Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ένα από τα ''προσόντα'' που με γοητεύουν πάνω σε έναν άνθρωπο είναι η ευφυϊα. Ειδικά σε συνδυασμό με το σπιρτόζικο χιούμορ,δεν σας το κρύβω πως με σαγηνεύουν καί δρούν σαν ένα άλλο δέλεαρ στο να συμπαθήσω,ή όχι,έναν άνθρωπο. Θεωρώ πως πολλοί/ες,εκεί έξω,θα συμφωνήσετε μαζί μου. Από τέτοιους ανθρώπους θα ήθελα,κατά κόρον,να περιστοιχιζόμουν καί όχι από εκείνους που τους χαρακτηρίζει η έλλειψη χιούμορ... Εύλογα,θα αναρωτιέστε γιατί σας τα λέω όλα αυτά,ενώ,πρόκειται να σας μιλήσω για ένα βιβλίο. Θα σας εξηγήσω αμέσως. 
  Έχω αποκτήσει μία νέα συνήθεια ξεκινώντας την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αν καί μέχρι πρίν από λίγο καιρό,επέλεγα να ανοίγω το βιβλίο στην σελίδα όπου άρχιζε η εξιστόρηση της ιστορίας καί να αποφεύγω τυχόν ευχαριστίες,ή,προλόγους,τώρα τελευταία,ξεκινάω να διαβάζω καί το βιογραφικό του εκάστοτε συγγραφέα. Με αυτόν τον τρόπο,έχω την αίσθηση πως μπορώ να προσεγγίσω ευκολότερα το κείμενο καί να ''αφουγκραστώ'' το νόημα/μήνυμα που επιθυμεί να μας μεταλαμπαδεύσει ο/η συγγραφέας. 
   Διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα κυρίου Λουκά Καρνέση,που εμπεριέχεται στο βιβλίο του '' Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο'',το οποίο καί θα σας παρουσιάσω σήμερα,μου ''έβγαλε'' όλα όσα σας προείπα στον πρόλογό μου. Δεν θα ήταν υπερβολή,εκ μέρους μου,να πώ ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό καί με έκανε να περιμένω κάτι ανάλογο από το βιβλίο του. Για μένα ο αυτοσαρκασμός είναι δείγμα ότι ο άνθρωπος αυτός τα έχει ''βρεί'' με τον εαυτό του καί δεν πάσχει από έλλειψη αυτοεκτίμησης...
   Το βιβλίο '' Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο'' είναι ένα εναλλακτικό ''ψυχολογικό θρίλερ'' που διαφέρει πολύ από όσα βιβλία του είδους έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Αυτό που το καθιστά τόσο διαφορετικό είναι το γεγονός πως ο συγγραφέας δεν ''παίζει'' με το μυαλό των αναγνωστών αλλά με εκείνο των ηρώων του,οι οποίοι τυγχάνουν να είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας καί ο άλλος ένας απλός άνθρωπος,όμοιος με εμάς. Το πως καί γιατί αυτοί οι δύο θα ''συναντηθούν'' καί θα επηρεάσουν ο ένας τον άλλον δεν έχω σκοπό να σας το αποκαλύψω. Πάντως,θα σας συνιστούσα να το σκεφτείτε πολλές φορές,αν θα θέλατε,εντέλει,να γίνεται ''έρμαιο'' στα χέρια ενός συγγραφέα καί να σας κάνει ήρωες/ηρωϊδες σε κάποιο έργο του...
   Δεν πιστεύω πως υπάρχει βιβλιόφιλος/η,που έστω καί σε ένα βιβλίο,δεν θα ήθελε να παρέμβει καί να αλλάξει πράγματα που τον/την ενοχλούσαν,να δώσει συμβουλές στους ήρωες,ακόμη καί να τους προστατέψει από εχθρούς καί κινδύνους που καραδοκούν κρυμμένοι στο σκοτάδι. Αν σας δινόταν αυτή η δυνατότητα,πώς θα αντιδρούσατε; Εγώ θα ήμουν κατενθουσιασμένη!
   Ο λόγος του συγγραφέα είναι ομαλός,χωρίς βαρετές επαναλήψεις,ή,χρήση πομποδών λέξεων καί φράσεων. Είναι οικείος καί καθημερινός όπως καί οι ήρωες της ιστορίας. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί κατανοητό. Βρήκα,επίσης,πολύ όμορφη την σκιαφράφηση των χαρακτήρων τους. Το μόνο στοιχείο που ίσως να άλλαζα,θα ήταν να προσθέσω κάποιες επιπλέον πληροφορίες σε ελάχιστα σημεία του κειμένου,χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε ένα λιγότερο καλό βιβλίο.
   Εν κατακλείδι,θα σας έλεγα ότι η ιστορία του περνάει διάφορα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες με έναν πιο ανάλαφρο,πιθανώς καί καυστικό τόνο. Το βιβλίο,αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι ευανάγνωστο καί ξεκούραστο για τους αναγνώστες. Μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς.
   Για περισσότερες πληροφορίες,διαβάστε εδώ την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Ένα εξωστρεφές και ευφυές ψυχολογικό θρίλερ είναι το πρώτο βιβλίο του Λουκά Καρνέση, με τίτλο «Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρωταγωνιστής ο Στάθης Καραλής, ένας μορφωμένο και επαγγελματικά επιτυχημένος άνθρωπος, με καλή οικογενειακή ζωή, που περνάει αλώβητος την περίοδο της κρίσης. Ξαφνικά, η ζωή του κλονίζεται. Ο ψυχικός του κόσμος καταρρέει. Ο Στάθης ανακαλύπτει έντρομος ότι η ζωή του καθορίζεται από τη βούληση ενός συγγραφέα, του Βασίλη Αντωνίου, ο οποίος τον έχει τοποθετήσει στη θέση του πρωταγωνιστή του νέου του βιβλίου και προσπαθεί να τον «τσαλακώσει», γιατί αυτό ζητάνε οι αναγνώστες που διψούν για αίμα και δάκρυα. Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο ενός δωματίου ξενοδοχείου στην Βαρκελώνη προκαλεί σοκ στον Στάθη: Τώρα κινδυνεύει να χάσει και τη γυναίκα του. Αποφασίζει να αναλάβει δράση. Θα καταφέρει ο Στάθης να βγει από τον κυκεώνα; Θα υποκύπτει ο συγγραφέας μέχρι τέλους τη βούληση των αναγνωστών ή θα υπερισχύσει η δική του, ελεύθερη βούληση;''.
                                                                   Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΝΕΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
   
   
   
   
Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο  Ένα πακέτο τσιγάρα στο κομοδίνο Reviewed by Dominica on Αυγούστου 09, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.