ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Αναγνώσεων συνέχεια με μία πολύ ωραία συλλογή διηγημάτων από την συγγραφέα κυρία Βασιλική Χρυσοστομίδου,που τιτλοφορείται ''Σπασμένα τσιγάρα'' καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Καί για πολλοστή φορά θα βρεθώ στην θέση να διερωτώμαι πως γίνεται να υπάρχουν τόσα καλά βιβλία καί να μην τα γνωρίζουμε,επειδή ''χάνονται'' μέσα στον μεγάλο όγκο βιβλίων που εκδίδονται. Η χαρά μου,συνεπώς,απερίγραπτη όταν ανακαλύπτω τέτοιους θησαυρούς. Γιατί για έναν θησαυρό πρόκειται,που χάρη στην απλότητα του,ξεχειλίζει από σκέψεις καί συναισθήματα. 
  Ξέρετε,δεν χρειάζονται βαρύγδουπες εκφράσεις,πιο εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο,περιττές φιοριτούρες καί χρήση βερμπαλισμών για να έχουμε ένα ουσιαστικά κι όχι επιφανειακά καλό καί άρτιο βιβλίο. Πρέπει ο εκάστοτε συγγραφέας να καταθέτει την ψυχή του πάνω στο χαρτί καί να την εκθέτει,απογυμνωμένη από στολίδια,μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Τότε το αναγνωστικό κοινό,όχι μόνο θα λάβει τα μηνύματα που θέλει να του μεταδώσει ο/η συγγραφέας,μα θα ταυτιστεί μαζί του/της καί θα αναπτύξει τα ίδια συναισθήματα.
  Η συγγραφέας κυρία Βασιλική Χρυσοστομίδου βασίζεται στον οικείο,καθημερινό λόγο καί μας δίνει ένα μεστό καί καλογραμμένο βιβλίο,που για μένα δεν φέρει κανένα ψεγάδι. Κάνει χρήση λιτού λεξιλογίου,ρεαλιστικών διαλόγων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ιστοριών καί περιγραφικών εικόνων που βοηθούν τα κείμενα να εκπέμπουν μία ζωντάνια. Εμμένει στην άριστη σκιαγράφηση καί αληφοθάνεια των χαρακτήρων των ηρώων της,καθιστώντας τους/τες απτούς/ες από τους αναγνώστες. Διαβάζοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες ζωής,είναι δεδομένο πως θα νιώσετε πως αντικρίζετε το δικό σας είδωλο στον καθρέπτη. Μόνο μία συμβουλή. Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας αλλού. Μείνετε εκεί μέχρι τέλους. 
   Αφήστε τους εαυτούς σας ελεύθερους να νιώσουν όλα τα συναισθήματα. Από την μητρική αγάπη καί το σταδιακό δέσιμο ανάμεσα σε μία νέα μητέρα με το μωρό της,την επιθυμία να ξεφύγετε από τα προβλήματα της καθημερινότητας,την ανάγκη για επιβίωση,την αξία της αληθινής φιλίας έως την προδοσία καί την απογοήτευση. Απαλλαχθείτε από τα απωθημένα που σας κρατούν αιχμαλώτους με βαριές αλυσίδες στα πόδια. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν τα δικά τους όνειρα καί μην τα καταπιέζετε. Πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους καί να πετάξουν ελεύθερα. Αναζητήστε την πίστη. Καί τέλος,αγωνιστείτε για το δικαίωμα σας στο να ανήκετε κάπου. Να μπορείτε να λέτε πως αυτή είναι η πατρίδα σας.
   Αν καί μικρό σχετικά σε όγκο το βιβλίο,είναι μεγάλο από άποψη μηνυμάτων καί συναισθημάτων. Καί ναι,δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ιστορία παραπάνω από τις άλλες. Μου άρεσαν όλες εξίσου καί θα μείνουν για αρκετό διάστημα φρέσκες στην μνήμη καί την καρδιά μου. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.
                                                                Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                        ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας σωρός σπασμένα τσιγάρα, ένα σχισμένο εισιτήριο, ένα ανοιγμένο κεφάλι, μια πριονισμένη εικόνα, πολλά κομματάκια μουλιασμένο χαρτί, ένα ζευγάρι πιτσιλισμένα γυαλιά μυωπίας, ένα κράνος που κατρακυλάει, ένα κιλό σκορπισμένα φιστίκια Αιγίνης, μια αγχόνη από καλσόν, ένα ματωμένο άσπρο πουκάμισο. Δέκα ιστορίες για θραύσματα και θαύματα, για μυστικά ανομολόγητα, για αποκαλύψεις και εξομολογήσεις. Άνθρωποι που ταλανίζονται στις περιπέτειες των διαψεύσεων και των ματαιώσεών τους, που χάνονται ή σώζονται περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της οδύνης.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ


ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ Reviewed by Dominica on Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.