Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Μιχάλη Κατσιμπάρδη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Έχω την χαρά σήμερα να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα κύριο Μιχάλη Κατσιμπάρδη,τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Πρόσφατα είχα διαβάσει καί ξεχωρίσει το βιβλίο του ''Στα μούτρα σου!'' καί λίαν συντόμως θα ξεκινήσω καί το ''ΔΥΟ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ''. Κυκλοφορούν από την Άνεμος Εκδοτική καί μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ



                                                 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε σπουδάσει φιλολογία. Πόσο σας βοήθησε στην ενασχόλησή σας με την συγγραφή;

M.K. Μόνο στον βαθμό ότι ως φιλόλογος χειρίζομαι επαρκώς τη γλώσσα, στοιχείο κατά τη γνώμη μου χρήσιμο για να καταπιαστεί κάποιος με τη συγγραφή. 

EΡΩΤΗΣΗ 2: Χάρη στις σπουδές σας, ήρθατε σε επαφή με εξαιρετικά κείμενα αρχαίων και νεότερων συγγραφέων/ποιητών. Υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζετε και πιθανώς να σας έχει επηρεάσει (με την θετική έννοια πάντα);

M.K. Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις εύκολα κάποιον από τα σπουδαία αρχαιοελληνικά πνεύματα. Αν το επιχειρούσα θα κατέληγα στον Αριστοτέλη για την πολιτική του σκέψη και τον Πλάτωνα για τις φιλοσοφικές του ιδέες. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραμελήσω την αφηγηματική δεινότητα ενός Θουκυδίδη ή να αγνοήσω τη νεωτερικότητα ενός Καβάφη, από τους σύγχρονους, γιατί ο Αλεξανδρινός είναι πάντα σύγχρονος και επίκαιρος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Το μυθιστόρημα σας με τίτλο ''Στα μούτρα σου'' έχει κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και μιλάει για μία δύσκολη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αναγνώστες θα αγαπήσουν το βιβλίο και θα ταυτιστούν ως ένα βαθμό με τους ήρωες;

M.K. Σε κάθε βιβλίο υπάρχουν πολλές παράμετροι με τις οποίες το προσεγγίζουν οι αναγνώστες. Το κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο του μυθιστορήματός μου, μιας σκοτεινής και ανελεύθερης περιόδου, ασφαλώς και επηρεάζει τη δράση των ηρώων. Ωστόσο, θεωρώ ότι οι μεσήλικες αναγνώστες το διαβάζουν κυρίως με νοσταλγική διάθεση για μια εποχή άδολη αλλά και δύσκολη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα υπόλοιπα βιβλία σας;

M.K. Η πρώτη μου απόπειρα λογοτεχνικής συγγραφής αφορούσε την εξιστόρηση πραγματικών και δραματικών γεγονότων. Έχει τον τίτλο «Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι» και αναφέρεται στην περιπέτεια του εφήβου πατέρα μου, όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς στην περίοδο της κατοχής και οδηγήθηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο στη Γερμανία. Πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο με έντονα στοιχεία ερμηνευτικής προσέγγισης, πάντα στηριγμένα στην ιστορική αλήθεια.



ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θα μπορούσατε να γράψετε ένα βιβλίο από κοινού με κάποιον άλλον συγγραφέα;

M.K. Έχουν γίνει διάφορες τέτοιες απόπειρες συν-συγγραφής. Από το «Μυθιστόρημα των τεσσάρων» (το παλιό και το  remake), χωρίς όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέχρι και κάποια μεμονωμένα σύγχρονα δείγματα. Θεωρώ ότι η συγγραφή είναι μια πολύ μοναχική απασχόληση και υπό το πρίσμα αυτό μάλλον δεν θα μπορούσα να μοιραστώ με κάποιον άλλον τη συγγραφή ενός βιβλίου. Ποτέ δεν ξέρεις όμως…

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Την υπόθεση του βιβλίου σας την είχατε καιρό στον νου σας, ή, γεννήθηκε ξαφνικά μία μέρα; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του βιβλίου;

M.K. Ενώ η σκέψη για το πρώτο μου βιβλίο καλλιεργήθηκε και επώασε μέσα στο μυαλό μου για μεγάλο διάστημα, το «Στα μούτρα σου», που ήταν σχεδόν στο σύνολό του προϊόν μυθοπλασίας, ήταν δημιούργημα ξαφνικής έμπνευσης και ως τέτοιο γράφτηκε σε σύντομο διάστημα, σε έξι περίπου μήνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου; Πώς έγινε η επιλογή τους;

M.K. Ο Νικόλας Τελλίδης, που είναι ο υπέροχος δημιουργός των εξωφύλλων του «Ανέμου», αναζητούσε μια φρέσκια παιδική φατσούλα που θα ταυτιζόταν απόλυτα με τον μικρό ήρωα του βιβλίου. Θα έπρεπε να ήταν ένα πρόσωπο καθαρό, λίγο πειραχτήρι, λίγο πονηρούλικο αλλά συνάμα ευαίσθητο και τρυφερό. Ενθουσιαστήκαμε κι οι δυο από την επιλογή αυτή γιατί ήταν η μορφή που είχα πλάσει στο μυαλό μου για τον μικρό Γιωργή. Η σύλληψη της ιδέας του βιβλίου ξεκίνησε από τον τίτλο. Είναι μια αποστροφή του λόγου σε μια παιδική διένεξη εκείνης της εποχής. Αποκτά όμως συμβολικό χαρακτήρα μια και ενσταλάζει την αντίδραση στην πολιτική ανελευθερία, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και την υποκρισία που χαρακτήριζε το καθεστώς και το εκπαιδευτικό σύστημα εκείνων των χρόνων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι, υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

M.K. Το επόμενο βιβλίο μου είναι σχεδόν όλο ως ιδέα μέσα στο κεφάλι μου. Αναζητώ τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο για να ζωντανέψω την ιδέα αυτή στο χαρτί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πώς επιλέξατε η εξιστόρηση των γεγονότων, στο βιβλίο σας ''Στα μούτρα σου'', να γίνει από ένα μικρό αγόρι και εν συνεχεία όταν, πλέον, είχε ενηλικιωθεί;

M.K. Ένα μυθιστόρημα το καθορίζει εν πολλοίς το τέλος του. Ενώ η ιστορία του βιβλίου μου εξελίσσεται σε μια χρονιά (1971) επιθυμούσα το τέλος του να παραπέμψει στο μακρινό μέλλον, τότε που οι ήρωες θα είχαν χάσει την αθωότητα και τα άλλοθι που τους προσέφερε η παιδική ηλικία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Στην κριτική μου για το βιβλίο σας,''Στα μούτρα σου'', έθεσα το ερώτημα κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο να αποτυπωθεί μία ολόκληρη εποχή στις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Εσάς τι μπορεί να σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

M.K. Είναι σημαντικό ότι έζησα ως παιδί εκείνα τα χρόνια κι επομένως τα παιδικά βιώματά μου διασφάλιζαν την αποτύπωση του κλίματος της εποχής. Κάθε βιβλίο έχει τις δικές του οπτικές με τις οποίες προσεγγίζει το πλαίσιο δράσης του. Επομένως, οι «βουτιές» στο κοινωνικό γίγνεσθαι εκείνης της δύσκολης περιόδου αποτυπώνουν μέσα από τον μύθο τις αγωνίες, τους φόβους, τις μικροχαρές και το χιούμορ των καθημερινών ηρώων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Ποιό μήνυμα επιθυμείτε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσω του βιβλίου σας; 

M.K. Κανένα συνειδητό μήνυμα δεν επιδιώκω να περάσω. Το μόνο ίσως που θα επιθυμούσα είναι να μοιραστώ με τους αναγνώστες τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο χειρίζομαι τη νοσταλγία μιας μακρινής και ενδιαφέρουσας εποχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Γιατί οφείλουμε να διαβάζουμε βιβλία;

M.K. Για ν’ ανοίξουμε κλειστά παράθυρα, γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να δραπετεύσουμε από την ιδιώτευση του μυαλού και της ψυχής μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Ποιά συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Μ.Κ. Να γράψουν πρώτα απ’ όλα για να υπακούσουν σε μια εσωτερική ανάγκη. Για πολλούς η συγγραφή λειτουργεί σαν βάλσαμο ψυχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Μ.Κ. Πολλά και διαφορετικά ανά εποχή. Αυτόν τον καιρό ακουμπάω πάνω στον υπέροχο και διαχρονικό Γουίλιαμ Φώκνερ και το αριστουργηματικό του «Καθώς ψυχορραγώ», το οποίο σημειωτέον έγραψε μέσα σε 6 εβδομάδες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 

                                          Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
                           Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                            Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Στα μούτρα σου!:

                          https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_23.html

               Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: ''Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι'':

                           https://dominicamat.blogspot.com/2020/03/blog-post_97.html

   















Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Μιχάλη Κατσιμπάρδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Μιχάλη Κατσιμπάρδη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.