Θολά νερά


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Μυρωδιά από Αιγαίο καί μία έντονη αίσθηση κυκλαδίτικου αέρα φέρνει η άφιξη του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος του συγγραφέα Μανόλη Κατεινά,με τίτλο ''Θολά νερά'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λυκόφως. Μία νέα καί πολλά υποσχόμενη,κατ'εμέ,πένα στον χώρο της λογοτεχνίας στην χώρα μας. Θέλετε που δεν μπορώ να κρύψω την μεγάλη μου αγάπη καί αδυναμία για την Νάξο,θέλετε τα χρώματα της θάλασσας που απεικονίζονται στην εικόνα του εξωφύλλου καί μου θυμίζουν τα γραφικά λιμανάκια στην ανατολική πλευρά του νησιού,δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να ''βουτήξω'' στις σελίδες του καί να ταξιδέψω,έστω καί νοερά,στο νησί των Κυκλάδων. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία συλλογή έξι αυτοτελών αστυνομικών διηγημάτων με κοινό παρανομαστή τους κεντρικούς ήρωες,την οποία προλογίζει ο συγγραφέας Νικόλας Βεντουρής.
   "Ο αστυνόμος Γαλάνης και ο υπαστυνόμος Αγγέλου, με τη βοήθεια της ανθυπαστυνόμου Βαγενά, καλούνται να αντιμετωπίσουν, με ανορθόδοξες πολλές φορές μεθόδους, επικίνδυνες και πρωτόγνωρες γι’ αυτούς καταστάσεις. Θα καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή θα παραδοθούν άνευ μάχης στο σκοτεινό πέπλο που τυλίγει ολόγυρα το κυκλαδίτικο νησί;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Ο λόγος του συγγραφέα άλλοτε πιο γλαφυρός κι άλλοτε πιο σπιρτόζικος ''χτίζει'' ιστορίες εξιχνίασης στυγερών εγκλημάτων όπου το μυστήριο καί η αγωνία δείχνουν να κρατούν τα ηνία από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα. Αυθεντικότητα γραφής,αμεσότητα πένας,περιγραφικές εικόνες,μεστές ιστορίες,ρεαλιστικοί διάλογοι,άφθονο λεξιλόγιο,καθώς καί αληθοφάνεια των χαρακτήρων συνθέτουν όλο το σκηνικό. Επιπλέον,δυνατό πλεονέκτημα των ιστοριών η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων. Άρτιοι/ες από άποψη δομής,αλλά υπέροχα τέλειοι/ες μέσα στην ''ατέλειά'' τους,όλοι κι όλες τους εν δυνάμει θύματα καί θύτες,με τα όποια πάθη,επιθυμίες,σκοτεινό παρελθόν,εμπειρίες ζωής καί λάθη θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με το δίλημμα της διάπραξης του εγκλήματος,ή όχι. Τί θα τους/τις συγκρατήσει για να μην περάσουν αυτήν την ποτισμένη από το αίμα των θυμάτων κόκκινη γραμμή;
   Όσοι/ες έχετε καταγωγή από την Νάξο,είτε την έχετε επισκεφτεί κατά το παρελθόν,διαβάζοντας το βιβλίο θα σας γεννηθούν θύμησες καί ποικίλα συναισθήματα,αλλά κι όσοι/ες δεν ανήκετε σε αυτές τις δύο ''κατηγορίες'',πιστέψτε με,μα ο λόγος του συγγραφέα είναι τόσο παραστατικός που θα έχετε την αίσθηση πως περιδιαβαίνετε στα γραφικά σοκάκια των χωριών,στις απέραντες παραλίες,στην Χώρα του νησιού,ενώ παράλληλα θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για την λαογραφία του τόπου,τα ήθη κι έθιμα που συνοδεύουν τους κατοίκους του όλα αυτά τα χρόνια.
   Προσωπικά έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές,κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης,όχι μόνο να σχηματίζονται διάφορες εικόνες από αυτά τα μέρη στο νου μου καί ταυτόχρονα να αναπολώ ευχάριστες αναμνήσεις με αγαπημένα μου πρόσωπα,αλλά να καρτερώ να περάσει όσο πιο γρήγορα ο καιρός καί να βρεθώ πάλι εκεί (αχ,φωτιές που μου ''άναψε''). Γιατί πώς να το κάνουμε; Το λέει καί ο στίχος του τραγουδιού. ''Όταν χαράζει στο Αιγαίο,είναι όμορφα σου λέω''. Κι όσοι/ες έχετε την καλή τύχη να δείτε το ξημέρωμα εκεί,με καταλαβαίνετε απόλυτα.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΤΕΙΝΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ





Θολά νερά  Θολά νερά Reviewed by Dominica on Απριλίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.