Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ευαγγελία Τσακίρογλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Τα άυλα θηρία της ψυχής''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                    Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από μικρή θέλατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή,ή,σας γεννήθηκε ως επιθυμία στην ενήλικη ζωή σας;


Ε.Τ. Χαίρετε! Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! 

Η αλήθεια είναι πως,από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν το όνειρο μου. Ως παιδί με θυμάμαι να παρατηρώ οτιδήποτε συνέβαινε γύρω μου και να πλάθω ιστορίες στο μυαλό μου τις οποίες αργότερα άρχισα να αποτυπώνω στο χαρτί. Δεν ξέρω πως και γιατί,θεωρούσα όμως τη γραφή σαν το καταφύγιο μου.         

Ένιωθα « ασφαλής» με τον γραπτό λόγο,περισσότερο απ‘ότι με τον προφορικό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Τα άυλα θηρίας της ψυχής’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Ε.Τ. Σας ευχαριστώ! Είναι μια ιστορία αγάπης,ανάμεσα σε δυο νέους ανθρώπους,την Εύας και του Δημήτρη,που γνωρίστηκαν τυχαία,χάθηκαν και ξανασυναντήθηκαν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και την προσπάθεια τους να διεκδικήσουν την ευτυχία,έχοντας να ξεπεράσουν ένα σωρό εμπόδια. Ακούγεται λίγο «κλισέ» σαν υπόθεση,όμως στην ουσία είναι πολύ περισσότερα από αυτό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας;


Ε.Τ. Ξεκίνησα να γράφω σε μια αρκετά φορτισμένη περίοδο της ζωής μου. Είχα λίγα χρόνια που είχα γίνει μαμά και όλη η προσοχή μου είχε στραφεί επάνω στα παιδιά μου. Όντας σε μικρή ηλικία και παρόλο που ήμουν ευτυχής,άρχισα να νιώθω εγκλωβισμένη σε μια καθημερινότητα που δεν μου άφηνε περιθώρια να κοιτάξω τις δικές μου ανάγκες. Έτσι για να ξεκουράζομαι και να αποφορτίζομαι από το…τρέξιμο της μέρας άρχισα να γράφω τις νύχτες,μέσα στην ησυχία της σιωπής. Σιγά σιγά γεννήθηκε η Εύα,ένα κορίτσι που μου μοιάζει κατά κάποιον τρόπο,που ήθελε να ζήσει τα όνειρά της.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Άραγε εμείς οι άνθρωποι πόσο επιτρέπουμε στα άυλα θηρίας της ψυχής να μας καθοδηγούν;


Ε.Τ. Πιστεύω πως ό,τι πραγματικά μας καθορίζει,ό,τι έχουμε ονειρευτεί στην ζωή μας,ποτέ δεν σταματάμε να το διεκδικούμε. Ίσως να υπάρχουν φορές που το αφήνουμε στην άκρη,λόγω συνθηκών ή αστάθμητων παραγόντων,έρχεται όμως μπροστά μας κάποια στιγμή και μας βάζει ξανά στο παιχνίδι της προσπάθειας. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τα όνειρα σου να πραγματοποιούνται. Και είναι,θεωρώ,σημαντικό καθένας μας να έχει στη ζωή του πράγματα που τον ολοκληρώνουν και όχι απωθημένα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το βιβλίο σας,αν καί ανήκει στην κατηγορία των αισθηματικών μυθιστορημάτων,θεωρώ πως ξεφεύγει από τα τετριμμένα κι αναμενόμενα. Πώς πήρατε αυτό το ‘’ρίσκο’’;


Ε.Τ. Μου βγήκε αυθόρμητα! Δεν το εξέλαβα ποτέ ως «ρίσκο». 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να κοινωνήσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;


Ε.Τ. «Τα άυλα θηρία της ψυχής» είναι ένα μυθιστόρημα συναισθηματικών ανατροπών που εξυμνεί την σημαντικότητα της ανιδιοτελούς αγάπης. Ωστόσο,είναι στην ευχέρεια του κάθε αναγνώστη το τι επιθυμεί να αποκομίσει από αυτό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Επιλέξατε να γράψετε το βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήσατε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;


Ε.Τ. Ξεκίνησα να γράφω θέλοντας να ξεκουράζω την ψυχή μου. Δημιούργησα τους χαρακτήρες και στην συνέχεια άρχισα να καλλιεργώ την ιστορία τους. Μου «συστήθηκαν» αρκετές φορές. Έγραφα και έσβηνα συνεχώς,πρόσθετα και αφαιρούσα στοιχεία. Κάποια στιγμή δέθηκα μαζί τους και άρχισα να τους αντιμετωπίζω σαν πρόσωπα υπαρκτά. Από εκεί και μετά όλα πήραν το δρόμο τους.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Ε.Τ. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Αρκεί ένα βιβλίο να είναι καλογραμμένο ώστε να μου κινήσει το ενδιαφέρον. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Ε.Τ. Τα πάντα είναι σχετικά. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι οι σημερινά γνωστοί συγγραφείς,κάποια στιγμή ως « νέοι» ξεκίνησαν. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,πώς ονειρεύεστε το συγγραφικό σας μέλλον σε δέκα χρόνια από τώρα;


Ε.Τ. Προς το παρόν ζω το όνειρό μου. Το περίμενα καιρό. Έχω ξεκινήσει κάτι καινούριο,μα δεν βιάζομαι… Δέκα χρόνια είναι μεγάλο διάστημα…Ας είμαστε όλοι καλά και έχει ο Θεός!


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/04/blog-post_52.html





Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου Συνέντευξη με την συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου Reviewed by Dominica on Απριλίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.