Η φωνή


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Η φωνή

Συγγραφέας: Αναστασία Μαλανδρενιώτη

Ζούμε σε μία εποχή,όπου δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι μοιάζουμε να νοιαζόμαστε μόνο για τα ατομικά μας συμφέροντα καί ικανοποίησή των,δίχως να υπολογίζουμε τους άλλους γύρω μας καί κατ'επέκταση την χλωρίδα καί την πανίδα του πλανήτη. Περιδιαβαίνουμε στον κόσμο σαν να είμαστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Καταστρέφουμε τα πάντα αδιακρίτως γύρω μας σαν άλογα θηρία προς ίδιαν τέρψη. Όμως,εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε το χάρισμα της λογικής καί του λόγου καί μπορούμε να εκφράσουμε ό,τι μας ευχαριστεί,ή,δυσαρεστεί,να διεκδικήσουμε όσα θέλουμε καί να προασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Μπορεί,όμως,να συμβεί το ίδιο καί με τα ζώα; Φυσικά καί όχι! Δυστυχώς,εκείνα είναι σε υποδυέστερη θέση από εμάς καί δεν έχουν φωνή για να εκφραστούν. 

Άραγε,έχουμε σκεφτεί τί θα μας έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν; Πόσα παράπονα,αλήθειες που μπορεί να μας πληγώσουν,αλλά οφείλουμε να ακούσουμε καί άλλα πολλά; Κι αν γινόταν κάποια στιγμή αυτό,θα αντέχαμε να ακούσουμε όλα όσα θέλουν να μας πουν καί να αποδεχθούμε το μερίδιο ευθύνης που μας βαραίνει; Για να είμαι σωστή,μόνο εμείς φέρουμε ολόκληρη την ευθύνη,είτε σε μικρότερο,είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Ποιος/α,λοιπόν,θα είναι ο τολμηρός/η τολμηρή που θα επιλέξει να τα ακούσει καί να γίνει η φωνή τους για τον υπόλοιπο κόσμο; Καί συνειδητά επιλέγω το επίθετο ''τολμηρός/η'',διότι γνωρίζω πως θα υπάρξει μερίδα ανθρώπων,-οι οποίοι για χίλιους δύο λόγους-,δεν θα συμμερίζονταν την ίδια άποψη καί πιθανότατα θα εξέφραζαν μία αντίθετη αρνητική κι αβάσιμη άποψη. 

Η ανερχόμενη καί με πολλές ευαισθησίες καί ορθούς προβληματισμούς συγγραφέας Αναστασία Μαλανδρενιώτη,μέσα από το πρώτο της βιβλίο,με τίτλο ''Η φωνή",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν,γίνεται η φωνή όλων αυτών των ζώων καί μιλάει εξ αυτών. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από διάφορες ιστορίες που σε κάποιες μπορεί να έχουμε βρεθεί στην θέση των αυτόπτων,ή,των αυτήκοων μαρτύρων. Μία φωνή που μετατρέπεται σε ηχηρή κραυγή για βοήθεια,χάρη στο πανέμορφο εξώφυλλο που κοσμεί το βιβλίο. Μία κραυγή για σεβασμό καί ενσυναίσθηση. Ένα καλογραμμένο καί ευνόητο βιβλίο,το οποίο βρίθει νοημάτων καί αξίζει να διαβαστεί τόσο από εφήβους,όσο κι από ενήλικες. Εμένα,πάντως,μου άρεσε πολύ!

Περιγραφή:

Τα αστραφτερά μάτια της πυγολαμπίδας έσκισαν στα δυο τον ατάραχο ουρανό της Ελεφαντολάνδης και ο μινώταυρος κλείστηκε στην αιώνια φυλακή του. Η γούνα του Λούκας πήρε ξανά φωτιά και ο Αλμπέρτος έκανε την τελευταία θεαματική του πτώση. Επιδέξια δάχτυλα νάρκωσαν τον «ΚΠΕ 9» και στα όνειρά της η Γκρονίτα έβλεπε πάντα τον πλανήτη Γκρον άνυδρο. Οι Γκαλγκοδρομίες ανακηρύχθηκαν επίσημα σε «Λαγοκούρσα Θανάτου» κι οι αστροήρωες άνοιξαν το παράθυρο και ρούφηξαν όσο ανοιξιάτικο γιασεμί χωρούσε στην καρδιά τους.

Η συλλογή διηγημάτων για εφήβους και ενήλικες Η φωνή αποτυπώνει την εκμετάλλευση που υφίστανται ανά τον πλανήτη ζώα διαφόρων ειδών. Η αφήγηση παραδίδεται στα πλάσματα αυτά που δεν ομιλούν τη γλώσσα των ανθρώπων.

Ωστόσο όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται ανάμεσά τους, τα έχουν ακούσει πολύ συχνά να εξιστορούν τι είδαν στο χθεσινοβραδινό τους όνειρο, να δυσανασχετούν που μια πευκοβελόνα καρφώθηκε στην πατούσα τους, να διαπραγματεύονται την καλύτερη θέση στον καναπέ, να κάνουν παζάρια με την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού τους, να φλερτάρουν με την παπαρούνα που φύτρωσε στην άκρη του πεζοδρομίου, να παίρνουν όρκο αιώνιας φιλίας με το άλλο τους μισό και στο τέλος να μουρμουρίζουν «Τέλειωνε με το γράψιμο, είναι η ιδανική μέρα για να βάλουμε σε εφαρμογή ένα από τα χίλια εκατόν τριάντα δύο σχέδια που μπορούμε να καταστρώσουμε μαζί».

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.


Η φωνή Η φωνή Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 01, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.