Οι υπερασπιστές της Σελκούθια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   ΄Εχω αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στην μεγάλη αγάπη που τρέφω για τα βιβλία που ανήκουν στην φανταστική λογοτεχνία. Είναι απερίγραπτη η χαρά μου,όταν μου δίνεται η ευκαιρία να ''χαθώ'' μέσα στις σελίδες ενός ανάλογου βιβλίου καί να αφήσω την φαντασία μου ελεύθερη να καλπάσει σαν ένα αδάμαστο άλογο που δεν το περιορίζει τίποτα καί κανένας. Όχι μόνο με βοηθούν να ξεχαστώ από τα προβλήματα της καθημερινότητας,αλλά με χαλαρώνουν καί μου προσφέρουν απλόχερα στιγμές ξεγνοιασιάς καί ηρεμίας. Με μεταφέρουν,έστω καί νοερά,σε τόπους ξένους καί ονερικούς. Εκεί που η μαγεία κυριαρχεί καί τα πάντα μπορούν να συμβούν.

   Στο σημερινό ταξίδι της ψυχής,έτσι μου αρέσει να αποκαλώ τις βιβλιοαναγνώσεις,συντροφιά είχα το μυθιστόρημα της συγγραφέως δεσποινίδος Μαρίνας Κικίδου,με τίτλο ''Οι υπερασπιστές της Σελκούθια'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος. Ένα βιβλίο ενδιαφέρον που διαβάζεται ευχάριστα με μία ανάσα καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί την αίσθηση ότι μελλοντικά θα ενισχυθεί ο χώρος της λογοτεχνίας στην χώρα μας από αξιόλογους καί φέρελπεις συγγραφείς.

   Η συγγραφέας αν καί αρκετά νεαρή στην ηλικία,είναι μόλις 15 ετών,έχει μία δυνατή πένα με δυνατότητες εξέλιξης. Μία εξέλιξη που επιθυμώ να την δώ μελλοντικά σε επόμενο έργο της. Άλλωστε έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να δουλέψει πάνω σε αυτό που αγαπά καί να γίνεται συνεχώς καλύτερη. Κι αυτό ισχύει για όλους κι όλες μας. 

   Το μυθιστόρημα το χαρακτηρίζουν ο αδιάκοπος καί μεστός λόγος,το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,οι περιγραφικές εικόνες,η συνεχόμενη δράση,οι ανατροπές,τα μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια καί η μπόλικη φαντασία. Άν προσέξει κάποιες λεπτομέρειες η συγγραφέας καί τις διορθώσει στο μέλλον,όχι μόνο θα ενισχύσει τον λόγο της,αλλά θα έχει ακόμη πιο άρτια αποτελέσματα. Προσέξτε! Το βιβλίο είναι αρκετά καλό,απλά εγώ θα επιθυμούσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες καί ''γέφυρες'' ανάμεσα σε κάποια σημεία. Κατά τ'άλλα είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια καί την επικροτώ.

   ''Τι γίνεται όταν ένας πρίγκιπας ασήμαντος για όλους μαθαίνει πως αναλαμβάνει την ηγεσία της Σελκούθια; Το νεαρό της ηλικίας του αποτελεί έγκλημα για τον αχάριστο μονάρχη του γειτονικού βασιλείου. Απειλεί να καταστρέψει τη Σελκούθια, αν ο πρίγκιπας Βάνκερ δεν αποδείξει πως είναι άξιος να στεφθεί. Τι γίνεται όταν η αρχή μίας εκστρατείας μετατρέπεται στην εκπλήρωση ενός ονείρου; Όταν οι εχθροί γίνονται φίλοι; Μία μοιραία συνάντηση θα ανατρέψει τα γεγονότα και θα ξυπνήσει το «τέρας» στην ψυχή του καταραμένου διαδόχου. Μα μέχρι πού θα έφτανε κανείς για τον θρόνο; Μία ιστορία αγάπης και προδοσίας, μεταξύ ψέματος κι αλήθειας, γραμμένη για τους ήρωες των καιρών μας.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ένα στοιχείο του βιβλίου,που το βρήκα πολύ αρεστό,ήταν η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί το πως τοποθετούνται μέσα στην ιστορία. Καθένας καί καθεμία αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό. Η μόνη μου ''ένσταση'' είναι πως θα ήθελα να γνωρίζω επιπλέον πράγματα για την ζωή κάποιων εξ αυτών. Να είναι πιο ολοκληρωμένη η ιστορία τους. Κατά τ'άλλα,οι ήρωες θα μπορέσουν να βοηθήσουν να γεννηθούν στις ψυχές των αναγνωστών ποικίλα συναισθήματα. Από το αίσθημα του φόβου,έως την ανδρεία καί το θάρρος.

   Άν κι έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα φαντασίας,η υπόθεσή του πραγματεύεται την αξία της αληθινής φιλίας,την αγάπη,το ζήτημα της προδοσίας καί της εχθρότητας,την ανάγκη για συνεργασία καί την διαφορά ανάμεσα στο ψέμα καί την αλήθεια. Μέχρι πού είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να αποκτήσει όσα θέλει; Ποιά η θέση της αλαζονείας,της μισαλλοδοξίας καί της κακίας στην ζωή μας; Μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι αρμονικά καί να διατηρηθεί η ειρήνη; Ή πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα την εποφθαλμιά καί θα επιθυμεί να ανατραπούν όλα όσα ξέρουμε προς το δικό του συμφέρον καί μόνο;

   Εν κατακλείδι μιλάμε για ένα ευανάγνωστο καί ουσιώδες μυθιστόρημα φαντασίας που διαβάζεται με την ίδια ευκολία καί προσοχή τόσο από εφήβους,όσο κι από ενήλικες. Εγώ σας το προτείνω είτε προτιμάτε να επιλέγετε ανάλογα βιβλία,είτε όχι. Πάντα να υποστηρίζετε τους νέους συγγραφείς καί τα έργα τους.

                                                            Καλές σας αναγνώσεις!


ΥΓ. Το βιβλίο κυκλοφορεί παράλληλα καί σε μορφή ebook. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΚΙΚΙΔΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)












   



Οι υπερασπιστές της Σελκούθια Οι υπερασπιστές της Σελκούθια Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.