To ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Δεν σας παρουσιάζω συχνά,μέσω του blog μου,βιβλία που να προορίζονται για εφήβους. Είναι μεγάλη μου χαρά,όταν φτάνει στα χέρια μου ένα αξιόλογο βιβλίο που να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σήμερα,λοιπόν,σας έχω μία εξαιρετική βιβλιοπρόταση. Ο λόγος για το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη,με τίτλο ''To ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη καί μου άφησε τις κάλλιστες των εντυπώσεων.
  Πολλές οικογένειες στην χώρα μας,εξαιτίας της δεινής κατάστασης που προέκυψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση,αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας καί τις δουλειές τους καί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση μίας νέας πιο επικερδούς εργασίας που θα τους οφελούσε περισσότερο καί θα έπαυαν να στερούνται πολλά από τα βασικά για την διαβίωσή τους. 
  Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνων των παιδιών καί εφήβων που έπρεπε να ακολουθήσουν τους γονείς τους,με αποτέλεσμα,όχι μόνο να αλλάξουν σχολείο καί παραστάσεις,μα καί να αποκοπούν από τους φίλους/φίλες τους. Θεωρώ ότι αυτό θα τους ''κόστισε'' περισσότερο. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο φαντάζει για εμάς τους ενήλικες να αλλάξουμε συνήθειες καί δεδομένα καί μπείτε στην θέση αυτών των παιδιών καί αφουγκραστείτε τις σκέψεις τους. Ο αποχωρισμός ποτέ δεν θα είναι εύκολος. Ειδικά,σε μία τόσο ευάλωτη ηλικία.
   Η συγγραφέας,με περισσή στοργή καί φροντίδα,αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ιστορία άκρως ρεαλιστική,περιπετειώδη καί ενδιαφέρουσα για τους εφήβους. Πολλοί καί πολλές θα ταυτιστούν με την πρωταγωνίστρια. Θα νιώσουν τα ίδια συναισθήματα με εκείνη καί θα αντιληφθούν πως όλα γίνονται για έναν λόγο. Οι αλλαγές δεν είναι πάντα για κακό. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί καί πιο ανοιχτόμυαλοι. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ,που δύσκολα θα χάσουν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αφήστε που σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο εύκολη η προσαρμογή στο νέο χώρο καί η δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων.
   Στα υπέρ του βιβλίου συγκαταλέγονται ο γρήγορος,οικείος λόγος,προσαρμοσμένος απόλυτα στο κοινό στο οποίο απευθύνεται,το άφθονο λεξιλόγιο καί η ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση του χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας. Νόμιζα ότι το βιβλίο ήταν πράγματι γραμμένο από εκείνη. Αναδεικνύονται όλες οι μύχιες σκέψεις καί ο ψυχισμός της. Τέλος,οι περιγραφικές εικόνες δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας στο κείμενο.
  Αν αναζητάτε καλά καί ποιοτικά βιβλία που να απευθύνονται σε εφήβους,σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Η ανάγνωσή του θα ανταμείψει τους νεαρούς μας βιβλιόφιλους. 
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το ΠΑ – ΡΕ – Α – ΚΙ : Τι σημαίνει άραγε; Είναι κινέζικο ή ελληνικό; Θα το μάθεις αν ακολουθήσεις τη ζωή της δεκατετράχρονης ηρωίδας του, που αναγκάζεται να φύγει από την Αθήνα για να εγκατασταθεί στο μακρινό Πεκίνο. Του κοριτσιού που φοβάται τους δράκους και η άρνησή της να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή την κάνει να τους βλέπει παντού γύρω της, έτοιμους να την καταπιούν. Της Άννιας που, παρασυρμένη από μια ψεύτικη, επιπόλαιη σχέση, θα μπλεχτεί σε μια επικίνδυνη, απίστευτη περιπέτεια. Θα κινδυνέψει, θα προδοθεί, μα θα ξυπνήσει. Θα κάνει έναν πολύτιμο φίλο και ένα καινούριο ξεκίνημα. Εκεί στη μυστηριώδη, αχανή Κίνα, που την προκαλεί να τη γνωρίσει, να την καταλάβει και γιατί όχι να την αγαπήσει σαν δεύτερη πατρίδα της.
  
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΤΖΙΩΤΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 14+



To ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ To ΠΑ-ΡΕ-Α-ΚΙ Reviewed by Dominica on Αυγούστου 09, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.