1922. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Φέτος τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης κι όσα τραγικά ακολούθησαν αυτής. Προφανώς καί είναι μία μαύρη επέτειος που πληγώνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλίμονο αν μπορούν να ξεχαστούν οι τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχασαν τόσο άδικα κι απάνθρωπα τη ζωή τους,τους αγαπημένους τους,το βιος τους κι αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κακά τα ψέματα,θα ήταν μωρό εκ μέρους μας,αν θεωρήσουμε πως όλα συνέβησαν από την μία στιγμή στην άλλη,ή,πως δεν υπήρχε εξ αρχής,σχεδόν,ένα προμελετημένο σχέδιο,ή,κάποια ειδοποίηση σε σχέση με αυτό που θα επακολουθούσαν. Οι ευθύνες πολλές καί τα βάρη τους ακολουθούν σαν ερινύες όλα αυτά τα χρόνια όλους τους εμπλεκόμενους. Άν τιμωρήθηκαν όπως έπρεπε οι υπεύθυνοι,ή όχι,είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της παρούσης,αλλά θεωρώ πως όλο αυτό είναι ένα καλό μάθημα για εμάς τους/τις υπόλοιπους/ες ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
   Ένα μελανό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 καί ως μεγαλύτεροι/ες οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά καί να τους γνωρίσουμε τα συμβάντα. Πάντα με προσοχή καί με τον κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο να τους διηγηθούμε το τι συνέβη τότε,το πως άρχισαν όλα καί το πως κατέληξαν. Σκοπός μας δεν είναι να τα τρομάξουμε,ούτε να γεννήσουμε στις ψυχές τους αρνητικά συναισθήματα. Καί ποιος ο πιο ενδεικτικός τρόπος από τα παιδικά βιβλία; Βιβλία γραμμένα με ανάλαφρο κι ουσιαστικό λόγο που ψυχαγωγούν καί παράλληλα διδάσκουν. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης υπογράφει το νέο του βιβλίο,με τίτλο ''1922. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ",που κυκλοφορεί από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο από περιπέτεια κι αναμνήσεις κι απευθύνεται σε παιδιά καί εφήβους ηλικίας 12 ετών καί άνω.
   "Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922. Ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης εργάζεται σ’ ένα παραλιακό καφενείο. Εκεί συναντάει έναν πελάτη, που του συστήνεται ως «κύριος Χ», ο οποίος του αναθέτει μια αποστολή: Να παραδώσει έναν φάκελο στον στρατηγό Ίππαρχο, που βρίσκεται στο ελληνικό Διοικητήριο της Σμύρνης. Μια ζεστή βραδιά, ο Παναγιώτης με τον φίλο του, τον Νικόλαο, κάνουν βόλτα στο λιμάνι, όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα. Μια συμμορία έχει δολοφονήσει τον κύριο Χ και τον άντρα που τον συνόδευε. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται ο στρατηγός Ίππαρχος και δίνει στη συμμορία μια αμοιβή, με αντάλλαγμα δυο βαρυφορτωμένες βαλίτσες. Τότε οι δυο φίλοι αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο. Στο μεταξύ, ο ελληνικός στρατός αποχωρεί από τη Σμύρνη, ενώ οι έρευνες των παιδιών θα τους οδηγήσουν στον ίδιο τον στρατηγό. Τότε όμως καταφθάνει και ο τουρκικός στρατός και όλα ανατρέπονται." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Μετά από ενδελεχή έρευνα,ώστε να υπάρχει ιστορική ακρίβεια στα λεγόμενά του,ο συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ενδιαφέρουσα καί μεστή ιστορία γεμάτη από δράση που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους. Μία υπόθεση που διαδραματίζεται λίγες μέρες πριν από το θλιβερό γεγονός της καταστροφής. Έρχεται δε να υποστηρίξει κατά κάποιον τρόπο αυτό που σας έλεγα παραπάνω καί τον τρόπο που οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί. Εντέχνως αποφεύγει να περιγράψει την φρίκη κι όλα τα απάνθρωπα που συνέβησαν καί αναφέρεται τόσο όσο χρειάζεται για να μεταφέρει το κλίμα στους μικρούς αναγνώστες καί στις μικρές αναγνώστριες. 
   Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Άρτια δομή κειμένου
- Ευνόητος λόγος κι άφθονο λεξιλόγιο
- Αληθοφάνεια προσώπων κι αναμεταξύ τους διαλόγων
- Περιγραφικές εικόνες
- Αδιάκοπη περιπέτεια
- Μεστά κεφάλαια
- Ύμνος στην αξία της φιλίας
- Η αγάπη για τις χαμένες πατρίδες ποτέ δεν σβήνει
   Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Με έκανε να σκεφτώ πολλά καί να μην ξεχνώ τα όσα συνέβησαν τότε καί καθόρισαν άρδην τον ρου της ιστορίας. Ένα βιβλίο που σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς για τα παιδιά σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ


















1922. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 1922. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.