Το Μεγάλο Παιχνίδι



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Πολλοί κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει μέσω της φιλοσοφίας,κι όχι μόνο,να αναλύσουν την ζωή καί το νόημά της. Αν σας έλεγα,ότι η ζωή είναι ένα μεγάλο παιχνίδι καί εμείς τα πιόνια της,τί θα λέγατε; Αν σας δινόταν η ευκαιρία να επιλέξετε να είστε τα μεγάλα αφεντικά,ή,πιόνα,ποιό από τα δύο θα επιλέγατε καί γιατί;
   Η ανερχόμενη συγγραφέας κυρία Βανέσσα Λαμπροπούλου κάνει το ντεμπούτο της στον χώρο της λογοτεχνίας με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο '' Το Μεγάλο Παιχνίδι''. Ένα μυθιστόρημα εναλλακτικό,ευφυές καί εκ διαμέτρου αντίθετο από όσα έχω διαβάσει έως σήμερα. Ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην φαντασία καί στο κοινωνικό είδος,με αποτέλεσμα ένα βιβλίο συναρπαστικό κι ενδιαφέρον από την πρώτη έως καί την τελευταία του λέξη.
   Αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,το βιβλίο καί η πένα της συγγραφέως δείχνουν να έχουν δυνατότητες εξέλιξης μελλοντικά,αφού ήδη τοποθετεί τα θεμέλια για κάτι τέτοιο. Τα στοιχεία που μου άρεσαν ήταν το άφθονο λεξιλόγιο,η αδιάκοπη ροή των γεγονότων καί η έντονη δράση καί το μυστήριο που κάλυπτε κάποιους από τους πρωταγωνιστές. Σχεδόν κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με την φράση ενός σημαίνοντος προσώπου καί μας προϊδεάζει για το τι θα διαβάσουμε.
  Η διαίρεση,επίσης,του μυθιστορήματος σε δύο μέρη λειτουργεί-κατά την άποψή μου-σαν τον διαχωρισμό που γίνεται στον τρόπο σκέψης καί δράσης του ήρωα κατά την διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας. Φαίνεται ότι είναι αρκετά επηρεασμένος από όσα συμβαίνουν γύρω του.
   Είναι αλήθεια πως η ''εισβλολή'' της τεχνολογίας στην ζωή μας,εκτός από ευεργετικά οφέλη,έχει καί πολλές αρνητικές συνέπειες,όπως είναι η εξάρτησή μας από αυτήν καί η έλλειψη της ιδιωτικότητάς μας σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Στην πραγματικότητα έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας,ή,είμαστε ακούσια υποχείρια της; Μέχρι πού επιτρέπουμε να μας επηρεάζει; Τελικά,αν θελήσουμε,θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε;
   O κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας απλός,καθημερινός άνθρωπος,όμοιος με εμάς,που στην διάρκεια της κρίσης έχασε την δουλειά του. Η απόγνωση,η περιέργεια,ή,όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε,τον οδήγησαν χωρίς να το αντιληφθεί να γίνει πιόνι μίας μεγάλης ιστορίας,που τον έφερε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα καί σκέψεις. Η εμπλοκή του σε αυτήν την περιπέτεια τον οδήγησε να σκεφτεί τι πραγματικά θέλει από την ζωή του καί ότι απαιτείται κόπος καί θυσίες για να το πετύχει. Θα καταφέρει τελικά να βγεί νικητής;
   H συγγραφέας μέσα από την ιστορία του βιβλίου της θίγει σημαντικά ζητήματα για την καθημερινή μας ζωή καί την επίδραση της τεχνολογίας,καί δη του ίντερνετ,πάνω μας. Όσο όμορφο κι αν είναι το περιτύλιγμα,δεν παύει μέσα του να κρύβονται πολλά μυστικά καί σκοτεινά πράγματα. Γι'αυτό καλό θα είναι να ξέρουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας καί να κάνουμε την τεχνολογία βοηθό μας.
   Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου,οφείλω να σας ομολογήσω ότι γεννήθηκαν πολλές σκέψεις καί ερωτήματα στον νού μου. Θα συμφωνήσω με αυτό που αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου ότι όλοι/ες αν δεν προσέξουμε,είμαστε εν δυνάμει,ένας Ιωάννης.
   Τελειώνοντας την κριτική μου,θα σας προτρέψω για πολλοστή φορά να διαβάζετε βιβλία ανερχόμενων,πολλά υποσχόμενων συγγραφέων σαν την κυρία Βανέσσα Λαμπροπούλου. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά βιβλία υπάρχουν.
                                                       Καλά σας αναγνώσματα!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

                                           Ένα μεγαλοφυές παγκόσμιο παιχνίδι
                                                           Με δύο όψεις
                                                          Χωρίς κανόνες
                                                                   και
                                    Σκοπό που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία

Ο Ιωάννης έχει πετυχημένη καριέρα, οικονομική άνεση και ευτυχισμένο γάμο. Ένα αιφνίδιο γεγονός, ανατρέπει τη ζωή του. Με μυστηριώδη τρόπο ανακαλύπτει, πως είναι Παίκτης στο Μεγάλο Παιχνίδι. Είχε δηλώσει συμμετοχή χωρίς να το γνωρίζει, μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Μετά από μια αλληλουχία γεγονότων, βρίσκεται στη δίνη μιας υπόθεσης, δίχως αρχή και τέλος. Διανύει ένα προσωπικό ταξίδι αναζήτησης και ανακάλυψης του εαυτού του. Επαναπροσδιορίζει τη ζωή του, έρχεται σε επαφή με τις πραγματικές του ανάγκες και την προσωπική του αλήθεια. Πώς επηρεάζεται το μέλλον του, η ανθρωπότητα και η εξέλιξη του Παιχνιδιού; Τι είναι το Μεγάλο Παιχνίδι; Tι πραγματικά αναζητούμε στη ζωή;

                                                       Είμαστε όλοι, ένας Ιωάννης.

Ένα φουτουριστικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα, που αναδεικνύει τον έλεγχο στη ζωή μας που έχει επιφέρει το διαδίκτυο με την τελειοποίηση των συστημάτων παρακολούθησής μας και θίγει με ευρηματική πλοκή, θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν κάθε σύγχρονο άνθρωπο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΝΕΣΣΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
 
 
 

Το Μεγάλο Παιχνίδι Το Μεγάλο Παιχνίδι Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.