Το όπλο του Νεφεληγερέτη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου ''Το όπλο του Νεφεληγερέτη'' του συγγραφέα κυρίου Άγγελου Μπάκα. Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσω καί να σας το παρουσιάσω.
  Μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που διάβασα από την αρχή του έτους μέχρι καί σήμερα. Σίγουρα θα μείνει καιρό στην μνήμη μου. Όχι μόνο λόγω της πλοκής του αλλά καί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αποφάσισε να γράψει ο συγγραφέας πάνω στο χαρτί την ιστορία του... Σε αυτή την νέα έκδοση έχει προστεθεί ένας πρόλογος του κυρίου Γιάννη Σειραδάκη,ο οποίος δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων καί ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένα εισαγωγικό κείμενο πριν το κυρίως μέρος της ιστορίας. Οπότε,αν έχετε διαβάσει το βιβλίο στο παρελθόν,καλό θα είναι να αναζητήσετε καί την νεότερη έκδοσή του. Οι προσθήκες που έχουν γίνει του δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας.
  Αυτό το στοιχείο,που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει έναντι άλλων,είναι το γεγονός ότι η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται υπό την μορφή ενός μακροσκελούς ποιήματος,άρτιο από την αρχή έως καί το τέλος. Γραμμένο με ελεύθερο,ασυγκράτητο κι ''ακαθόριστο'' στίχο όλο το κείμενο παρομοιάζεται σαν ένα ορμητικό ποτάμι που παρασύρει τα πάντα γύρω του με την δύναμη του λόγου του. Πώς γίνεται αυτό;
  Μα βέβαια τοποθετώντας έξυπνα ο συγγραφέας τον κεντρικό ήρωα να μιλάει άλλοτε σαν επιδέξιος ρήτορας κι άλλοτε σαν κάποιος μεγάλος φιλόσοφος εκείνης της εποχής. Η ευγλωττία του,η σωστή χρήση της γλώσσας σε συνδυασμό με τα απαραίτητα επιχειρήματα καί ο εσκεμμένος στόμφος σε συγκεκριμένα σημεία του λόγου βοηθούν ώστε οι αναγνώστες καί οι λοιποί ήρωες της ιστορίας να μαγευτούν καί να υιοθετήσουν καί να ασπαστούν τα λεγόμενα του πρωταγωνιστή. Είναι από εκείνα τα κείμενα που τα χαρακτηρίζει η δράση,η αγωνία,οι απανωτές ανατροπές καί ένα ιδιόμορφο τέλος. Εγώ το διάβασα με μία ανάσα καί δεν αντιλήφθηκα πότε έφτασα στο τέλος.
  Για περισσότες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο καί για αποφυγή περιττών επαναλήψεων από μεριάς μου,σας παραθέτω την περιγραφή που κοσμεί το οπισθόφυλλο του. ''Ο Άγγελος Μπάκας δένει την αρχή του μίτου της φαντασίας του στο περίφημο δείγμα προχωρημένης τεχνολογίας της αρχαιότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που κρατούσε για αιώνες στην αγκαλιά της η θάλασσα, ώσπου ανασύρθηκε το 1900 κοντά στα Αντικύθηρα. Κατόπιν, κλώθει μια ποιητική αφήγηση που εντάσσεται με φυσικότητα στο επικό πνεύμα της Οδύσσειας. Βρισκόμαστε σε ένα καράβι μεσοπέλαγα, όπου συναντιούνται έμπειροι ναύτες, ένας κερδοσκόπος καπετάνιος, ένας μυστηριώδης ξένος και ένας πολυμήχανος ήρωας. Ακόμη και οι θεοί είναι παρόντες: ελέγχουν τον καιρό και επικοινωνούν με τους θνητούς μέσω αντικειμένων, σημείων και ονείρων – ή έτσι θέλουν οι άνθρωποι να παρουσιάζουν τα πράγματα, αναλόγως με τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Ο Λόγος, ωστόσο, ίσως να είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής. Ο ιδιάζων στίχος κρατά ένα ρυθμό που αναπαράγει την αίσθηση του κυματισμού και της κωπηλασίας. Ρητορικά επιχειρήματα επιφέρουν απότομες ανατροπές της πλοκής. Τέλος, τα φτερά του μύθου μας μεταφέρουν από την χαμένη Ατλαντίδα στην κορυφή του Ολύμπου, για να μας καταποντίσουν μέσα στο μάτι του κυκλώνα.''-Αικατερίνη Λεύκα,Διδάκτωρ φιλοσοφίας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Λιέγης,συγγραφέας
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΚΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
 
 
  
Το όπλο του Νεφεληγερέτη Το όπλο του Νεφεληγερέτη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.