Η κυρία με τις καμέλιες

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                               ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Αγαπώ να διαβάζω σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά είδη. Από τα κλασικά έργα εγχώριων καί ξένων συγγραφέων έως καί τα έργα των σύγχρονων δημιουργών,όλα έχουν να μου προσφέρουν πολλά σημαντικά οφέλη καί συναισθήματα στην ψυχή μου. Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω πως αν θέλει κάποιος/α να θεωρεί τον εαυτό του/της ολοκληρωμένο ως αναγνώστη/στρια,ίσως θα ήταν καλό να έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα με δύο έργα κάθε κατηγορίας,ώστε να έχει μία πιο σφαιρική άποψη για την λογοτεχνία κι έπειτα να εστιάσει την προσοχή καί το ενδιαφέρον του/της σε ό,τι τον/την ''καλύπτει'' περισσότερο. Άν δεν πειραματιστούμε για να δούμε το τι μας είναι αρεστό,ή όχι,πώς θα ξέρουμε πώς θα επιλέγουμε με βεβαιότητα ποιά βιβλία θα διαβάσουμε; Εγώ από προσωπική μου πείρα μπορώ να σας πώ πως με το να είμαι πιο ''ανοικτή'' στο τι θα διαβάσω,έχω ανακαλύψει συγγραφείς καί βιβλία που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζα,ή δεν είχα ποτέ διαβάσει καί έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από αυτά. 

   Τα έργα των κλασικών συγγραφέων θα είναι πάντα αγαπητά στο αναγνωστικό κοινό όσα χρόνια κι αν περάσουν. Βλέπετε,η διαχρονική τους αξία κι ομορφιά δεν τους επιτρέπουν να χάσουν κάτι από όσα εκπέμπουν καί τα καθιστούν τόσο δελεαστικά. Ναι,είμαι υπέρμαχος της εξέλιξης στον χώρο της λογοτεχνίας,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να παραγκωνιστούν έργα καί παλαιότεροι συγγραφείς. Άν συμβεί κάτι τέτοιο,θα είναι σαν ξεριζώνουμε από την βάση όλη την λογοτεχνία. Γιατί,όπως καί να το κάνουμε,η σύγχρονη λογοτεχνία ''πάτησε'' πάνω στην κλασική για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. 

   Οι εκδόσεις Υδροπλάνο προβαίνουν στην επανέκδοση μίας σειράς μεγάλων,εμβληματικών έργων από σπουδαίους,κλασικούς συγγραφείς καί εγώ σήμερα έχω την χαρά να σας παρουσιάζω το πρώτο βιβλίο που επανακυκλοφόρησε προ ημερών. Ο λόγος για το μυθιστόρημα του αείμνηστου Αλέξανδρου Δουμά,με τίτλο ''Η κυρία με τις καμέλιες''. Ένα μυθιστόρημα γνωστό σε όλους κι όλες που είτε το έχουν ήδη διαβάσει,είτε το γνωρίζουν ως τίτλο. Ένα μυθιστόρημα που υμνεί τον έρωτα καί την αγάπη στην πιο αγνή κι άδολη μορφή τους.

   Γιατί να επιλέξετε να το διαβάσετε,ακόμη κι αν το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν; Θα σας απαριθμήσω τους λόγους ευθύς αμέσως. 1)Όταν πρόκειται για επανακυκλοφορία αυτό συνεπάγεται πως το κείμενο το χαρακτηρίζει ένας αέρας ανανέωσης καί ζωντάνιας. 2)Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την επιμέλεια καί την μετάφραση του κειμένου. Το κείμενο είναι ευανάγνωστο καί προσιτό. Σε καμία των περιπτώσεων δεν το χαρακτηρίζει ένας μονότονος,ή,βαρύγδουπος λόγος. 3)Καταφέρνει καί το νόημά του παραμένει θελκτικό καί θα βρεί πρόσφορο έδαφος στις ψυχές των αναγνωστών που είναι λάτρεις του ρομαντισμού. 4)Αναδεικνύει μέσα από την υπόθεση την πραγματική αξία καί ουσία της ανιδιοτελούς αγάπης κι έρωτα. 5)Τέλος,έρχονται οι αναγνώστες/στριες σε επαφή με την πένα του συγγραφέα καί μεταφέρονται -έστω καί νοερά- σε μία μακρινή για αυτούς/ες εποχή. 

   Το βιβλίο το διάβασα με μία ανάσα καί έμεινα άκρως ικανοποιημένη από αυτό. Δεν σας το κρύβω πως αρχικά γοητεύτηκα από το εξώφυλλό του καί την ποιότητα του χαρτιού που έχει χρησιμοποιηθεί. Ξεφυλίζοντας,ύστερα,τις σελίδες του,μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που το κοσμούν εσωτερικά. Θεωρώ πως στο σύνολό τους αυτές οι επιλογές του δημιουργικού τμήματος του εκδοτικού βοηθούν ώστε να ενταχθούμε πιο ομαλά στο ύφος του κειμένου καί να τονίσουν αυτήν τη στοργική ατμόσφαιρα που εκπέμπει. 

   Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο αναμένονται σύντομα καί οι ακόλουθοι τίτλοι βιβλίων:  «Έφη Μπριστ», «Ερωτευμένες γυναίκες» και «Μαντάμ Μποβαρί». Ανυπομονώ να κυκλοφορήσουν καί να τα διαβάσω κι αυτά. Μέχρι τότε,σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε το παρόν μυθιστόρημα. Ακούσια,ή,εκκούσια θα προβείτε σε μία σύγκριση με τα δεδομένα της εποχής μας καί ίσως να αναθεωρήσετε την άποψή σας για την αγάπη καί τον έρωτα. 

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


Η κυρία με τις καμέλιες Η κυρία με τις καμέλιες Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.