Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Ηλιάνα Βολονάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Bookstars - Free Bublishing κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Όσα ορίζει η ζωή''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bookstars-Free Publishing το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Όσα ορίζει η ζωή’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Η.Β. Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι! Τελικά,η ζωή μας ορίζει όπως αυτή θέλει! Το βιβλίο έρχεται αντιμέτωπο με τις κρυμμένες αλήθειες της συνείδησής μας! Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια μίας από τις φίλες,αναμετρήσεις με τα παρελθόντα στοιχεία. Φόβοι,ανασφάλειες,κατοχή όπλων,ναρκωτικά,αλλά το κυριότερο από όλα; Η μητρότητα!

Ποτέ κανείς δεν γνωρίζει,πως νιώθει μια γυναίκα,όταν αφήνει το παιδί της,σε ξένα χέρια! Βιαζόμαστε,δυστυχώς,να βγάλουμε συμπεράσματα,δίχως να αναμετρηθούμε με τους δικούς μας συλλογισμούς.



ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί στάθηκε ως αφορμή για να γράψετε το παρόν βιβλίο;


Η.Β. Προσπάθησα να αισθανθώ,πως νιώθει μια γυναίκα,όταν έρχεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή. Σκέφτηκα,πως θα αντιδρούσα,μετά από έναν βιασμό,ή μετά από μια αμφισβήτηση. Είναι δύσκολο,στην εποχή που ζούμε,να γίνουμε: γονείς! Στην ουσία,πάντα είναι δύσκολο,αλλά πιάνω και ακραίες καταστάσεις.

Για εμένα,η μητρότητα είναι το μεγαλείο της ψυχής! Μάνα δεν λέγεται μόνο αυτή που κυοφορεί το παιδί στα σπλάχνα της,αλλά και κάποια που το μεγαλώνει! Στην ουσία,αυτό ήθελα να αναδείξω! Το δέσιμο και την ευτυχία,να βλέπεις ένα πλάσμα να μεγαλώνει με τις δικές σου αρχές.

Ταυτόχρονα,να φοβάσαι μην τυχόν εμφανιστεί η αληθινή μητέρα και σου το αρπάξει,αλλά από την άλλη,να είσαι ευγνώμων,για το καλό που σου προσφέρει!


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: ‘’Όσα ορίζει η ζωή’’ο τίτλος του βιβλίου σας καί ήθελα να σας ρωτήσω,άραγε ό,τι ζούμε είναι καθορισμένο από την μοίρα,ή,φέρουμε κι εμείς κάποιο μερίδιο ευθύνης;


 Η.Β. Η ζωή μας ορίζει,είμαι σίγουρη! Ό,τι και να κάνουμε,τα δεδομένα δεν αλλάζουν!


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας αναδεικνύετε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Από την μία μεριά είναι το θέμα της μητρότητας καί από την άλλη οι δυσκολίες που επικρατούν στην Αφρική. Θέματα που δύσκολα τα συναντάμε μέσα σε βιβλία. Πώς πήρατε την απόφαση να μιλήσετε γι’αυτά;


Η.Β. Όσον αφορά το θέμα της μητρότητας,αναφέρθηκα και παραπάνω και νομίζω,ότι καλύφθηκε το αναγνωστικό κοινό. Τώρα,η Αφρική είναι ένα κομμάτι που πάντα με αγγίζει. Είμαι δύσκολος άνθρωπος και θυμώνω εύκολα. Θεωρώ πως οι άνθρωποι,πολλές φορές,δεν πράττουμε καταπώς πρέπει. 

Η μισή Αφρική είναι μέσα στα πλούτη και η άλλη μισή; Πεινάει! Δεν είναι ταμπού,να γίνει κάποιος εθελοντής και να ταξιδέψει σε αυτά τα μέρη! Ίσα ίσα,δίνω συγχαρητήρια σε όσους έχουν καταφέρει ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Πάντα ήθελα να ταξιδέψω σε εκείνα τα μέρη και να μάθω γράμματα στα παιδιά,αλλά και στους ενηλίκους! Να τους μάθω την ελληνική γλώσσα,να μπορούν να έχουν δικαίωμα στη ζωή,όπως όλοι οι άνθρωποι! Δυστυχώς,ανήκω στις ευπαθείς ομάδες,από τη γέννησή μου και μου στοίχισε.

Έτσι,πήρα την απόφαση,να βάλω σε αυτό το κομμάτι το δικό μου λιθαράκι! Η ηρωίδα που βρέθηκε εκεί και βοήθησε στην ελονοσία,στην συγκεκριμένη φάση,είμαι: Εγώ! Μακάρι,να υπήρχε τρόπος,τώρα που υπάρχουν και τόσα τεχνολογικά μέσα,να βοηθούσα με την εκμάθηση της ελληνικής μας γλώσσας,που έχει τόση αξία,στην ανθρωπότητα.

Αλήθεια,αναρωτιέμαι,γιατί δεν μαζεύει ο κόσμος ένα χρηματικό ποσό,ώστε να καταφέρει να φτιαχτεί ένα τεχνολογικό δίκτυο,πλήρως εξοπλισμένο,ώστε να έχουν πρόσβαση και δικαίωμα και αυτά τα παιδιά,ναι,τα παιδιά που κάποιοι,λένε: Κατώτερου Θεού,να έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο;

Ας σκεφτούμε λίγο,ας προσπαθήσουμε! Μπορούμε,τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Όλοι μαζί,μπορούμε!


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Στο βιβλίο σας,ταυτόχρονα,θίγετε καί το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Γιατί ακόμη καί στις μέρες μας αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά ταμπού που επικρατούν γύρω μας;


Η.Β. Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο! Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο που οι άνθρωποι βάζουν ταμπέλες! Πρόσφατα,έμαθα ότι ένας πατέρας,έδειρε τον γιό του,για να γίνει: Άνδρας! Μα,τι λέξη,θεέ μου! Μα,πως μπόρεσε,να αγγίξει ένα πλάσμα; Να μου πεις,κάθε μέρα,ακούμε για φόνους,σαν να πατάς ένα μυρμήγκι,που να σου πω,ένα μυστικό; Ούτε μυρμήγκι δεν μπορώ να σκοτώσω! Είμαι καταθέτη στη βία σε οποιαδήποτε μορφή της άλλωστε.

Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου,στο δικαίωμα της ελευθερίας,όπως και της μόρφωσης. Η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει,μόνο από το σχολείο,αλλά και από το σπίτι μας! Το σπίτι μας είναι η αρχή και το τέλος,αλλά μεγαλώνοντας έχουμε και εμείς άποψη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Να μάθουμε να αγαπάμε τον άλλον για αυτό που είναι. Να είναι ο φίλος μας,να τον ορίζουμε και να μας ορίζει. Ας μπούμε λίγο και στην άλλη πλευρά και σίγουρα η ζωή μας θα αλλάξει κατά πολύ.

Στο βιβλίο μου,η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια για την μητέρα του ήρωα και για την σύζυγο,του ανθρώπου,που συνάπτει σχέση. Είναι ένα κομμάτι πολύ λεπτό και αγγίζει βαθιά τις χορδές μας,τρυπά τη διάρκεια της κατακραυγής. Γροθιά στο στομάχι. Ναι,έτσι ακριβώς.

Για αυτό,ο τίτλος: Όσα Ορίζει Η Ζωή. Η ζωή,μας πάει όπου θέλει αυτή και μας γεννά,όπως θέλει αυτή!


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί πιστεύετε πως θα αποκομίσει το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με την υπόθεση του βιβλίου σας;


Η.Β. Θα μάθει,να εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του. Να μην κρίνει,να αγαπάει,να στηρίζει και να προσπαθεί να βρει λύσεις. Βέβαια,ως ένα σημείο! Δεν πιστεύω,αν κάποιος στέκεται με πιστόλι,έτοιμος να ρίξει σφαίρα,να καθίσει αμέτοχος; Αναφέρομαι σε φυσιολογικές συνθήκες και καταστάσεις και πραγματικά,εύχομαι,να έβαλα το λιθαράκι μου,στην αυτογνωσία και στην αυτοκριτική,που διαθέτει ο καθένας μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι τα βιβλία ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση καί την κριτική μας ικανότητα; Μας βοηθούν να ενεργοποιηθούμε πιο έντονα;


Η.Β. Κοίταξε,όλοι δεχόμαστε κριτικές και όλοι,άλλωστε, κρίνουμε. Διαβάζοντας,αναπτύσσουμε τους ορίζοντές μας! Δεν χρειάζεται να πάμε όλοι σε κάποιο πανεπιστήμιο,αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά του μυαλού και να δεχόμαστε πληροφορίες. 

Για αυτό άλλωστε υπάρχουν χιλιάδες βιβλία,όπου μπορεί να επιλέξει το αναγνωστικό κοινό. Το μόνο κακό,κατά εμένα,είναι πως ο καθένας διαλέγει βιβλίο,σύμφωνα με τη φήμη ενός εκδοτικού οίκου,ή κυρίως μεγάλους συγγραφείς,χωρίς να υπολογίζει ότι πίσω από όλους αυτούς κρύβονται και οι μικρότεροι!

Πόσοι αλήθεια δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν βιβλίο,ή αν έστω ναι,να μην παρέμειναν στον χώρο,επειδή δεν είχαν αναγνωστικό κοινό και ας άξιζαν; Πόσοι αλήθεια μικροί εκδοτικοί οίκοι παρέμειναν μικροί,ή έκλεισαν επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ανάγκες;

Ας βοηθήσουμε αυτούς,λοιπόν,επειδή και εμείς,για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα,δεχτήκαμε βοήθεια. Άλλωστε,η βοήθεια και η συμβουλή είναι δύο σημαντικές λέξεις στη ζωή!


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Η.Β. Να διδάξω τη σωστή χρήση της γλώσσας. Η γλώσσα μας έχει πολλές λέξεις,απλές και σύνθετες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Θα επιθυμούσατε τα βιβλία σας να μεταφερθούν στην μικρή οθόνη,ή,τον κινηματογράφο;


Η.Β. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή! Το βιβλίο μου: Όταν πονάει μια ψυχή,ήταν υποψήφιο ανάμεσα σε άλλα δύο βιβλία,αλλά επικράτησε το πρώτο.

Δεν ξέρω αν ποτέ συμβεί ένα τόσο σπουδαίο,κατά εμένα,γεγονός,αλλά θα το οφείλω σε όλους όσους με στηρίζουν σε αυτή την πορεία μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα συμβουλεύατε τους νέους που επιθυμούν να γράψουν το δικό τους βιβλίο;


Η.Β. Να είναι δικό τους! Το έχω πει,πολλές φορές,συγγραφέας είναι αυτός που βγάζει την ψυχή του και την καταθέτει,χωρίς να φοβάται πως θα αντιδράσουν οι λοιποί. 

Να μην φοβούνται να τολμούν! Να πιστεύουν και να περιμένουν! Πριν εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο,είχα στείλει σε πολλούς εκδοτικούς οίκους και η απάντηση,πάντα ίδια: Δυστυχώς,λόγω πολλών βιβλίων αυτή τη περίοδο,δεν μπορούμε να το εντάξουμε! Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε,Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Συνέχιζα όμως,να γράφω,δεν τα παράτησα και να,που τα κατάφερα. Για αυτό,λοιπόν,δεν πρέπει να τα παρατάει κανείς! Ακόμα και γιατί όχι,να δοκιμάσει κάποιος,την αυτοέκδοση! Σωστή σκέψη και όλα θα έρθουν όπως: Ορίζει Η Ζωή!


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Η.Β. Και εγώ ευχαριστώ πολύ! Πέρασα υπέροχα,ειλικρινά!





Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη Reviewed by Dominica on Μαΐου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.