Κλειστό λόγω αγάπης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Υπάρχουν λογοτεχνικοί/ες ήρωες καί ηρωϊδες που μου είναι άκρως αγαπητοί/ες. Για έναν ανεξήγητο λόγο -χωρίς να μας συνδέει απαραίτητα κάτι- τους/τις αισθάνομαι δικούς μου ανθρώπους. Μία εξ αυτών είναι η Ακριβή,μία από τις βασικές ηρωϊδες του βιβλίου ''Κλειστό λόγω αγάπης'' της συγγραφέως Μαρίας Παπαδάκη. Είχα την τύχη να την ''γνωρίσω'' όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο καί να που η μοίρα τα έφερε καί τη συνάντησα ξανά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που επανεκδόθηκε πρόσφατα καί πλέον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 

   Για να είμαι ειλικρινής,είναι η πρώτη φορά -αν θυμάμαι καλά με τόσα βιβλία που έχουν περάσει από τα χέρια μου- που διαβάζω ένα βιβλίο που πρόκειται για επανέκδοση καί το έχω ξαναδιαβάσει στο παρελθόν. Δεν ξέρω αν θα το έκανα,αν δεν επρόκειτο για την αγαπημένη μου ηρωϊδα,την Ακριβή. Όμως,ξέρετε τί  συνειδητοποίησα; Πως αν καί γνώριζα το τι διαπραγματεύεται το διάβασα σαν να ήταν η πρώτη φορά. Το ''λούζει'' ένας αέρας ανανέωσης καί κάποιες ακόμη τροποποιήσεις στην αφήγηση με έκαναν να το αγαπήσω πάλι. Έχοντας,όπως,προείπα διαβάσει κατά το παρελθόν το βιβλίο καί εκφράσει την άποψή μου γι'αυτό,θα μου επιτρέψετε να είμαι πιο φειδωλή στα λόγια μου καί να αποφύγω να επαναλάβω τα ίδια... 

    Τί μαγικό έχει το βιβλίο; Διαβάζοντάς το,θα έχετε την αίσθηση πως την μύτη σας γαργαλάνε όλες οι ευωδιές του τόπου της Κρήτης,πως παντού γύρω σας ακούγονται μαντινάδες που τις συνοδεύουν οι νότες που ''αναδύονται'' από τις λύρες όταν γλιστρά πάνω τους το δοξάρι καί πως ο αέρας της θάλασσας σας γεμίζει με το απαραίτητο οξυγόνο. Ναι,θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα κομμάτι της καρδιάς του νησιού χτυπά δυνατά μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Άχ αυτή η τοπική ντοπιολαλιά που ακούγεται σαν μελωδία βοηθά με τη σειρά της να έρθουμε πιο κοντά στους ήρωες καί στις ηρωϊδες του βιβλίου καί να γίνουμε ''κομμάτι'' του τόπου.

   ''Κρήτη, Χανιά, Κατοχή! Ο Μανόλης και η Νίκη αγαπιούνται τρελά. Κλέβονται κάτω απ’ τη μύτη των Γερμανών και των γονιών τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, από την ένωσή τους, γεννιέται η κοκκινομάλλα Ακριβή με τα σμαράγδια στα μάτια. Μεγαλώνοντας, ανοίγει το «Κίρκη», ένα μαγαζί με βότανα, μαντζούνια, γιατρικά και αρώματα στη σκεπαστή αγορά των Χανίων. «Μια σταλιά είν’ η ζωή και δεν αξίζει λυπημένος να τη ζήσεις…» λέει, γλυκαίνοντας ψυχές κι όλοι τη φωνάζουν μάγισσα! Μόναχο, Γερμανία! Η γλυκιά Ελπίδα υποφέρει κοντά στον Μάρτιν, τον μεγάλο της έρωτα μα και τύραννό της. Καταφεύγει στα Χανιά. Κοντά στην Ακριβή βρίσκει τρυφερό κι απάνεμο λημέρι και οι δυο γυναίκες δένονται με φιλία μπιστική. Η ζωή όμως παίζει τα παιχνίδια της και τις ρίχνει στο ίδιο απύθμενο βάραθρο. Η μάγισσα της αγοράς καρφώνει πάνω στη μεγάλη πόρτα του «Κίρκη» ένα χαρτόνι που γράφει «Κλειστό λόγω…» και εξαφανίζεται. Ο Μίλτος, ο καλύτερος φίλος της Ακριβής, γίνεται ο φύλακας άγγελος της Ελπίδας. Ο Σήφης, ο λυράρης, ο Κρητίκαρος, τη διεκδικεί με μαντινάδες και λεβεντιά. Ταξίδι στον χρόνο, μυστικά που αλλάζουν ζωές, άρωμα κανέλλας και γαρύφαλλου συνθέτουν μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. «Όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα…» υποστηρίζει η μάγισσα της αγοράς. Θα δικαιωθούν τα λόγια της;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   ''...Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαπραγματεύεται τον έρωτα καί το πως επηρεάζει τη ζωή μας θετικά ή αρνητικά. Τι γίνεται όταν ο ''έρωτας'' έρχεται σε σύγκρουση με την αγάπη της μάνας;..." έγραψα τότε αναφερόμενη στην υπόθεση του βιβλίου. Διαβάζοντας,πλέον,για δεύτερη φορά το βιβλίο,στάθηκα στο ζήτημα της αληθινής ανιδιοτελούς φιλίας,στην προσφορά στον συνάνθρωπο,στις δεύτερες καί τρίτες ευκαιρίες που μας δίνει η ζωή καί οφείλουμε -αν θέλουμε να είμαστε σωστοί/ες απέναντι στον εαυτό μας- να τις εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο,στην δύναμη που κρύβουν οι γυναίκες μέσα στην ψυχή τους αλλά καί στο σκοτάδι που κρύβουν κάποιοι/ες μέσα τους.

   Πέρα,όμως,από αυτά έχω την αίσθηση πως μέστωσε σαν το παλιό καλό κρασί ο λόγος της συγγραφέως. Σαν να αποτίναξε από πάνω της την όποια αμηχανία καί σαν συστήθηκε εκ νέου με το αναγνωστικό κοινό. Μου άρεσαν τα πιο μεστά κεφάλαια,που οδηγούσαν με γρήγορη,συνεχόμενη ροή προς την ολοκλήρωση της ιστορίας. Μπορεί να κάνω λάθος,μπορεί να είμαι καί σωστή,μα σαν να δόθηκε περισσότερος χρόνος καί χώρος σε κάποια πρόσωπα της ιστορίας χωρίς να αποδυναμωθεί στο ελάχιστο η παρουσία της Ακριβής. Σαν να ενισχύθηκε η συνολική εικόνα. Αγαπημένο μου κομμάτι,επίσης,του κειμένου οι μαντινάδες που άνοιγαν το κάθε νέο κεφάλαιο. Η χαρά διπλή καθώς μαθαίνουμε πως αυτές μαζί με τους στίχους στο τραγούδι ''Κλειστό λόγω αγάπης'' είναι της συγγραφέως. Προσδίδουν την λυρικότητα που ταιριάζει στο κείμενο.

   Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου περιέχεται ένα μικρό κείμενο της συγγραφέως που αναφέρεται στην πηγή έμπνευσης της υπόθεσης,η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Όταν ήρθε η στιγμή καί το διάβασα,με έκανε να γεμίσω με ακόμη περισσότερα συναισθήματα καί να πω πως όντως συναντάμε ανθρώπους στη ζωή μας που εμφανίζονται καί χάνονται σαν άλλα αερικά μα αφήνουν σπουδαία παρακαταθήκη πίσω τους. Ναι,το βιβλίο το απήλαυσα,ίσως καί παραπάνω από την προηγούμενη φορά καί σας προτρέπω να το διαβάσετε αν είστε λάτρεις αυτής της κατηγορίας μυθιστορημάτων.

                                                        Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





Κλειστό λόγω αγάπης Κλειστό λόγω αγάπης Reviewed by Dominica on Απριλίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.