Γνώθι Σεαυτόν

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Σας ελκύει η φιλοσοφία; Επιθυμείτε να μυηθείτε στην ομορφιά καί την αίγλη που αυτή εκπέμπει,χωρίς του δύσκολους καί δυσνόητους όρους που είθισται να συναντάμε σε ακαδημαϊκά έργα; Σας έχω μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο λόγος για το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Πανέτσου με τίτλο ''Γνώθι Σεαυτόν'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό δοκίμιο που μπορεί να διαβαστεί καί να γίνει κατανοητό από όλους κι όλες,ανεξάρτητα από το αν έχουν σπουδάσει την επιστήμη της φιλοσοφίας,ή καί όχι.

   Για να είμαι ειλικρινής,εμένα με γύρισε πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια,τότε που σπούδαζα στο τμήμα Φιλοσοφικών καί Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης κι είχα επιλέξει ως εξειδίκευση τον τομέα της φιλοσοφίας. Διαβάζοντας δε το βιογραφικό της συγγραφέως -νομίζω πως με βοηθά να μάθω αρκετά για τον/την εκάστοτε δημιουργό- έμαθα πως έχουμε σπουδάσει στην ίδια σχολή καί αισθάνθηκα μία οικειότητα απέναντί της. 

   Η ανακάλυψη καί η γνώση του εαυτού,του ''είναι'',της αλήθειας καί του ανώτατου αγαθού ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν καί ανέπτυξαν τις θεωρίες τους οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Θεωρίες που ακολούθησαν καί οι νεότεροι φιλόσοφοι με σκοπό να εκφράσουν τις δικές τους πεποιθήσεις. Καλώς,ή,κακώς κανείς καί καμία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον καίριο ρόλο που έπαιξαν στην εξάπλωση καί στην σημασία της αξίας της επιστήμης της φιλοσοφίας. Το θέμα,όμως,είναι πως καταλήξαμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Πώς από την υπέρτατη σκέψη περάσαμε σε μία πνευματική στάση καί αδράνεια; Τι μπορεί να μας οδήγησε εκεί; Ποιοι εξωτερικοί παράγοντες -μαζί με το δικό μας μερίδιο ευθύνης- έφεραν αυτό το αποτέλεσμα;

    Η φιλοσοφία ταυτίζεται με την ψυχολογία,όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό σε κάποιους/ες. Πώς επιθυμούμε να κατακτήσουμε την γνώση των πάντων γύρω μας,αν δεν έχουμε επιτύχει το ''Γνώθι Σεαυτόν''; Η συγγραφέας ακολουθεί σαν άλλος Σωκράτης την μέθοδο της μαιευτικής ώστε να βοηθήσει το αναγνωστικό κοινό να γεννήσει τις όποιες απαντήσεις αναζητά καί ήδη υπάρχουν μέσα στο νού καί στην ψυχή τους αλλά βρίσκονται σε μία κατάσταση λήθης καί ύπνου. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό της το σχέδιο,μέσα στο βιβλίο περιέχονται φιλοσοφικά δοκίμια,άρθρα που μιλούν για την ουσία την δική μας,δηλαδή την ψυχή,αποσπάσματα φιλοσόφων καί βιβλιογραφικές έρευνες. Ο λόγος της συγγραφέως είναι δωρικός καί προσιτός. Δεν χρησιμοποιεί αυστηρό ύφος,ή,βερμπαλισμούς. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί τα κεφάλαια μκρά καί περιεκτικά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

   ''Ο άνθρωπος καλείται να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ενθυμηθεί και να δράσει. Εάν σκεφτείς πως είσαι ένα κομμάτι του όλου, ένα με το σύμπαν –σε κάθε επίπεδο εκτός από το υλικό– αλλά ταυτόχρονα διαφορετικός και ξεχωριστός στον πυρήνα σου… Εάν σκεφτείς πως είσαι εδώ για να εκφράσεις αυτήν την ουσία σου, να ζήσεις και όχι απλά να επιβιώνεις, να δημιουργείς και όσο δημιουργείς να δημιουργείσαι (Αριστοτέλης), να βοηθάς και να εκπνέεις φως… Εάν σκεφτείς πως κρύβεις μέσα σου όλη τη γνώση και όλη την αλήθεια… Και ύστερα σκεφτείς πώς και πόσο χαραμίζεις αυτήν την ευκαιρία της ενσάρκωσής σου… Εάν εκείνη τη στιγμή επιτρέψεις στον νου σου να ανοίξει τις πύλες της συνείδησης… Τότε, κοιτώντας μέσα σου, βρίσκοντας την προσωπική σου αποστολή και κατανοώντας τη θέση του δικού σου κομματιού στο παζλ της επίγειας ζωής… Θα δεις πως τίποτα δεν είναι τυχαίο… Και ούτε εσύ είσαι!". (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Εν κατακλείδι,έχουμε στα χέρια μας ένα ιδιαίτερο καί όχι τόσο αναμενόμενο βιβλίο που διαβάζεται με προσοχή κι ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να σας ξεγελά ο σχετικά μικρός του όγκος γιατί είναι πολύ γεμάτο από άποψη μηνυμάτων. Αναζητήστε το κι εσείς!

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΕΤΣΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ







    


Γνώθι Σεαυτόν Γνώθι Σεαυτόν Reviewed by Dominica on Απριλίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.