Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Κατερίνα Ανδριανάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το παιδικό της βιβλίο με τίτλο ''Η Σάου εξαφανίζεται''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Η Σάου εξαφανίζεται''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Κ.Α. Η Σάου, η ηρωίδα του βιβλίου, είναι μία πανέξυπνη οχιά που βοηθά όλα τα ζωάκια του δάσους. Τους δίνει συμβουλές, αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και βρίσκει λύσεις στα προβλήματά τους. Όλα τα ζώα την αγαπούν και τη θαυμάζουν. Η πονηρή αλεπού, γεμάτη ζήλεια και θυμό, θέλει να πάρει τη θέση της και την παγιδεύει. Τα ζώα θα βρεθούν σε μεγάλη αναστάτωση, όταν θα ανακαλύψουν ότι έχει εξαφανιστεί η Σάου. Νοιάζονται και ανησυχούν για τη φίλη τους. Η Σάου δεν τα παρατάει, χρησιμοποιεί το μυαλό της και βρίσκει λύση. Είναι μια ιστορία για τη φιλία, το θάρρος και την αλληλεγγύη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Κ.Α. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου να γράψω ένα παιδικό βιβλίο και αφορμή ήταν η κόρη μου. Ήθελα να της προσφέρω κάτι ξεχωριστό, μια ιστορία που θα της «μιλήσει», θα την κάνει να γελάσει, αλλά και που θα τη βοηθήσει να καταλάβει τον κόσμο καλύτερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Κ.Α. Παρατήρησα ότι αρκετά παιδιά, όπως κι εγώ όταν ήμουν μικρή, τρομάζουν, φοβούνται ή δεν είναι τόσο εξοικειωμένα κυρίως με τα ερπετά και η οχιά είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φίδι, επειδή έχει δηλητήριο. Έχει συσχετιστεί με την κακία, τον φθόνο και τη ραδιουργία. Γενικά, τα φίδια σέρνονται, είναι κρύα, έρχονται αθόρυβα και ξαφνικά, και τα αντιμετωπίζουμε ως εχθρικά ζώα. Πέρα από θρησκείες και ιδεολογίες προκαλούν έναν πρωτογενή, ενστικτώδη φόβο. Ήθελα να δημιουργήσω μια θετική πρωταγωνίστρια. Η Σάου δεν είναι η «κακιά» οχιά, όπως το στερεότυπο, αλλά μια έξυπνη και καλή φίλη που βοηθά όποιον την έχει ανάγκη.
Χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες μέχρι να ολοκληρώσω την ιστορία της Σάου, έγραψα σε ρίμα δημιουργώντας συμπυκνωμένες εικόνες με σασπένς και χιούμορ. Στο βιβλίο αποφάσισα να συμπεριλάβω και μία ενότητα με πολλές δραστηριότητες και υλικό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, και ένα παιγνιώδες τύπου γλωσσάρι για τις άγνωστες λέξεις που θα συναντήσουν τα παιδιά στο κείμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ''κοινωνήσετε'' στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Κ.Α. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται μέσα από την ιστορία της Σάου ότι δεν χρειάζεται να κρίνουν κάποιον από την εμφάνιση ή τις προκαταλήψεις που υπάρχουν. Δεν έχει σημασία η «φύση» μας ή οι προσδοκίες των άλλων για εμάς, αλλά οι επιλογές που κάνουμε. Ότι η καλοσύνη και η βοήθεια στους άλλους είναι δύναμη. Η ζήλεια της αλεπούς για την καλόκαρδη σοφή οχιά μας μού έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για τη ζηλοφθονία και τις συνέπειες του να προσπαθείς να «ρίξεις» κάποιον άλλο αντί να δουλέψεις πάνω στον εαυτό σου. Η ζήλεια μάς κάνει άδικους και αντί να ζηλεύουμε, μπορούμε να θαυμάζουμε και να μαθαίνουμε από τους άλλους. Η Σάου δεν νικά με δύναμη ή βία, αλλά με το μυαλό της. Η εξυπνάδα και η επιμονή, η στρατηγική και η ψυχραιμία μπορούν να είναι πολύτιμα εργαλεία σε δύσκολες στιγμές, για αυτό τα παιδιά μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να τα βάζουν κάτω και να προσπαθούν μέχρι εκεί που μπορούν να φτάσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Κ.Α. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα να μιλάνε και να καταλαβαίνουν λέξεις, δυναμώνει η φαντασία τους, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν συναισθήματα και γίνονται πιο ευγενικά με τους άλλους ανθρώπους. Περνάνε όμορφες στιγμές με τους γονείς τους όταν διαβάζουν μαζί και όταν η ανάγνωση γίνεται μέρος της καθημερινότητας από μικρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Κ.Α. Βάζει το παιδί να σκεφτεί «τι θα έκανα εγώ;» όταν διαβάζει για έναν ήρωα που έχει ένα πρόβλημα ή κάνει μια επιλογή, μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, τις πράξεις που είναι δίκαιες ή άδικες και να σκέφτεται γιατί κάποιος φέρθηκε έτσι. Με ένα παραμύθι καλλιεργείται η λογική σκέψη, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν την πλοκή, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων των ηρώων και γεννιούνται πολλές ερωτήσεις που προκαλούν σκέψη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Κ.Α. Ναι, σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές, γιατί τα παιδιά είναι αυθεντικά, δεν προσποιούνται, αναζητούν την αλήθεια, ψάχνουν το «γιατί» πίσω από τις πράξεις, κι αν δεν τους κρατήσεις το ενδιαφέρον, δεν θα το κρύψουν. Και αυτό είναι καλό για εμάς τους συγγραφείς, γιατί σε ωθούν να γίνεις καλύτερος, πιο ειλικρινής, πιο ουσιαστικός. Αν ετοιμάζεις κάτι για παιδιά, αξίζει να το κάνεις με φροντίδα, φαντασία και σεβασμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Κ.Α. Αρχικά να γνωρίζουν το κοινό τους, για παράδειγμα, ένα βιβλίο για νήπια απαιτεί απλές λέξεις, ρυθμό και εικόνες, ενώ ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχει πιο σύνθετη πλοκή και χαρακτήρες. Η αφήγηση πρέπει να είναι κατανοητή, το ίδιο και οι διάλογοι. Να αποφεύγουν να διδάσκουν, καλύτερα να ενσωματώνουν τα μηνύματά τους μέσα από τη δράση και τις επιλογές των χαρακτήρων. Επίσης, τα παιδιά αγαπούν το φανταστικό, το μαγικό, το χιούμορ. Να μη φοβηθούν να γίνουν δημιουργικοί ή ακόμα και λίγο τρελοί! Και να μη σταματούν να διαβάζουν πολλά παιδικά βιβλία, κλασικά και σύγχρονα για να καταλάβουν τι λειτουργεί και τι όχι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2025/04/blog-post_5.html



Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη Reviewed by Dominica on Μαΐου 16, 2025 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.