Η τελευταία νύχτα της Αδέρας

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ο τρόμος καί ο σεβασμός προς καθετί άγνωστο,ανεξήγητο κι ανώτερο είναι συνδεδεμένες έννοιες με την ανθρώπινη φύση. Ίσως με αυτόν τον τρόπο,να νιώθουμε ''ασφάλεια'' πως κάτι μας προστατεύει καί να μπορούμε,παράλληλα,να επεξηγούμε πράγματα καί καταστάσεις για τα οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε καί να προσεγγίσουμε με τις όποιες γνώσεις έχουμε. Από την αρχαιότητα,κιόλας,ό,τι δεν εξηγούνταν με τις δεδομένες γνώσεις,αυτόματα το θεοποιούσαν καί το ταύτιζαν με κάποια απόκοσμη δύναμη. Μην ξεχνάτε,άλλωστε,την λαϊκή ρήση πως ''Ο φόβος φυλά τα έρμα''.
  Μετά από περίπου ένα μήνα,επιτέλους,έπιασα στα χέρια μου ένα δυνατό θρίλερ που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί θα μείνει αρκετό καιρό νωπό στην σκέψη μου. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Μιχάλη Δαγκλή,με τίτλο ''Η τελευταία νύχτα της Αδέρας'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή του συγγραφέα καί δηλώνω γοητευμένη.
   Όπως,ήδη,προείπα στον πρόλογό μου,οι άνθρωποι,στην πλειοψηφία τους,ανέκαθεν είχαν την ανάγκη να πιστεύουν στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης από αυτούς δύναμη που θα τους ευλογούσε όταν έπρατταν ορθώς καί θα τους υποσχόταν μία καλύτερη ζωή καί την ίδια στιγμή,θα τους επέβαλλε σκληρές τιμωρίες σε περίπτωση που παρέκκλιναν από τον δρόμο/στόχο τους. Άβυσσος,θα μου πείτε,η ανθρώπινη ψυχή καί πολλοί επιτήδειοι καί καιροσκόποι εκμεταλλεύονται την αφέλεια,την ανάγκη καί τον πόνο πολλών ανθρώπων εκεί εξώ. Δημιουργούν δικές τους αιρέσεις καί θρησκευτικά,ή μη,δόγματα με σκοπό να τους προσελκύσουν προς ίδιον συμφέρον. Τους τάζουν ό,τι ξέρουν πως επιθυμούν βαθειά καί δεν μπορούν να το έχουν για πολλούς καί διάφορους λόγους. Δεν μπορώ να αποδεχθώ τόσο το θράσος των μεν,όσο καί την αφέλεια των δε. Η απελπισία,άραγε,επηρεάζει την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη;
  Ο συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία,από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου,καταφέρνει καί στήνει ένα σκηνικό που το χαρακτηρίζει το μυστήριο καί το καλύπτει ένα ομιχλώδες τοπίο. Αυτό καί μόνο αρκεί να μας μεταδώσει ρίγη ανατριχίλας σε όλο μας το κορμί. Οι περιγραφές είναι ανατριχιαστικές καί θυμίζουν τους διαχρονικούς,παλαιούς θρύλους που συνοδεύουν πολλά επαρχιακά μέρη της χώρας. Λίγο το σκοτάδι,λίγο οι άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω του χειμώνα,αρκούν για να μπούμε απευθείας στην διάθεση που επιθυμεί ο συγγραφέας καί να κρατήσει αμείωτη την προσοχή καί το ενδιαφέρον μας.
   Ο λόγος του συγγραφέα είναι καθηλωτικός,αδιάκοπος καί σαγηνευτικός,μπορώ να πώ. Δεν χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα,απλά καί μόνο για να εντυπωσιάσει,ή,να καλύψει πιθανές αστοχίες. Το κείμενο είναι άρτιο καί μεστό,απαλλαγμένο από περιττές καί κουραστικές επαναλήψεις. Οι σελίδες τρέχουν σαν νερό στα χέρια των αναγνωστών,αφού οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες καί καταιγιστικές εξαιτίας των συνεχών ανατροπών καί αποκαλύψεων. Το λεξιλόγιο,άφθονο καί οικείο,συνδυάζεται άψογα με τους ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες,καθιστώντας το βιβλίο ευανάγνωστο καί πολύ καλογραμμένο. Διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ένα βιβλίο που λαμβάνει επάξια τον όρο ''page turner''.
   Μην έχοντας διαβάσει προηγούμενα έργα του συγγραφέα,δεν μπορώ να τα συγκρίνω καί να δώ,αν υπάρχει εξέλιξη στην γραφή του,ή όχι. Το μόνο σίγουρο για μένα,είναι πως κερδίζει το στοίχημα καί θέτει ψηλά τον πήχη για το μέλλον,καθώς καί τις προσδοκίες του αναγνωστικού κοινού. Είναι ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας βιβλίων θρίλερ. Αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε το παρόν βιβλίο. Ακόμη κι αν δεν επιλέγετε αυτήν την κατηγορία βιβλίων,δώστε του μία ευκαιρία. Ποιός ξέρει; Μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Σίμος Σουλιώτης, είναι ένας άντρας ποτισμένος με κυνισμό, που στα 35 του χρόνια ξοδεύει τη ζωή του σε αλκοόλ και τσιγάρα στα σκοτεινά μπαρ της Αθήνας, ενώ – περιστασιακά – εργάζεται στο γραφείο ερευνών ενός παλαίμαχου ιδιωτικού ντετέκτιβ. Η ζωή του θα ανατραπεί και θα απειληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν θα βρεθεί, στην καρδιά του χειμώνα, αποκλεισμένος στην Αδέρα, ένα ορεινό χωριό, κάπου στην ανατολική Πελοπόννησο, για την – φαινομενικά εύκολη –  υπόθεση εξαφάνισης μιας έφηβης κοπέλας. Τίποτα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται… Κι όσο οι κάτοικοί της δείχνουν φιλικοί στο πρόσωπό του, τόσο περισσότερο κρύβουν ένα θανατερό κι επικίνδυνο μυστικό που θα οδηγήσουν τον Σίμο σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό θέτοντας τη ζωή του – και όχι μόνο – σε κίνδυνο. Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τους εσωτερικούς του δαίμονες και τα βαθιά του σκοτάδια όσο οι μνήμες του παρελθόντος ξυπνάνε σε κάθε του βήμα, ανακαλύπτει ότι τα σκοτάδια και οι δαίμονες στην Αδέρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, απειλητικά και πέρα από κάθε λογική… Κι όσο το χιόνι πέφτει βαρύ πάνω από το μυστηριώδες χωριό, τόσο ο Σίμος εγκλωβίζεται σε αυτό και τους παράξενους κατοίκους του, μην μπορώντας να διαφύγει με κανέναν τρόπο, βυθιζόμενος όλο και περισσότερο στα δίχτυα μιας ανατριχιαστικής υπόθεσης που θα τον φέρει σε αδιέξοδο. Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που κόβει την ανάσα…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

 
   
   

Η τελευταία νύχτα της Αδέρας Η τελευταία νύχτα της Αδέρας Reviewed by Dominica on Αυγούστου 08, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.