Τα Άυλα θηρία της ψυχής

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ,τα πόσα κρύβονται μέσα στην ψυχή σας; Πόσα θηρία παραμονεύουν στην γωνία καί περιμένουν μία αφορμή για να ξεχυθούν καί να σας κατασπαράξουν; Άραγε,αντέχετε να τα κοιτάξετε κατάματα καί να τα αντιμετωπίσετε,ή,θα επιλέξετε να τα κλείσετε μέσα σε μία ντουλάπα της οποίας την πόρτα δεν έχετε σκοπό να ανοίξετε ποτέ; Εγώ θεωρώ πως οποιαδήποτε απόφαση είναι αρκετά δύσκολη καί δεν μπορεί να παρθεί ελαφρά τη καρδία. Απαιτεί πολλή σκέψη καί συζήτηση με τον εαυτό μας. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο να πούμε σε κάποιον άλλον άνθρωπο το τι θα κάνει,ενώ εμείς οι ίδιοι/ες δεν δυνάμεθα να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας. Σκεπτόμενη όλα αυτά η συγγραφέας Ευαγγελία Τσακίρογλου,τα συγκέντρωσε καί τα μετέτρεψε σε μία ιστορία που την πάντρεψε με την μυθοπλασία καί την αποτύπωσε πάνω στο χαρτί προσφέροντάς την στο αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο της φέρει τον τίτλο ''Τα Άυλα θηρία της ψυχής" καί είναι η πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

    ''Τα Άυλα θηρία της ψυχής",ο τίτλος του βιβλίου κι αυτομάτως μου επιβεβαίωσε την άποψη που έχω σχετικά με όλα αυτά που σας προανέφερα στον πρόλογό μου. Παράλληλα,η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου έρχεται να τονίσει κάπως αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχής. Μοιάζει σαν ένα ερειπωμένο σπίτι που έχει υποστεί φθορές με το ανελέητο πέρασμα του χρόνου,όπου εκεί μέσα πλέον δεν κατοικούν άνθρωποι αλλά σκιές καί φαντάσματα που το στοιχειώνουν καθιστώντας το πιο απρόσιτο έως κι επικίνδυνο...

   Η συγγραφέας ξεκινά καί μας μυεί με ένα ήπιο καί ομαλό τρόπο μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. Αυτό,όμως,δεν συνεχίζεται καί στην συνέχεια,αφού καθώς κυλούν οι σελίδες η ένταση καί η συναισθηματική φόρτιση τόσο των προσώπων του κειμένου,όσο καί του αναγνωστικού κοινού αρχίζουν να αποκτούν ανοδική πορεία. Βρήκα αρκετά αρεστό τον τρόπο γραφής της συγγραφέως. Το πως ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας σταδιακά καί με προσεκτικές κινήσεις. Έχει μία καθαρότητα καί δυνατότητες εξέλιξης ο λόγος της. Δεν πλατιάζει,ούτε υπερβάλλει. Ο λόγος της ρέει συνεχόμενα καί σε συνδυασμό με την γρήγορη εναλλαγή σκηνών,το πλούσιο λεξιλόγιο,την καλή χρήση των εκφραστικών μέσων καί τα περιεκτικά κεφάλαια,μπορώ να πώ πως έχουμε να κάνουμε με ένα ευνόητο καί ευκολοδιάβαστο βιβλίο. 

   ''«Όταν σε μια ανακατεμένη ντουλάπα κλείσεις τα πορτόφυλλά της, δε σημαίνει πως η ντουλάπα έχει τακτοποιηθεί. Απλώς κρύβεις την ανακατωσούρα της για όσο διάστημα δεν τη χρησιμοποιείς. Όταν όμως χρειαστεί να πάρεις κάτι από μέσα και την ξανανοίξεις, βρίσκεις μπροστά σου αυτό από το οποίο πριν από λίγο νόμιζες ότι είχες ξεμπερδέψει… Ένα χάος! »Σημασία έχει να μην κάνεις το ίδιο και με τη ζωή σου… Να μην αφήσεις τα γεγονότα να σε παρασύρουν στη δίνη τους μπερδεύοντας τα πάντα γύρω σου. Το χρέος σου απέναντι στον Πέτρο, την οικογένειά σου, αλλά κυρίως στον εαυτό σου, είναι να τακτοποιήσεις το καθετί εκεί που πρέπει, ώστε να συνεχίσεις να ζεις. Καλώς ή κακώς κάποιος εκεί επάνω αποφάσισε για σένα. Κι εσύ δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνο να δεχτείς το θέλημά Του. Και κάποια στιγμή, όταν όλα θα είναι νοικοκυρεμένα γύρω σου κι εσύ ήρεμη, ίσως καταφέρεις να απαντήσεις το “γιατί” που σε τριβελίζει…» Με αυτά τα λόγια, τη δική του θεωρία της ντουλάπας όπως την αποκαλούσε, ο Δημήτρης, καθοδηγούμενος από την άδολη αγάπη του για την Εύα, προσπάθησε να της εμφυσήσει την επιθυμία να βγει από το πένθος της και να συνεχίσει τη ζωή της. Η Εύα χωρίς να γνωρίζει τα συναισθήματά του αποφάσισε, αν και τον γνώριζε ελάχιστα, να κάνει βίωμα την πρωτότυπη θεωρία του και να διεκδικήσει ξανά τα όνειρά της που για οχτώ χρόνια ζούσαν καταχωνιασμένα κάτω από την ισχυρή προσωπικότητα του Πέτρου και τις ανάγκες του. Ο Πέτρος ήταν ο εφηβικός της έρωτας. Η πρώτη και μεγάλη της αγάπη. Ωστόσο, η γνωριμία της με τον Δημήτρη θα την κάνει να δει τα πράγματα, αφού καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχές της, από μια διαφορετική πλευρά που μέχρι πρότινος αγνοούσε. Κοντά στον Δημήτρη θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, μέχρι τη στιγμή που φαντάσματα από το παρελθόν θα ξεπηδήσουν αναπάντεχα μπροστά στα μάτια της διεκδικώντας βίαια όσα λανθασμένα πίστεψαν κάποτε ότι τους ανήκαν." (Περίληψη οπιθοφύλλου)

   Το βιβλίο αν καί ανήκει στην κατηγορία της αισθηματικής λογοτεχνίας,με εξέπληξε ευχάριστα γιατί η συγγραφέας προσπάθησε καί θεωρώ πως τα κατάφερε να πάει ένα βήμα παραπέρα από τα συνηθισμένα. Ναι,αρχικά μας αφήνει την αίσθηση πως θα έρθουμε σε επαφή με το ρομάντζο καί τις σχέσεις των πρωταγωνιστών/στριων αλλά οι αναπάντεχες ανατροπές -από την μέση περίπου του βιβλίου κι ύστερα- κάνουν την διαφορά καί μας προ(σ)καλούν να έρθουμε αντιμέτωποι/ες με της ψυχής μας τα άυλα θηρία. Βρήκα,επίσης,ευφυή την κίνηση της συγγραφέως να ντύσει με την απαραίτητη αληθοφάνεια τους ήρωες καί τις ηρωϊδες της. Αυτό τους/τις καθιστά πιο προσιτούς/ες από το αναγνωστικό κοινό καί μία ταύτιση μαζί τους -όσον αυτό είναι εφικτό- δύναται να συμβεί σε μεγάλο βαθμό. Κακά τα ψέματα,ως αναγνώστες/στριες αναζητάμε την θέση μας μέσα στα βιβλία που διαβάζουμε. Επιθυμούμε είτε να βοηθήσουμε να βρεθεί η λύση του προβλήματος/μυστηρίου,είτε να λάβουμε χρήσιμες συμβουλές για τη δική μας ζωή. Όπως καί να'χει,θεωρώ πως όλοι κι όλες πάντα λαμβάνουμε κάτι από τα βιβλία που διαβάζουμε,είτε μας είναι περισσότερο,είτε λιγότερο αρεστά.

    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου,κράτησα αυτό που μεταλαμπαδεύει η συγγραφέας σχετικά με το αίσθημα της ζήλιας,του εγωϊσμού καί του απωθημένου στη ζωή μας. Μοιάζουν σαν το σαράκι που τρώει σιγά-σιγά την ψυχή μας. Δεν οφείλουμε απλά,αλλά πρέπει να τα αποβάλλουμε δια παντός από τη ζωή μας. Μόνο αρνητισμό καί άσχημα συναισθήματα γεννάνε στις ψυχές μας. Ποτέ δεν θα είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι/ες,αν δεν τα αφήσουμε στην άκρη. Άλλωστε,μια φορά ζούμε. Γιατί να μην χαιρόμαστε τις όμορφες στιγμές κάνοντας στην άκρη ό,τι μας πονάει,ή,ενοχλεί; Εντέλει το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί την επιθυμία μελλοντικά να διαβάσω κι άλλο έργο της συγγραφέως. Εάν σας αρέσουν,λοιπόν,κι εσάς ανάλογα μυθιστορήματα,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ





   

Τα Άυλα θηρία της ψυχής Τα Άυλα θηρία της ψυχής Reviewed by Dominica on Απριλίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.