Ο Προφήτης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τακτοποιώντας για πολλοστή φορά τη βιβλιοθήκη μου,το βλέμμα μου ξεστράτισε καί έπεσε πάνω στη στήλη με τα αδιάβαστα. Αποφάσισα,λοιπόν,ότι πρέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο να τα διαβάσω όλα. Πρόκειται για βιβλία που έχω αγοράσει,ή,έφτασαν στα χέρια μου ως δώρο τον τελευταίο χρόνο. Δε δύναμαι να σας απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν τα είχα διαβάσει έως τώρα,αλλά νομίζω πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε,ποτέ δεν είναι αργά να διαβάσει κάποιος/α ένα βιβλίο. Ξεκινάω,ή μάλλον πιο σωστά,συνεχίζω τις βιβλιοαναγνώσεις με το μυθιστόρημα του συγγραφέα Ethan Cross,με τίτλο ''Ο Προφήτης'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Όσοι/ες έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο της σειράς,με τίτλο ''Ο Ποιμένας'' πολύ πιθανόν να το γνωρίζετε. Εγώ,για να είμαι ειλικρινής,ούτε το πρώτο βιβλίο έχω διαβάσει,ούτε πήγα στο βιβλιοπωλείο με σκοπό να αγοράσω το παρόν. Απλά μου τράβηξε το ενδιαφέρον με το πρώτο κοίταγμα,έτσι καί το επέλεξα. Μαθαίνοντας πως είναι το δεύτερο,δεν σας το κρύβω πως ένιωσα ένα δισταγμό να το διαβάσω πριν να προμηθευτώ καί το πρώτο. Πήρα,όμως,το ρίσκο να το κάνω καί να που σήμερα θα σας μιλήσω γι'αυτό.

   ''Ο Προφήτης'',όπως προείπα,ο τίτλος του βιβλίου κι αυτόματα έκανα τον συνειρμό πως μπορεί να συνδέεται ( ; ) με κάποιο θρησκευτικό δόγμα. Άλλωστε την έννοια του προφήτη τη συναντάμε από την αρχαιότητα μέχρι καί σήμερα να σχετίζεται με διάφορες πεποιθήσεις όσον αφορά την πρόβλεψη των μελλουμένων. Αρκούσε μόνο αυτό σαν σκέψη για να ξετυλίξω το κουβάρι της υπόθεσης; Όχι! Έτσι,προσπάθησα να ''σπάσω'' τον κώδικα που κρύβεται πίσω από την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο. Αυτό το κεφαλαίο γράμμα ''Α'' που περικλείεται μέσα σε έναν κύκλο έχει συνδεθεί με τον αναρχισμό. Το κόκκινο χρώμα με το οποίο αποτυπώνεται,απ΄την άλλη,μοιάζει με το αίμα. Πώς,άραγε,συνδέονται αυτά τα δύο μέσα στην υπόθεση του βιβλίου; Χρειαζόμουν κι άλλα στοιχεία. Πέρασα στη συνέχεια στην ανάγνωση της περίληψης,μήπως καί βρω κάτι παραπάνω...

   ''ΠΑΛΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ… Ο Φράνσις Άκερμαν Τζούνιορ είναι ίσως ο σατανικότερος κατά συρροή δολοφόνος της Αμερικής. Έχοντας μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για έναν ολόκληρο χρόνο, ετοιμάζεται να επιστρέψει –και είναι τώρα πιο βίαιος, πιο πονηρός και πιο επικίνδυνος από ποτέ. ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ… Σημαδεμένος από την αναμέτρησή τους κατά το παρελθόν, ο ειδικός πράκτορας Μάρκους Γουίλιαμς δεν μπορεί να βγάλει τον Άκερμαν απ’ το μυαλό του. Αλλά τώρα ο Μάρκους είναι αναγκασμένος να ανασκουμπωθεί για να συλλάβει τον Αναρχικό, έναν νέο δολοφόνο που ναρκώνει και αρπάζει με τη βία γυναίκες για να τις κάψει ζωντανές. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΤΡΟΜΟΣ… Ο Μάρκους είναι βέβαιος ότι ο Αναρχικός ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει. Και ξέρει ότι ο Άκερμαν εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Όμως το χειρότερο είναι μια μυστηριώδης φιγούρα, που συντονίζει τη δράση του Αναρχικού και πολλών άλλων σαν αυτόν. Είναι ο Προφήτης –και τα σχέδιά του είναι αδιανόητα φριχτά. Καθώς εξαπολύονται επιθέσεις απ’ όλες τις πλευρές, ο Μάρκους δίνει μάχη με τον χρόνο για να σώσει τους αθώους που επιλέχθηκαν να θυσιαστούν στην τελική σκοτεινή τελετή του Προφήτη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Διαβάζοντας τα όσα αναφέρονται στο οπισθόφυλλο,δεν σας το κρύβω πως με δελέασαν αρκετά καί μου γέννησαν μεγάλες προσδοκίες για το τι θα συναντούσα μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ξεκινώντας την ανάγνωση καί περνώντας σχεδόν τη μέση του βιβλίου,δεν μπορώ να πώ πως ήταν αυτό που αρχικά περίμενα. Το βρήκα κάπως υποτονικό σε σχέση με τα όσα μου είχε υποσχεθεί η περίληψη. Όχι,δεν έπαιξε ρόλο πως δεν έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο. Ο συγγραφέας καταφέρνει κι αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ιστορία που μπορεί -κατ'εμέ- να σταθεί επάξια κι από μόνη της. Ο λόγος του είναι δομημένος καί στρωτός. Τα κεφάλαια μικρά καί γρήγορα έδιναν τον ρυθμό της έντασης καί οδηγούσαν στην ομαλή ροή των γεγονότων. Όμως,δεν άφησα το βιβλίο. Πάντα εμμένω στο όποιο έργο διαβάζω,θέλοντας να του δώσω την ευκαιρία στην πορεία να με εκπλήξει ευχάριστα. Όπως συνέβη καί με αυτό. Στις τελευταίες διακόσες σελίδες κατάφερε καί ανέτρεψε την πρώτη μου σκέψη καί με ικανοποίησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Σαν να έσπασε τα δεσμά του ο συγγραφέας καί σαν να μπήκε σε μία κατάσταση εγρήγορσης. Σαν τα γεγονότα να απέκτησαν ένα δικό τους δυναμισμό. Μας οδηγούν σε ένα ανατρεπτικό φινάλε που ρίχνει το δόλωμα για μία επικείμενη συνέχεια σε επόμενο βιβλίο.

    Κατά την άποψή μου το βιβλίο έχει καί θετικά καί ''αρνητικά'' στοιχεία. Τα θετικά είναι: το πόσο πειστικοί είναι οι ήρωες του,η αγωνία,το μυστήριο,οι εναλλαγές σκηνών καί ο φόβος που προκαλείται μέσα στις ψυχές των αναγνωστών -κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης- από την αληθοφάνεια των γεγονότων καί την γλαφυρότητα των σκηνών,ενώ στα ''αρνητικά'' θα μπορούσα να προσθέσω τον όγκο του βιβλίου -θα μπορούσε να είναι καί πιο μικρό- καθώς καί το γεγονός πως θα ήθελα ο συγγραφέας να εμβαθύνει παραπάνω στον ψυχισμό των προσώπων. Όμως,στο σύνολό του είναι ένα αρκετά καλό βιβλίο που διαβάζεται άκοπα. Εάν επιθυμείτε να μυηθείτε στη μαγεία των βιβλίων θρίλερ καί σας τράβηξε την προσοχή,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε. Καί να θυμάστε,''Η καλύτερη κρυψώνα είναι σε κοινή θέα…"

                                                                 Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ETHAN CROSS


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE PROPHET


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ




















    

   

Ο Προφήτης Ο Προφήτης Reviewed by Dominica on Μαΐου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.