας μου έχουν χρησιμοποιήσει είτε σαν αναγνώστες είτε σαν συγγραφείς (ή και τα δύο μαζί). Μπήκα εκεί μια μέρα,είδα τι παίζει και όπως ξεκινούν πολλές προσπάθειες,αποφάσισα να κάνω κι εγώ αυτό που κάνουν κι οι άλλοι εκεί μέσα. Μόνο που εγώ δεν θα περιοριζόμουν εκεί. Θα έφτανα πολύ πιο μακριά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Ενηλικίωση’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Ν.Κ. Είμαι από τους ανθρώπους που προτιμούν ν'αφήνουν τα έργα τους να μιλάνε για τους ίδιους κι όχι τ’αντίθετο. Ωστόσο,αν έπρεπε να πω κάτι γι’αυτό το βιβλίο θα ήταν ότι αποτυπώνει λίγο πολύ την εσωτερική πάλη αμέτρητων παιδιών προς την ενηλικίωση,απλά πιο σύντομα και καθαρά. Έδωσα κι εγώ κάμποσες μάχες για ν’αφήσω πίσω τα νοσηρά χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του παιδικού εαυτού μου και ξέρω πως βρέθηκαν και βρίσκονται πολλά άτομα σε μια τέτοια μάχη. Ίσως μ’αυτό το βιβλίο να μπορέσουν να νιώσουν λιγότερο μόνοι,ίσως να σκεφτούν πράγματα που δεν είχαν σκεφτεί ως τώρα. Εγώ,πάντως,αν έβρισκα αυτό το βιβλίο στη μετάβασή μου προς την ενηλικίωση (που ακόμα δεν έχει λάβει τέλος) θα απέφευγα αρχικά να το διαβάσω γιατί θα φοβόμουν και ύστερα θα το ρουφούσα ολόκληρο μέχρι να μην άφηνα τίποτα πάνω στις σελίδες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας ‘’Ενηλικίωση’’;


Ν.Κ. Επρόκειτο για έναν χαρακτήρα ενός anime ο οποίος είχε την τάση να το σκάει από το σπίτι κάθε φορά που κάτι πήγαινε στραβά και να ηρεμεί στο βουνό που βρισκόταν έξω από το χωριό του. Μια μέρα,ύστερα από έναν έντονο τσακωμό με τους γονείς του,ανέβηκε ως συνήθως στο βουνό,αλλά πριν καν προλάβει να ηρεμήσει καλά-καλά,είδε το χωριό του να εξαφανίζεται από μια βόμβα που ερρίφθη από εχθρικά αεροπλάνα. Την άγνωστη συνέχεια θέλησα να την περιγράψω εγώ στο βιβλίο μου,αλλάζοντας ωστόσο τα πάντα,κρατώντας μονάχα το συμβάν με την έκρηξη και το βουνό. Κι έτσι,από μια σπίθα ενός λεπτού,δημιουργήθηκε η Ενηλικίωση. 


 ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τo βιβλίo σας προς τους αναγνώστες;


Ν.Κ. Υπάρχουν πολλά νοήματα,πολλά μηνύματα που έχω προσπαθήσει να περάσω μέσα από την Ενηλικίωση. Ωστόσο,κάποιοι ίσως να πιάσουν τα μισά,ή να πιάσουν άλλα,διαφορετικά μηνύματα που έχουν περάσει από μόνα τους στις σελίδες χωρίς εγώ να το καταλάβω. Είναι ένα έντονο βιβλίο,λιγάκι δραματικό,λιγάκι φιλοσοφικό και πολύ αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό. Ο καθένας μπορεί να βρει το μήνυμά του εκεί μέσα. Εμένα με νοιάζει να βρει απλά κάτι και να μην το διαβάσει απλά για να σκοτώσει λίγη από την ώρα του. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί είναι,ή πιο σωστά,τί σημαίνει ‘’ενηλικίωση’’;


Ν.Κ. Η μετάβαση από την παιδική,εφηβική σκέψη κι αντίληψη σε αυτή ενός ενηλίκου,αν και μερικές φορές απλά ξεκλειδώνεις την ενήλικη σκέψη,χωρίς όμως να χάνεις την παιδικότητα σου. Κι αυτή είναι η ιδανική ενηλικίωση για μένα. Να μπορείς να αναλύσεις ένα πρόβλημα σαν ώριμος άνθρωπος,αλλά να μετατρέπεσαι και πάλι σε παιδί όταν μπορείς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Ν.Κ. Το επόμενο βιβλίο μου είχα ξεκινήσει να το γράφω πριν απ’αυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν σταματάω ποτέ να γράφω,γιατί ρισκάροντας τα πάντα,επέλεξα αυτό να είναι το επάγγελμα μου. Έτσι,πάντα υπάρχει κάτι στα σκαριά. Προς το παρόν ξαναγράφω και επιδιορθώνω ένα μυθιστόρημα που είχα ξεκινήσει το 2017. Με τα είδη έχω θέμα,όμως. Οι ιστορίες μου πολλές φορές είναι περίπλοκες και ένα μονάχα είδος δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει. Έτσι κι αυτό που έρχεται ίσως να είναι ψυχολογικό θρίλερ,ίσως να είναι μυστήριο και σίγουρα,έστω και λίγο,είναι μεταφυσικό. Διαφέρει,πάντως,πολύ από την Ενηλικίωση και τις συλλογές τρόμου που έχω εκδώσει ως τώρα. Αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γι’αυτό. Ακόμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Ν.Κ. Να αλλάξω τον κόσμο. Έστω και λίγο. Να βοηθήσω τους ανθρώπους να ξεχαστούν,να τους χαρίσω συναισθήματα που ίσως να είχαν λησμονήσει από καιρό· να τους κάνω να σκεφτούν πράγματα· να τους δώσω πρότυπα. Έτσι αλλάζει ο κόσμος. Με το να κάνεις τους ανθρώπους μέσα σ’αυτόν λίγο πιο χαρούμενους,λίγο πιο εντάξει. Κι αν έχω φτιάξει έστω και λίγο την ζωή κάποιου με τα βιβλία μου,τότε είμαι κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Ν.Κ. Γιατί σε ταξιδεύουν και σε αντίθεση με τις ταινίες,την ιστορία στα βιβλία δεν την παρακολουθείς παθητικά. Πρέπει να σκεφτείς. Πρέπει να φανταστείς τους χαρακτήρες,να δεις όσα βλέπουν,να νιώσεις όσα νιώθουν. Διαβάζεις και επεξεργάζεσαι και δημιουργείς ήρωες και μέρη όπως εσύ τα σκέφτεσαι κι όχι όπως σου τα δείχνουν στις ταινίες,συγκεκριμένα και απαράλλαχτα. Είναι μια όμορφη εξάσκηση του μυαλού,είναι ένα φάρμακο για την καρδιά και μουσική για τα μάτια. 


EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Ν.Κ. Διαβάζω τα πάντα. Ό,τι μου δώσεις θα το διαβάσω. Και δεν θα με νοιάξει και πολύ. Βέβαια,δεν προτιμώ τα ρομαντικά και χαλαρά βιβλία όσο προτιμώ εκείνα που μου δημιουργούν έντονα συναισθήματα ή εξασκούν το μυαλό μου,αλλά δεν θα μπλοκάρω ποτέ ένα ολόκληρο είδος βιβλίων χωρίς να αποδείξω στον εαυτό μου ότι πράγματι δεν με αγγίζουν τα χαρακτηριστικά του. Αγαπώ τις ιστορίες τρόμου κι αγαπώ και το μυστήριο. Μου αρέσει η φαντασία και θεωρώ ότι η κλασική λογοτεχνία έχει πολλά να προσφέρει,όσο κι αν παλιώσει. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Ν.Κ. Σίγουρα,όχι εύκολα. Όταν ζορίζεσαι οικονομικά,κάτι που ισχύει για την πλειονότητα των Ελλήνων,σκέφτεσαι αρκετά πριν κάνεις μια αγορά και δεν θες να ρισκάρεις εύκολα να αγοράσεις κάτι που δεν ξέρεις αν θα σ’αρέσει. Γι'αυτό,οι αναγνώστες στην χώρα μας τείνουν να επιλέγουν βιβλία που είτε ακούν πολλά γι’ αυτά,είτε ανήκουν σε κάποιον συγγραφέα που πρωτύτερα τους είχε ικανοποιήσει. Οι νέοι συγγραφείς πέφτουν λίγο στα βαθιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κερδίσουν αναγνώστες με την αξία του κειμένου τους. Θα πάρει ο καθένας ό,τι του αξίζει στο τέλος κι ίσως να γίνω κι εγώ ένας από αυτούς τους συγγραφείς για τους οποίους νιώθουν σίγουροι οι Έλληνες αναγνώστες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;


Ν.Κ. Αγαπημένο βιβλίο; Πως είναι δυνατόν να επιλέξω ένα βιβλίο για αγαπημένο μου,ενώ έχω λατρέψει αμέτρητα ως τώρα; Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο που να αγαπάω περισσότερο από τ’άλλα. Πολλά σημαίνει για μένα ο Μικρός Πρίγκιπας,αλλά το ίδιο και το Lisey’s Story του Stephen King και το Watership Down του Richard Adams. Στην καρδιά μου είναι ο Κοκκινολαίμης του Nesbo και το Neverending Story του Michael Ende. Δεν μπορώ να επιλέξω ένα. Η επόμενη ερώτηση,ωστόσο,είναι πολύ-πολύ πιο εύκολη. King. Αυτός είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και το πρότυπό μου. Ένα παράδειγμα για όλους όσοι θέλουν ν’ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τέχνη.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Ν.Κ. Τίποτα τρομερό. Απλά διαβάστε,διαβάστε,διαβάστε και γράψτε,γράψτε,γράψτε. Το ταλέντο σού δίνει το 50% της επιτυχίας. Η εξάσκηση είναι το άλλο 50%. Χωρίς αυτή,παραμένεις στη μέση αυτού που θα μπορούσες να είσαι. Επίσης,μη φοβάσαι. Ο κόσμος διαβάζει ένα σωρό βιβλία στη ζωή του. Πολλά από αυτά είναι μέτρια προς κακά. Αν θεωρείς ότι αυτό που γράφεις είναι καλό και έχει να προσφέρει κάτι,μην το κρατάς στο συρτάρι. Δειξ’το στον κόσμο,άφησε τον να το απολαύσει. Πάντα κάποιος λιγότερο ικανός από σένα θα έχει βγάλει βιβλίο κι αν τα κατάφερε εκείνος,γιατί όχι κι εσύ;


                                 Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                   Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat. 


Ν.Κ. Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς για τις υπέροχες ερωτήσεις και για το βήμα που μου δώσατε να προβάλω τη δουλειά μου σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους! Συνεχίστε την καλή δουλειά κι ελπίζω να συνεργαστούμε ξανά! Καλή συνέχεια κι όμορφα αναγνώσματα. 











Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Κατέχη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Κατέχη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.