Πάντα ο διάβολος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο ''Πάντα ο διάβολος'' του συγγραφέα κυρίου Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ. Εγώ δεν είχε τύχει να διαβάσω την προηγούμενη έκδοση,ούτε να έχω παρακολουθήσει την ομότιτλη ταινία του Netflix,οπότε ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου με περισσότερο ενδιαφέρον καί προσοχή. Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος με προϊδέαζε για ένα βιβλίο που θα ανήκε στην κατηγορία των θρίλερ. Να,όμως,που δεν είναι αυτό. Ούτε στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων θα μπορούσα να το κατατάξω. Είναι ο προάγγελος των νέων αμερικάνικων γκόθικ κι αυτό αρκεί για να του προσδώσει μία άλλη αίγλη.

   ''ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΒΙΝ ΓΙΟΥΤΖΙΝ ΡΑΣΕΛ

Ένα αγόρι που μεγάλωσε παρακολουθώντας τον πατέρα του να θυσιάζει ανθρώπους και ζώα προκειμένου να σώσει την καρκινοπαθή μητέρα του από τον θάνατο και εξελίχθηκε σε έναν βίαιο ενήλικα με έναν πολύ προσωπικό κώδικα ηθικής.

ΚΑΙ… ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ

Ένα μοναδικό σύμπαν παρακμής, εκδίκησης και βίας με φόντο τη βαθιά Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960, στο οποίο κινείται μια σειρά από παράδοξους χαρακτήρες: ο Καρλ και η Σάντι, ένα ζευγάρι σίριαλ κίλερ, που λυμαίνονται τις εθνικές οδούς? ο σερίφης Μπόντεκερ, ένας διεφθαρμένος εξουσιομανής? ο περιπλανώμενος ιεροκήρυκας Ρόι, που χρησιμοποιεί τις αράχνες για να διαδώσει τον λόγο του Ευαγγελίου, τον οποίο συνοδεύει ο σακάτης Θίοντορ με την κιθάρα του, και άλλοι.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας κύριος Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ στήνει ένα ατμοσφαρικό σκηνικό από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Μπορεί να μην επικρατεί το αίσθημα του τρόμου,αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν τους ήρωες σε αυτές τις σκέψεις καί πράξεις εκπέμπουν μία αίσθηση ανατριχίλας στο κορμί. Αναρωτιέται ο εκάστοτε αναγνώστης πως μπορεί ο συγγραφέας να εξιστορεί όλα αυτά τα γεγονότα με έναν τρόπο που ουσιαστικά μοιάζει σαν να είναι ''άγχρωμος'',''άγευστος'' κι ''άψυχος''. Προσέξτε! Δεν το λέω με την αρνητική έννοια,αλλά απορώ πως κατάφερε κι έμεινε ανεπηρέαστος από όσα γράφει. Εμένα τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση μου βγάζει. Έχει έναν δικό του τρόπο γραφής που τον χαρακτηρίζει καί τον καθιστά ξεχωριστό. 

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι στρωτός καί συνεχόμενος. Δεν υπάρχουν κουραστικές επαναλήψεις,ή,''κοιλιές''. Χρησιμοποιεί οικείο καί ωμό λεξιλόγιο με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να γίνεται πιο σκληρός καί κυνικός. Οι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες είναι γρήγοροι καί ρεαλιστικοί. Αποτυπώνουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά των. Οι δε εικόνες είναι κι αυτές εξίσου περιγραφικές. Χωρισμένο σε επτά μέρη το βιβλίο βοηθά τον αναγνώστη να πάρει μικρές ανάσες ξεκούρασης καί να το διαβάσει πιο εύκολα. Άν καί δεν υπάρχουν οι καθηλωτικές ανατροπές μέσα στο κείμενο,αφού η εξιστόρηση των γεγονότων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα συγκεκριμένο,για μένα,επίλογο,ο συγγραφέας κατά ένα παράδοξο κι μη αναμενόμενο τρόπο κρατά αμείωτη την προσοχή των αναγνωστών. Το θεωρώ υπέρ αυτό για τον συγγραφέα καί την γραφή του.

    Ένα στοιχείο του βιβλίου που μου άρεσε αρκετά ήταν η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων από τον συγγραφέα. Είναι φανερό πως τους έχει ''δουλέψει'' αρκετά πριν τους παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό. Τοποθετούνται με απόλυτα φυσικό τρόπο μέσα στον χώρο καί τον χρόνο που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα. Μπορεί να μην είναι οι πιο αγαπητοί σαν χαρακτήρες,αλλά σίγουρα δεν θα περάσουν κι αδιάφοροι/ες. Τα πιστεύω τους,ο τρόπος που ζούν καί οι προσωπικές τους εμπειρίες που τις κουβαλούν στις πλάτες τους σαν τεράστιο φορτίο είναι που τους διαμορφώνουν. Ναι,θα μπορούσα ως ένα βαθμό να τους κατανοήσω.

    ''Πάντα ο διάβολος'' ο τίτλος του βιβλίου κι αυτομάτως έκανα την σκέψη πως πολλοί/ες εκεί έξω που έχουν τάση να διαπράττουν εγκλήματα,στην απολογία τους να λένε πως πάντα ο διάβολος έπαιζε με την σκέψη τους καί τους οδηγούσε στην διετέλεση ειδεχθών πράξεων. Με συγχωρείτε,αλλά έχω αντίθετη άποψη. Όλα τα γεννά το μυαλό των ανθρώπων. Στο χέρι μας είναι τι δρόμο θα ακολουθήσουμε καί τι θα επιλέξουμε να πράξουμε,ή όχι. 

   Εν ολίγοις πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Από αυτά τα βιβλία που συχνά διχάζουν τους αναγνώστες. Είτε θα το λατρέψουν,είτε θα μισούν να το λατρεύουν. Εγώ είμαι κάπου στην μέση. Μου άφησε αμφίσημα συναισθήματα,μα με έκανε να θέλω να δώ καί την ταινία. Γιατί όχι να μην το αναζητήσετε κι εσείς.

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ(Donald Ray Pollock)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Devil All the Time


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Πάντα ο διάβολος Πάντα ο διάβολος Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.