Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ιωάννα Πιτσιλλή


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τελευταία συνέντευξη για τον μήνα Μάρτιο παρέα με την συγγραφέα κυρία Ιωάννα Πιτσιλλή. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο της καί τις απαντήσεις της. Η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο ''Αλά Μπρατσέτα'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                    Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Ι.Π. Μου άρεσε πάντα να διαβάζω βιβλία χωρίς να περάσει ποτέ από το μυαλό μου βέβαια πως θα ερχόταν η μέρα που θα εγώ η ίδια θα έγραφα ένα δικό μου βιβλίο.
Η συγγραφή μπήκε στη ζωή τα τελευταία τρία χρόνια, όταν ξεκίνησα ουσιαστικά να βγάζω φωτογραφίες και να τις ντύνω με λεζάντες. Οι λεζάντες μου άρχισαν να μεγαλώνουν, να γίνονται μικρές ιστορίες και στη συνέχεια έγιναν ποιήματα, έγιναν διηγήματα και αργότερα βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από την συλλογή διηγημάτων ‘’Αλά Μπρατσέτα’’ προς τους αναγνώστες;

Ι.Π. Το «Αλά Μπρατσέτα» μου αποτελείται από είκοσι ξεχωριστές ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων που ζουν γύρω μας, ανάμεσά μας. Κάποιες ιστορίες είναι αισιόδοξες και χαρούμενες και κάποιες άλλες όχι. Ο αναγνώστης του «Αλά Μπρατσέτα» θα γελάσει αλλά και θα κλάψει. Μέσα από τις ιστορίες ίσως συναντήσει άτομα που του είναι οικεία, ίσως βρει γνωστούς και φίλους ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Μηνύματα υπάρχουν σε όλα τα διηγήματα. Άλλα φανερά και άλλα καμουφλαρισμένα, αλλά υπάρχουν. Σκοπός μου είναι να πάρω τον αναγνώστη μια βόλτα σ’ άλλες ανθρώπινες ζωές, να τον προβληματίσω, να τον κάνω να δει τα πράγματα λίγο αλλιώς, να τον κάνω να καταλάβει, με την ελπίδα ότι ίσως αργότερα θα μπορέσει να γίνει κομματάκι καλύτερος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Ι.Π. Να κάνω τον εαυτό μου και τους γύρω μου καλύτερους ανθρώπους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Ι.Π. Αυτή τη στιγμή έχω συλλέξει και συνεχίζω να συλλέγω υλικό για ένα βιβλίο που θα ήθελα να γράψω και δουλεύω την ιστορία μέσα στο μυαλό μου. Δεν ξέρω αν θα μου βγει νουβέλα ή μυθιστόρημα, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Υπάρχει ακόμα και ένα θεατρικό που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τον φίλο και συνεργάτη μου Λουκά Αναγνωστόπουλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιά η πηγή έμπνευσης της συλλογής σας ‘’Αλά Μπρατσέτα’’; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να την ολοκληρώσετε; Ποιά τα συναισθήματά σας κατά την διάρκεια της συγγραφής και στην ολοκλήρωση του έργου;

Ι.Π. Το «Αλά Μπρατσέτα» όπως προαναφέραμε αποτελείται από είκοσι διαφορετικές ιστορίες. Μου πήρε περίπου δυο χρόνια για να μαζέψω τις ιστορίες μου. Να επιλέξω ποιες θα κρατούσα και ποιες όχι. Ποιες θα μπορούσα να επεξεργαστώ, να συμπληρώσω ή να αφαιρέσω μέρος τους μέχρι το αποτέλεσμα να με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη. Πηγή έμπνευσης για τα διηγήματα της συλλογής αποτελούν προσωπικά βιώματα, ιστορίες που μου αφηγήθηκαν  και μου εμπιστεύτηκαν φίλοι και γνωστοί, κάτι που άκουσα, μια εικόνα που έχω δει…Τα πάντα γύρω μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση ξέρετε. Τα συναισθήματά μου τώρα. Ανάμεικτα. Χαρά όταν μου έβγαινε η ιστορία όπως την ήθελα. Κλάμα, όταν η ίδια έμπαινα αναγκαστικά σε ρόλους που ήταν δύσκολοι. Πονούσα όπως οι ήρωες μου. Όταν ολοκληρώθηκε το βιβλίο, ένιωσα ένα τεράστιο κενό. Μου έλειπε το παίδεμα με τις ιστορίες, μου έλειπαν οι ήρωες μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε γράψει και την ποιητική συλλογή ‘’Ράβδοι πλαστελίνης’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια;

Ι.Π. Να πω αρχικά πως πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων σε μορφή eBook και την οποία μπορεί κανείς να βρει δωρεάν στην ιστοσελίδα https://tovivlio.net/
Η ποιητική συλλογή Ράβδοι ‘’Ράβδοι πλαστελίνης’’ είναι μια εναλλαγή μεταξύ χρωμάτων και σκοταδιού, λυρικότητας και δωρικότητας. Προσπαθώ μέσω της συλλογής αυτής να παρουσιάσω την πλαστικότητα της ζωής που παίρνει διάφορα σχήματα, άλλοτε με κανόνες και άλλοτε ακανόνιστα, όπως οι πλαστελίνες στα χέρια μικρών και μεγάλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα μπορούσατε να γράψετε από κοινού με κάποιον άλλον συγγραφέα ένα βιβλίο; Ναι, ή, όχι; Και γιατί;

Ι.Π. Ήδη αρθρογραφώ για την κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» με τον φίλο και συνεργάτη μου Λουκά Αναγνωστόπουλο, με τον οποίο ετοιμάζουμε και το θεατρικό όπως σας ανέφερα προηγουμένως. Παρόλο που γράφουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ, έχουμε καταφέρει να παντρέψουμε τις πένες μας και το αποτέλεσμα με βάσει τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι πολύ ικανοποιητικό. Ναι, πιστεύω πως με τον Λουκά θα μπορούσα να γράψω από κοινού ένα βιβλίο.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ι.Π. Διαβάζω ελληνική αλλά κυρίως ξένη λογοτεχνία. Αγαπώ τα μυθιστορήματα και μου αρέσουν πολύ επίσης τα παραμύθια

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τί είναι για εσάς η συγγραφή;

Ι.Π. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους ανθρώπους γύρω μου χωρίς να χρειάζεται να μιλάω. Είναι επίσης ο δικός μου τρόπος να ισορροπώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ι.Π. ‘’Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’, της Άλκης Ζέη, ‘’Τα σταφύλια της οργής’’ του John Steinbeck, ‘’Η κλέφτρα των βιβλίων’’ του Markus Zusak, ‘’Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ’’ του Fredrik Backman. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα…

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Ι.Π. Θα ήθελα να τους πω όχι μόνους στους νέους μας αλλά και σε όλους όσους αγαπούν την συγγραφή πως ο χώρος και οι συνθήκες δεν είναι ούτε εύκολες ούτε ευνοϊκές. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας κρατάει πίσω. Αντιθέτως πρέπει να μας πεισμώνει. Γράφουμε συνέχεια, διαβάζουμε πολύ και παλεύουμε για τα όνειρά μας. 

                            Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

                                  Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Ι.Π. Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή, για την πρόσκληση και για την πολύ όμορφη συνέντευξη. Καλή συνέχεια σας εύχομαι.

                                           Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                               https://dominicamat.blogspot.com/2020/03/blog-post_30.html





Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ιωάννα Πιτσιλλή Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ιωάννα Πιτσιλλή Reviewed by Dominica on Μαρτίου 31, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.