Lacuna σκοτεινό σημείο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις φτάνουν κάποιες στιγμές σε ένα σημείο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο; Εσείς έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα σκοτεινό σημείο,όσον αφορά τις διαπροσωπικές σας σχέσεις με κοντινούς σας ανθρώπους; Φαντάζει τρομακτικό ένα πιθανό σενάριο όπου θα πραγματεύεται την αμετάκλητη ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις ζωής δύο αγαπημένων ανθρώπων. Θα είναι σαν να διαγράφεται ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής καί ύπαρξής των... Μπορεί,όμως,να γίνει κάτι καί να διορθωθούν όλα καί να γίνουν όπως παλιά; Τί πιστεύετε;

    Ξέρετε ότι μου αρέσει να αναζητώ καί να διαβάζω έργα νέων,ανερχόμενων συγγραφέων γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι εκεί έξω που μελλοντικά θα συμβάλλουν στο να φέρουν έναν αέρα αναζωογόνησης στον χώρο της λογοτεχνίας στην χώρα μας. Ας τους βοηθήσουμε κι εμείς με την σειρά μας. Υπάρχει χώρος για όλους κι όλες,αρκεί να έχουν να δώσουν πράγματα καί να μην γίνεται ανακύκλωση συνεχώς των ίδιων πραγμάτων. 

   Συνεχίζω,λοιπόν,τις προτάσεις μου για εσάς με το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Πέτρου Κωσταρά,με τίτλο ''Lacuna σκοτεινό σημείο'' που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα βιβλίο που επάξια λαμβάνει τον όρο ''page turner'' καί μας προϊδεάζει θετικά για το τι πρόκειται να δούμε από τον συγγραφέα στο μέλλον,αφού ήδη θέτει τον πήχη ψηλά. Ένα βιβλίο που μιλάει για αυτά τα σκοτεινά σημεία,που όλοι κι όλες απευχόμαστε να βρεθούμε κάποια στιγμή στην διάρκεια του βίου μας,αλλά μπορεί να ελλοχεύουν πίσω από τις σκιές...

   ''Δύο γυναίκες εγκλωβίζονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Η  Άννα και η Κλαίρη, μάνα και κόρη. Ψάχνουν απεγνωσμένα για μια έξοδο. Μετά από ένα τρομερό ατύχημα, το παρελθόν και το παρόν τους περιπλέκονται. Η Άννα παραδοσιακή, η Κλαίρη επαναστάτρια. Ποια από τις δυο θα καταφέρει να φτάσει στο φως; Νοσταλγούν, συγκρούονται, μοιράζονται τον φόβο και τα παράπονα, ανακαλύπτουν η μία την άλλη, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ξεπερνούν τα όριά τους. Μια πόρτα που οδηγεί στον θάνατο και μια δεύτερη, στη  ζωή. Και η ιστορία κάνει κύκλους. Τι μας φοβίζει περισσότερο; Η βουτιά στο σκοτεινό δωμάτιο ή το μετέωρο βήμα προς το φως; Πού είναι η έξοδος; Ποια θα καταφέρει, τελικά, να φτάσει σε αυτή;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου καταφέρνει καί φτιάχνει ένα σκηνικό που το καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Η αγωνία είναι στα ύψη από την αρχή καί θα παραμείνει έτσι σχεδόν μέχρι το τέλος του βιβλίου,όπου μας δίνονται οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που θα γεννηθούν μέσα στο μυαλό μας. Παίζει με ευφυή τρόπο τόσο με το μυαλό των αναγνωστών,όσο καί με το μυαλό των δύο πρωταγωνιστριών του. Θα προσπαθήσει να βγάλει προς τα έξω σκέψεις καί συναισθήματα που κρύβουν βαθειά μέσα τους οι δύο ηρωϊδες. Θα τις βάλει να ''συγκρουστούν'' λεκτικά,ώστε να αποκαλυφθούν όλα όσα τις καταπιέζουν χρόνια τώρα. 

    Η σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα με την κόρη της είναι από τις πιο ιερές. Αυτή η σχέση δοκιμάζεται στο πέρασμα του χρόνου. Θέλει προσπάθεια,υπομονή,επιμονή,σεβασμό καί ανιδιοτελή αγάπη κι από τις δύο πλευρές για να μείνει αναλλοίωτη. Ούσες καί οι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες είναι αναμενόμενο να υπάρχουν φορές που να μην συμφωνούν σε όλα,το θέμα όμως είναι να μην υπάρξουν μεγαλύτερα,αγεφύρωτα χάσματα ανάμεσα σε αυτές τις δύο. Ο συγγραφέας ως κεντρικό θέμα του βιβλίου του θα έχει αυτήν την σχέση. Θα προσπαθήσει να την ερμηνεύσει καί να την κατανοήσει.

    Όπως ήδη προανέφερα,δύο είναι οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου. Μία μάνα καί η κόρη της. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες με τις δικές τους έντονες προσωπικότητες που θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ένα σκοτεινό σημείο. Βρήκα εξαιρετική αυτήν την κίνηση του συγγραφέα καί τον τρόπο με τον οποίο παίρνει πότε τον ρόλο της μάνας καί πότε τον ρόλο της κόρης καί μιλάει εξ αυτών. Έκανε άψογη δουλειά όσον αφορά την σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους καί τον τρόπο με τον οποίο τις τοποθετεί μέσα στην ιστορία. Δεν βρήκα κάποιο ψεγάδι που θα επιθυμούσα να το αλλάξω. Βλέπετε,είναι αντικειμενικά δύσκολο να μπορεί ένας/μία συγγραφέας να μπεί στο ρόλο του αντίθετου από αυτόν/η φύλο καί να αποδώσει άψογα τον ψυχισμό του. 

   Δύο γυναίκες,η Άννα καί η Κλαίρη. Μία μάνα καί μία κόρη. Δύο γυναίκες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πράγματα καί πεποιθήσεις. Από την μία μεριά,η μάνα που έχει μεγαλώσει στην επαρχία καί έχει ανατραφεί με ένα συγκεκριμένο καί πιο αυστηρό τρόπο καί από την άλλη μεριά η Κλαίρη μία νέα κοπέλα που μόλις έχει ενηλικιωθεί καί συμπεριφέρεται όπως οι περισσότερες της γενιάς της. Δύο γενιές σε σύγκρουση. Το παρελθόν καί το παρόν σε σύγκρουση. Ό,τι αντιπροσωπεύει η μία έρχεται σε αντίθεση με ό,τι αντιπροσωπεύει η άλλη. Η μάνα που έχει μάθει να ζεί με τις ηθικές καί τις πεποιθήσεις των παλαιότερων εποχών,όπου η γυναίκα ήταν ''πράγμα'' προς εκμετάλλευση καί τεκνοποίηση καί έπρεπε να φέρεται καί να σκέφτεται αναλόγως. Τότε που δεν είχε δικαιώματα καί δεν θεωρείτο ίση με τους άνδρες. Ενώ η κόρη είναι η σύγχρονη,απελευθερωμένη γυναίκα που διεκδικεί με πάθος την θέση της στον κόσμο,μαζί με τα όποια δικαιώματα της αναλογούν καί την ίση συμπεριφορά με τους άνδρες. 

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι χειμαρρώδης κι ακατάπαυστος. Δεν καταλαγιάζει μέχρι που θα φτάσει στον επίλογο του βιβλίου. Άν καί το βιβλίο δεν είναι χωρισμένο σε κεφάλαια,κατά κάποιον τρόπο,όχι μόνο είναι ευανάγνωστο,αλλά είναι μεστό καί καλογραμμένο. Δεν υπάρχουν κουραστικές επαναλήψεις,ή,κοιλιές. Ακόμη καί η διαφορά στην εκφορά του λόγου της εκάστοτε ηρωϊδας,άλλοτε πιο ωμός,κυνικός ίσως καί χυδαίος για πολλούς/ες κι άλλοτε πιο συντηρητικός,βοηθά να φανερωθούν κι άλλα πράγματα καί να ενισχυθούν όσα τις χωρίζουν. Μοιάζει σαν μία εκ βαθέων εξομολόγηση από την μεριά της κάθε ηρωϊδας. Η σύγκρουση είναι αναμενόμενη,αλλά ο επίλογος όχι. 

   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου βίωσα πολλές ψυχικές μεταπτώσεις μαζί με τις πρωταγωνίστριες. Ευτυχώς,δεν έχω βρεθεί ποτέ σε ανάλογη περίπτωση καί η σχέση μου με την μητέρα μου είναι άψογη,αλλά μου έβγαλαν μία αληθοφάνεια σαν χαρακτήρες καί μπόρεσα να τις προσεγγίσω καί να τις κατανοήσω. Μην σας πώ ότι δικαιολόγησα αρκετές από τις σκέψεις καί τις πράξεις των. Η μάνα που προσπαθεί για το καλύτερο για το παιδί της καί στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις,με αποτέλεσμα ίσως κάπου να το παραμελεί άθελά της καί η κόρη που αναζητά απεγνωσμένα της αποδοχή,την στοργή,την φροντίδα,την αγκαλιά καί το ενδιαφέρον της μάνας της. Άν τα παιδιά δεν τα έχουν όλα αυτά,συχνά αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο,που σε αντίθετη περίπτωση ούτε που θα τους πέρναγε από το μυαλό. Η καλύτερη λύση για να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο είναι ο ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις δύο. Χωρίς να κρίνει η μία την άλλη καί χωρίς να υπάρχει φόβος καί προκατάληψη. Τότε θεωρώ πως μπορεί να λειανθούν οι αντιθέσεις καί να συμβιώνουν αρμονικά.

    Θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες για το συγκεκριμένο βιβλίο,αλλά δεν θα το κάνω για να μην χαθεί κάτι από την ομορφιά του. Μόνο θα σας δώσω μία συμβουλή. Αρχίστε να μιλάτε στους αγαπημένους σας. Μην αφήνετε να ανυψώνονται τείχη ανάμεσά σας. Βγάλτε από μέσα σας ό,τι σας ενοχλεί καί χτίστε εξ αρχής την σχέση σας πάνω σε γερά θεμέλια,γιατί μπορεί να έρθει η στιγμή που να έχει χαθεί ανεπιστρεπτί αυτή η ευκαιρία. Η ιστορία του βιβλίου -κατ'εμέ- είναι πολύ διδακτική καί ουσιαστική. Μου άρεσε πάρα πολύ καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

                                                     Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

   

   

Lacuna σκοτεινό σημείο Lacuna σκοτεινό σημείο Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.