Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  O Σέρλοκ Χολμς είναι ένας από τους πιο διάσημους,διαχρονικούς,εμβληματικούς κι ευφυείς χαρακτήρες αστυνομικών μυθιστορημάτων,που όσα χρόνια κι αν περάσουν,είμαι σίγουρη ότι η προσωπικότητά του θα ελκύει το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως. Όσες ταινίες κι αν γυριστούν,καμία δεν θα δίνει αυτό που εκπέμπουν τα βιβλία του συγγραφέα κυρίου Άρθουρ Κόναν Ντόιλ,δημιουργού του επικού ήρωα,μέσα στα οποία καταγράφονται οι περιπέτειες του Χολμς.
  Λένε πως αν δεν έχεις διαβάσει έργο του Ντόιλ,δεν μπορείς να δεις όλη την μαγεία καί το μυστήριο που βγάζει προς τα έξω ο κεντρικός ήρωας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου,αντιθέτως θα πω ότι έχουν δίκιο. Έχοντας δει ταινίες που να βασίζονται στην δράση του Χολμς,ένιωσα την ανάγκη να τον δω καί να τον γνωρίσω μέσα από την ματιά του δημιουργού του. Να'μαι,λοιπόν,σήμερα εδώ να σας παρουσιάσω το βιβλίο με τίτλο ''Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας.
  Όπως,εύλογα,καταλαβαίνετε από τον τίτλο του βιβλίου,μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βρούμε καί θα διαβάσουμε συγκεντρωμένες 12 αυτοτελείς καί ολοκληρωμένες ιστορίες με τις περιπέτειες καί την δράση του αγαπημένου μας ήρωα παρέα με τον καλό του φίλο,δόκτορα Γουάτσον.
  Κοινά χαρακτηριστικά όλων των ιστοριών είναι η αμείτωτη δράση,η περιπέτεια,το σασπένς,η σφιχτοδεμένη πλοκή,η ακαταμάχητη ευστροφία του ήρωα,καθώς καί ο τρόπος με τον οποίο ''παίζει'' με την ψυχολογία καί την σκέψη των αναγνωστών,εκπλήσσοντάς τους με την τελική έκβαση της υπόθεσης.
  Η πένα του συγγραφέα είναι αφοπλιστική καί σχεδόν διαπεραστική. Βουτάει μέσα στην σκέψη των αναγνωστών. Τους στοιχειώνει καί τους προκαλεί σε ένα παιχνίδι,που μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου,ή,πιο σωστά με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού,με νικητή αυτόν/η που θα καταφέρει πρώτος/η να βρεί την λύση του μυστηρίου. Το γεμάτο λεξιλόγιο καί οι παραστατικότατες εικόνες συμβάλλουν στο βιβλίο να είναι ανάλαφρο,ευανάγνωστο,ενδιαφέρον καί ξεκούραστο. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος/α που δεν θα του αρέσει...
  Θεωρώ πως όποιος αναγνώστης επιθυμεί να μυηθεί στην μαγεία των αστυνομικών μυθιστορημάτων,μία πολύ καλή ιδέα είναι να αρχίσει με την ανάγνωση των έργων του Ντόιλ καί τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς. Όχι μόνο θα ενθουσιαστεί,αλλά θα γίνει κι από τους πιο μεγάλους οπαδούς του είδους.
  Αν είστε από τους λίγους/λίγες που δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να διαβάσετε το εν λόγω βιβλίο,σπεύσατε. Η καλύτερη παρέα τώρα που μένουμε σπίτι είναι τα βιβλία. Δεν μας ψυχαγωγούν απλά,αλλά μας βοηθούν να ''ξεφύγουμε'' έστω καί για λίγο από την καθημερινότητα.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο διάσημες υποθέσεις που έκαναν τον Σέρλοκ Χολμς τον εμβληματικότερο ήρωα της αστυνομικής λογοτεχνίας: ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω στο βικτοριανό Λονδίνο, μέσα από δώδεκα ιστορίες μυστηρίου με πρωταγωνιστές τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών Σέρλοκ Χολμς και τον αφοσιωμένο βοηθό του δόκτορα Γουάτσον.

Στο ομιχλώδες Λονδίνο και στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα της αγγλικής υπαίθρου, ο Χολμς έρχεται αντιμέτωπος με δολοφόνους, απαγωγείς, ίντριγκες και περίπλοκα μυστήρια που ακόμα και η Σκότλαντ Γιαρντ αδυνατεί να λύσει.

Από το απλούστερο στοιχείο ως το πιο σύνθετο, με ενδιάμεσους σταθμούς αδιόρατες λεπτομέρειες που μόνο ο ευφυέστατος και εμμονικός Σέρλοκ Χολμς θα μπορούσε να παρατηρήσει και να συνδέσει μεταξύ τους, ξετυλίγονται δώδεκα αστυνομικές ιστορίες όπου η κορύφωση και η λύση του μυστηρίου ακολουθεί τους πιο παράδοξους δρόμους.


«Έχω από παλιά έναν κανόνα. Όταν έχεις αποκλείσει το αδύνατο, αυτό που απομένει, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, πρέπει να είναι η αλήθεια».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ(ARTHUR CONAN DOYLE)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Adventures of Sherlock Holmes

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΤΙΝΑ ΣΑΠΚΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
  
  

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς Reviewed by Dominica on Απριλίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.