Συνέντευξη με την συγγραφέα Αναστασία Μαλανδρενιώτη


 Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙΩΤΗ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Αναστασία Μαλανδρενιώτη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο,με τίτλο ''Η ΦΩΝΗ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Α.Μ. Πάντα μου άρεσε να γράφω, είναι ένας αγαπημένος τρόπος για μένα να αποτυπώνω τη σκέψη μου. Μέχρι να έρθει «Η Φωνή» στη ζωή μου δεν είχα σκεφτεί να αποτυπώσω στο χαρτί οργανωμένα τις απόψεις μου. Δεν είχε γεννηθεί η ανάγκη. Η θεματολογία όμως ήταν τόσο ισχυρή μέσα μου που με κινητοποίησε. Μέσα από τη Φωνή κατάλαβα πως με αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτός ο τρόπος επικοινωνίας των σκέψεων μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν η πρώτη σας συλλογή διηγημάτων με τίτλο ‘’Η ΦΩΝΗ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Α.Μ. Η Φωνή είναι μια συλλογή διηγημάτων. Είναι εφτά πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, εφτά μονόλογοι στους οποίους τη σκυτάλη της αφήγησης την παίρνει το ίδιο το ζώο. Μέσα στις ιστορίες το ζώο μιλά, εξομολογείται, δρα, αισθάνεται, αναρωτιέται, καταγγέλει, συγχωρεί, ελπίζει. Κάθε ιστορία μιλά για μια διαφορετική μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μια διαφορετική πτυχή του πόνου που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι στα ζώα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Α.Μ. Η πηγή έμπνευσης είναι από μόνη της η κοινωνία στην οποία ζούμε. Η βία και η κακοποίηση που πλέον φτάνουν στα αυτιά μας εις βάρος των ζώων είναι από μόνη της κινητήριος δύναμη ώστε να σε κάνει να ‘’φωνάξεις’’ για τα δικαιώματα αυτών των πλασμάτων. Επιπλέον δουλεύω κάθε χρόνο με τους μαθητές μου στο σχολείο φιλοζωικά Project και προσεγγίζουμε τη βία και την κακοποίηση, κάνουμε αρκετή έρευνα και φτιάχνουμε πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις στις οποίες πρωταγωνιστές είναι τα ζώα. Τέλος με την ιδιότητά μου ως θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, αυτό που πρεσβεύω και εκπαιδεύω είναι η σωστή και αρμονική επικοινωνία των κηδεμόνων με τους σκύλους τους. Έχω πολλές εμπειρίες και συμβάντα που είναι αρκετά για να σε κάνουν να δεις ολοκάθαρα τις ανάγκες των ζώων και τον τρόπο που πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε. Τέλος είναι αυτή η ιδιαίτερη επικοινωνία, σύνδεση που έχω με τα ζώα. Ειδικά με τους σκύλους νιώθω ότι ‘’συνομιλούμε’’ συχνά. Χρειάστηκαν περίπου δέκα μήνες για τη συγγραφή των ιστοριών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος;

Α.Μ. Ο τίτλος αποτυπώνει ακριβώς κάθε γραμμή του βιβλίου. Είναι η Φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι η Φωνή που όλοι πρέπει να έχουμε απέναντι σε κάθε μορφή αδικίας, κακοποίησης. Η Φωνή που πρέπει να υψώσουμε για τους αδύναμους αυτούς του κόσμου. Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου ήταν μέσα μου μονόδρομος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Α.Μ. Επιθυμώ πάντα τη σύνδεση. Ακόμα και κόσμος που δεν είναι ευαισθητοποιημένος με τα ζώα, μπορεί να διαβάσει το βιβλίο και με κάποιον δικό του τρόπο να συνδεθεί. Να δει με άλλη ματιά τα ζώα, τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους, να δει τον εαυτό του καθαρότερα μέσω αυτών. Το βιβλίο έχει μέσα του πτυχές πολιτικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές. Επιθυμώ το βιβλίο να κινητοποιήσει, να δείξει πως η οδός είναι μία, αυτή της «χωρίς βία», αυτή της ίσης μεταχείρισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πιστεύετε πως ο κόσμος πλέον είναι πιο ευαισθητοποιημένος γύρω από το ζήτημα της προστασίας των ζώων και της φύσης, ή, χρειάζεται ακόμη δουλειά;

Α.Μ. Έξι χρόνια πριν που ξεκίνησα την πορεία μου ως εκπαιδεύτρια σκύλων, η θετική εκπαίδευση ήταν ένα όνειρο μακρινό, άγνωστο και για λίγους. Εμείς οι θετικοί εκπαιδευτές στα μάτια του κόσμου και φυσικά των άλλων εκπαιδευτών (με τις παραδοσιακές-αρνητικές μεθόδους) ήμασταν μη κατανοητοί. Η κοινωνία μας αυτά τα εφτά χρόνια έχει κάνει συγκινητικά άλματα προόδου. Ο κόσμος όλο και περισσότερο αδιαπραγμάτευτα τάσσεται υπερ της θετικής εκπαίδευσης, όλο και περισσότερες οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες κατά της βίας. Ο κόσμος πλέον αντιδρά, μιλά, τάσσεται υπερ της υπεράσπισης των αδυνάτων. Πολλοί εκπαιδευτικοί, μέσα σε αυτούς κι εγώ μιλάμε στα παιδιά, τα ενημερώνουμε, κάνουμε φιλοζωικές δράσεις, διδάσκουμε την ηθική σεβασμού απέναντι σε κάθε μορφή ζωής. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όμως θεωρώ πως ο κόσμος έχει ξεκινήσει να αλλάζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Η εικόνα του εξωφύλλου θεωρώ πως είναι πολύ δυνατή και αναδεικνύει απόλυτα το νόημα του βιβλίου. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια και γι’αυτό;

Α.Μ. Η Λεόνη Κατσαρού είναι η εικονογράφος του βιβλίου «Η Φωνή». Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Μου προσέφερε 8 εικαστικά διαμάντια. Στην εικόνα του εξώφυλλου που ήταν και η τελευταία με την οποία ασχοληθήκαμε, σταθήκαμε αρκετά. Της μίλησα για τη Μητέρα φύση και τη Μεγάλη Θεά της αρχαιότητας που γύρω της έχει όλα τα ζώα. Της μίλησα για την οργή της, για την απόφαση να γιγαντωθεί η ύπαρξη της και να μιλήσει. Αυτή την εικόνα την είχα στο μυαλό μου με το που σκέφτηκα τον τίτλο. Τόσο ξεκάθαρη. Η Λεόνη ήρθε και την απογείωσε εικαστικά και αισθητικά. Η γυναίκα στο εξώφυλλο είναι η Μητέρα Φύση αλλά είμαι κι εγώ, κι εσύ κι όλοι μας που πρέπει να μιλήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτών των πλασμάτων.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Α.Μ. Δεν θα έλεγα πως είμαι εύκολη αναγνώστρια. Ποτέ δεν ήμουν. Δύσκολα ένα βιβλίο πεζό μπορεί να με κρατήσει. Επιλέγω αυτοβιογραφικά βιβλία και βιβλία που έχουν να κάνουν με μαρτυρίες από δύσκολες ιστορικά περιόδους όπως το Ολοκαύτωμα, η Μικρασιατική καταστροφή κ.α. Είμαι πολύ καλή αναγνώστρια ποίησης και θεατρικών κειμένων. Πάντα ήμουν. Πάντα με απορροφούσαν. Ειδικά η ποίηση με μαγεύει. Μου ήταν πάντα πιο κατανοητή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Α.Μ. Προσπαθώ να αδράξω τη στιγμή, το ταξίδι που κάνει τώρα η Φωνή. Προσπαθώ να το χαρώ και να μην τρέξω στο επόμενο. Ωστόσο επειδή είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος και την ανησυχία μου αυτή τη μετατρέπω σε δημιουργία, παράλληλα ή και πριν από τη Φωνή, σκέψεις άλλες καταγράφονταν. Η επόμενη μου συγγραφική κίνηση δεν ανήκει στα πεζά αλλά στην ποίηση με την οποία πάντα συνδεόμουν βαθύτερα και αμεσότερα. Πάντα μελετούσα πιο αβίαστα ένα ποίημα, μπορούσα να χαθώ στα νοήματά του και να βρω βαθύτερες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: 





Συνέντευξη με την συγγραφέα Αναστασία Μαλανδρενιώτη Συνέντευξη με την συγγραφέα Αναστασία Μαλανδρενιώτη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.