Οι Νεράιδες του Καταρράκτη & Το Βουνό του Δράκου - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 5ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πέμπτη μέρα του αφιερώματος στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία καί πλέον μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωσή του. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς αφορά το παδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Όλγας Χαιροπούλου,με τίτλο ''Οι Νεράιδες του Καταρράκτη & Το Βουνό του Δράκου''. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη καί είναι ιδανικό για παιδιά δημοτικού.

   Ξέρω ότι είστε πολλοί οι γονείς που είτε εξαιτίας έλλειψης χώρου,είτε λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας επιλέγετε να αγοράσετε βιβλία για τα παιδιά σας που περιέχουν παραπάνω από ένα παραμύθια. Γι'αυτό θεωρώ πως το παρόν βιβλίο αποτελεί μία πολύ καλή λύση,αφού μέσα στις σελίδες του περιέχονται δύο ευχάριστες καί πολύ διδακτικές ιστορίες για τα μικρά παιδιά.

  Η συγγραφέας με απλό καί γλυκό λόγο εξιστορεί δύο πολύ όμορφες καί ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αυτάκια των μικρών παιδιών. Χρησιμοποιεί πλούσιο,καθημερινό λεξιλόγιο καί μεγάλη γραμματοσειρά η οποία δεν θα κουράσει καθόλου τους μικρούς μας βιβλιόφιλους,αν εκφράσουν την επιθυμία να το διαβάσουν μόνοι τους το βιβλίο.

''Οι Νεράιδες του Καταρράκτη

Ο Νίκος, η μικρή Ανθούλα και η παρέα τους ήθελαν απλώς να κολυμπήσουν στα νερά του καταρράκτη. Όταν, όμως, η Ανθούλα εξαφανίζεται στα θολά νερά της γκιόλας πρέπει όλοι μαζί να ψάξουν να τη βρουν. Μήπως τελικά οι ιστορίες των γεροντότερων για τη μυστηριώδη σπηλιά και τις νεράιδες βγουν αληθινές;

Το Βουνό του Δράκου

Ένας καλόκαρδος Δράκος, πολύ γέρος και κουρασμένος πια, αποφασίζει να μοιράζει τους θησαυρούς του στα παιδιά του χωριού. Με κάποιο αντάλλαγμα όμως! Πώς θα μπορέσει να το κάνει χωρίς να τον καταλάβουν οι μεγάλοι; Τα παιδιά μπορούν άραγε να ξεχάσουν τις φοβερές ιστορίες που έχουν ακούσει για το Δράκο και να μπουν χωρίς φόβο στη σπηλιά του;''

   Καί οι δύο ιστορίες περνούν σημαντικά μηνύματα. Η πρώτη ιστορία διδάσκει την γοητεία της λαϊκής μας παράδοσης σχετικά με τα ξωτικά καί τις νεράιδες που κατοικούσαν σε σπηλιές καί σε λίμνες καί τους θρύλους που ακολουθούσαν αυτές καί τώρα πια μοιάζει να ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Ίσως είναι μία καλή υπενθύμιση να ξαναστραφούμε πίσω στις ρίζες μας καί να τις διαφυλάξουμε. Πρόκειται για ιστορίες που μεγάλωσαν γενιές καί γενιές καί είναι κρίμα να χαθούν.

   Στην δεύτερη ιστορία τα παιδιά θα λάβουν αρκετά διδάγματα,όπως είναι η αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο καί όχι μόνο. Θα μάθουν πως η καλοσύνη ανταμείβεται καί ότι η προκατάληψη απέναντι σε καθετί ξένο δεν είναι καλό στοιχείο. Δεν σημαίνει πως πάντα είναι κάτι άσχημο καί τρομακτικό. Πολλές φορές η ομορφιά κρύβεται στην ψυχή κι όχι στην εξωτερική εμφάνιση. Τέλος,θα τονιστεί για πολλοστή φορά η διδαχή ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται αγνώστους καί ότι δεν πρέπει να τους ακολουθούν πουθενά. Πάντα πρέπει να ακούν μόνο τους γονείς τους.

   Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Νομίζω πως μικροί καί μεγάλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι από την αγορά κι ανάγνωσή του.

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΛΓΑ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ




Οι Νεράιδες του Καταρράκτη & Το Βουνό του Δράκου - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 5ο) Οι Νεράιδες του Καταρράκτη & Το Βουνό του Δράκου - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 5ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.